Skip to main content

Αναζητείται σύγκλιση σε 3 «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού

Από την έντυπη έκδοση

Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση του υπ. Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης στα μείζονα θέματα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς εκτιμάται ότι σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων έχει ήδη υπάρξει προσέγγιση.

Ωστόσο, τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, καθώς από αυτά θα εξαρτηθεί σε καθοριστικό βαθμό η δυνατότητα περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.

Ετσι, στην πρώτη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών, που πιθανότατα θα γίνει αύριο, αλλά χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η ώρα του ραντεβού, θα αναζητηθούν συγκλίσεις σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ποσοστά αναπλήρωσης. Οι θεσμοί ζητούν αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων σε όλους όσοι έχουν περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόδοση παροχών για εκείνους που έχουν περισσότερα συντάξιμα έτη.

Ομως, ταυτόχρονα έχουν επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα επί δεκαετίες έδινε «γενναιόδωρες» παροχές σε συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων για συγκεκριμένο χρόνο ασφάλισης, ενώ σε άλλους με τα ίδια έτη ασφάλισης έδινε συγκριτικά μικρότερες παροχές.

Ετσι, «φωτογραφίζουν» ενδεχόμενες περικοπές στα λεγόμενα «ευγενή» ταμεία των ΔΕΚΟ, των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

2. Επικουρικά ταμεία – ΕΤΕΑ. Σήμερα το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης λειτουργεί με 18 διαφορετικούς τομείς επικουρικής ασφάλισης και δεν έχει ακόμη καταρτίσει ενιαίο κανονισμό παροχών.

Ταυτόχρονα έχει ένα έλλειμμα το οποίο για τη διετία 2015-2016 θα κυμανθεί περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της μη εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος η οποία αποτιμήθηκε από το ίδιο το ταμείο στο ποσό των 376 εκατ. ευρώ μόνο για το 2015.

Η «Ν» έχει δημοσιεύσει τον αναλυτικό πίνακα των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ, από τον οποίο προκύπτει ότι από το 1.183.000 επικουρικές συντάξεις περίπου οι 180.000 συντάξεις αφορούν σε ποσά από 351 ευρώ έως και 2.500 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις (προ μνημονιακών περικοπών).

Ετσι, αυτές οι δύο, συγκριτικά μεγαλύτερες, ομάδες συνταξιοδοτικών παροχών που λειτούργησαν με ανόμοιους όρους υπολογισμού και απονομής συντάξεων βρίσκονται σύμφωνα με στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο νέων περικοπών.

3. Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις. Παραμένει σταθερό σημείο τριβής, καθώς ειδικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκφράζοντας την πάγια θέση του διεθνούς οργανισμού είναι αντίθετη με την περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επειδή κάτι τέτοιο ισοδυναμεί ευθέως με αντίστοιχη αύξηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων.

Ετσι, ενδέχεται να τροποποιηθεί η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση των εισφορών κατά 1,5%, επιμεριζόμενη σε 1% για εργοδότες και 0,5% για εργαζομένους.