Το λάθος ήταν ότι δεν μπήκε η Κύπρος σε πρόγραμμα στήριξης την ώρα που έπρεπε, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ήταν «κατάντια που χρειαζόμασταν τα δεκανίκια της τρόικα».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, τόνισε ότι δεν ήταν επιλογή, αλλά αναπόφευκτη εξέλιξη η απώλεια των καταθέσεων, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση.
Όπως είπε, τα ταμειακά διαθέσιμα όταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο επαρκούσαν για έναν μήνα. Εκτίμησε επίσης ότι εάν η Κύπρος έμπαινε σε πρόγραμμα στήριξης την άνοιξη του 2011, αντί για το 2013, δεν θα χρειαζόταν να γίνει το «κούρεμα» των καταθέσεων.
Παρατήρησε επιπλέον ότι η κυβέρνηση είχε τη σιωπηρή ανοχή της κοινωνικής πλειοψηφίας, ενώ σημείωσε ότι υπήρχαν και στιγμές που η Λευκωσία διαφώνησε με την τρόικα.
Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι το σημαντικό δεν είναι ότι η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, αλλά το γεγονός πως βγήκε ενώ είχε επιστρέψει η ανάπτυξη. Στάθηκε παράλληλα στην ανάγκη διατήρησης ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, προκειμένου να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία να ανακάμψει. «Ο στόχος ήταν να μην αλλάξει η φορολογία της χώρας ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε ως πρώτο λόγο της εξόδου από την ύφεση την αντοχή των κυπριακών επιχειρήσεων.
«Αν επιλέξεις να κάνεις τολμηρή πολιτική χωρίς να νοιάζεσαι για το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος τότε πετυχαίνεις» υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ανέφερε ότι κάποιοι έθεταν όρους για να οδηγήσουν την Ελλάδα προς το «όχι», ενώ σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσπάθησαν να διευκολύνουν τη συμφωνία.
Επανέλαβε επίσης ότι η Κύπρος, ως μέλος του Eurogroup, έχει ταχθεί υπέρ οποιασδήποτε ρύθμισης του χρέους της Ελλάδας.