Η τάση εξασθένησης του ευρώ έχει αντιστραφεί, καθώς το κοινό νόμισμα ενισχύεται και πάλι – εδώ και αρκετό διάστημα – έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων διεθνώς, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη γερμανική οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι η συναλλαγματική του ισοτιμία με το δολάριο κυμαίνεται στα 1,14 δολάρια και ως εκ τούτου απέχει παρασάγγας από το ιστορικό υψηλό των 1,60 δολαρίων το 2008, το τελευταίο διάστημα το κοινό νόμισμα κέρδισε σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους.
Ένας καίριος παράγοντας για την τάση ενίσχυσης του ευρώ είναι η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ΕΚΤ «πλημμυρίζει» τις κεφαλαιαγορές με χρήματα προκειμένου να αντιστρέψει τον εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό και την ασθενή ανάπτυξη που παρατηρείται σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, έχοντας ρίξει το βασικό της επιτόκιο στο μηδέν. Από την πλευρά της η Fed, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αύξησε – για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης – το βασικό της επιτόκιο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε δολάρια γίνονται πλέον ελκυστικότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες σε ευρώ. Πάντως, η Fed κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να προβεί σε δραστική αύξηση των βασικών της επιτοκίων το επόμενο διάστημα.
Αυτή την ώρα είναι μεγάλος ο πειρασμός στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ευρώπη να πετύχουν ανάπτυξη μέσω υποτίμησης του νομίσματός τους, επισημαίνει σε επικριτικό τόνο στην οικονομική εφημερίδα Handeslblatt ο Αντρέας Ούτερμαν, επικεφαλής της AGI, θυγατρικής της Allianz. Όπως εκτιμά ο ίδιος, «αυτό είναι άμεση συνέπεια της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής».
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία, ένα ισχυρότερο ευρώ μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη εξαιτίας του προσανατολισμού στις εξαγωγές, δεδομένου ότι τα προϊόντα «made in Germany» γίνονται ακριβότερα. Η επίδραση της εξασθένησης του ευρώ «φαίνεται, όπως ήταν αναμενόμενο να “ξεφουσκώνει” και τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας έρχονται στο προσκήνιο», προειδοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Εξαγωγών (BGA) Άντονα Μπόρνερ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Ernst & Young, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Φρανγκφούρτης, επιχειρήσεις αποκόμισαν το 2015 όφελος 46 δισ. ευρώ από την εξασθένηση του ευρώ.
Η ενίσχυση του ευρώ έχει και πλεονεκτήματα
Πάντως, η ενίσχυση του ευρώ δεν έχει μόνο μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές πρώτων υλών που έχουν τιμολογηθεί σε δολάρια, αλλά και προϊόντα από μέταλλο, λάστιχο, και πλαστικό θα γίνουν φθηνότερες. Αυτό θα μειώσει τις δαπάνες των επιχειρήσεων επεξεργασίας πρώτων υλών, αλλά και των καταναλωτών στο πεδίο των καυσίμων. Η ενίσχυση του ευρώ θα έχει θετική επίδραση στην αγοραστική δύναμη των Ευρωπαίων τουριστών, καθώς για παράδειγμα, ένα ταξίδι στις ΗΠΑ θα γίνει πιο προσιτό.
Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος του ευρώ δεν αναμένεται να παραμείνει αναλλοίωτη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι διαθέτει κι άλλα εργαλεία κατά του χαμηλού πληθωρισμού. Εάν εντός του έτους ξεκινήσει και πάλι η εικοτολογία περί νέας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της ΕΚΤ, το ευρώ ενδέχεται να εξασθενήσει και πάλι, εκτιμά ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις οικονομολόγων της Postbank, οι οποίοι θεωρούν ότι οι διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν ως συνέπεια αυξανόμενα επιτόκια στις ΗΠΑ «και ως εκ τούτου μια διαρκή υποτίμηση του ευρώ».