Skip to main content

Σε 4 βήματα η αποπληρωμή του ΔΝΤ

Από την έντυπη έκδοση 

Την έναρξη των διαδικασιών της πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των δανείων του ΔΝΤ δρομολογεί τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση, μετά τη θετική στάση τόσο των Ευρωπαίων εταίρων όσο και του Ταμείου, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιφυλάξεις όμως διατυπώνουν ορισμένα κράτη, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, που φοβούνται ότι με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εξασθενεί ο εποπτικός ρόλος του Ταμείου στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Οι φόβοι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών τους θα ξεπεραστούν με την επιλογή των δανείων που θα αποπληρωθούν. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει ότι θα προεξοφληθούν άμεσα τα δάνεια που λήγουν μέχρι το 2020 (ύψους 3,5 – 3,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 9,4 δισ. ευρώ που απομένουν και λήγουν έως το 2024).

Θα παραμείνουν δηλαδή τα δάνεια του 2021 και του 2022, έτος κατά το οποίο λήγει η μεταμνημονιακή εποπτεία, οπότε μέχρι τότε το Ταμείο θα εξακολουθήσει να έχει τον ρόλο που έχει σήμερα, καθώς και τα δάνεια μέχρι το 2024, γεγονός που θα καθησυχάσει τους ανησυχούντες των Κοινοβουλίων της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Με δεδομένο ότι τα δάνεια του ΔΝΤ είναι ακριβά, καθώς φέρουν κλιμακούμενο επιτόκιο άνω του 5%, σε συνδυασμό με το κόστος δανεισμού από τον ESM και τις αγορές, πλέον εκτιμάται ότι θα προκύψει ένα όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Εκτός από το δημοσιονομικό όφελος, η προοπτική αυτή έχει βελτιώσει αισθητά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με το δεκαετές να σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να κλείνει την Παρασκευή κοντά στο 3,30%.

Η διαδικασία βήμα – βήμα
Ως προς τη διαδικασία, τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομικών θα υποβάλει αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Η θετική απόκριση του ESM είναι δεδομένη με βάση τις δηλώσεις του επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ.

Στη συνέχεια ο ESM θα μεταφέρει το ελληνικό αίτημα στο Eurogroup, όπου θα γίνει συζήτηση και αναμένονται με ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις των Γερμανών και των Ολλανδών για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κατόπιν, μετά την έγκριση από το Eurogroup, το θέμα θα εισαχθεί στα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης (όποια εξ αυτών προβλέπουν τη διαδικασία αυτή), τα οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδας.

Το τελικό στάδιο προβλέπει την υποβολή επίσημου αιτήματος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει επισήμως ότι θα το αποδεχτεί.
 
Καθ’ οδόν η δόση
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι μετράει αντίστροφα πλέον ο χρόνος για την καταβολή της δόσης των 973 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα κέρδη των ομολόγων και το επιτοκιακό κέρδος, αλλά και την ενεργοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το δημόσιο χρέος.

Όπως είπε, την περασμένη Τετάρτη πέρασε χωρίς προβλήματα η έγκριση της δόσης από το γερμανικό Κοινοβούλιο και πλέον είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εθνικών Κοινοβουλίων και η συνεδρίαση του ESM που θα στείλει τη δόση στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από έναν χρόνο στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο άφησε να εννοηθεί πως είναι αισιόδοξος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες και να ξεκαθαρίσει για το αν θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη για την κατάργηση του μέτρου στο επικείμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2020-2023.

Τέλος, ο υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι του είχε προταθεί να αναλάβει θέση Ευρωπαίου επιτρόπου, λέγοντας απλώς ότι είχε γίνει μια συζήτηση για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Θετική η Κριστίν Λαγκάρντ
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και φυσικά η πρόωρη εξόφληση των δανείων του Ταμείου απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στην Ουάσιγκτον η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το ζήτημα έθεσε ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη.

Μάλιστα, η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η χώρα μας επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου είχε ταχθεί και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.