Skip to main content

Τουρκία: Η οικονομία τρέχει, τα καμπανάκια πληθαίνουν

Η τουρκική οικονομία υπολογίζεται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμούς 7%- 7,5% το πρώτο τρίμηνο, όπως επεσήμαναν σήμερα Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία έρχονται στον απόηχο της νέας προειδοποίησης του οίκου Moody’s για το πόσο ευάλωτη είναι η τουρκική οικονομία, αλλά και δημοσιευμάτων για τις επιπτώσεις από τον κατήφορο  της λίρας. 

«Καθώς συνεχίζεται η δυναμική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, συνεχίζεται και η δυναμική ανάπτυξη» σχολίασε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα βασικά οικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 7%. 

Σημειώνεται ότι στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 9,9% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο  μήνα του 2017. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων τριών μηνών, η οποία όμως φαίνεται να υπερβαίνει τις εκτιμήσεις των ειδικών. 

Τόσο οι οίκοι αξιολόγησης όσο και το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι η επιμονή του Ταγίπ Ερντογάπ σε μία πολιτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και διατήρηση του πληθωρισμού στα ύψη, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας. Έκδηλη είναι η ανησυχία και στις αγορές, όπου η λίρα δέχεται συνεχείς πιέσεις, το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται συνεχώς και οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται υπό πίεση. 

Σε δηλώσεις του στο Bloomberg πάντως ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Χιμέτ Καραντάγκ, σημείωσε ότι δεν αναμένει προβλήματα με τις σχεδιαζόμενες αρχικές δημόσιες εγγραφές.  Η εκτίναξη των τουρκικών μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ το 2017 άνοιξε την όρεξη για είσοδο εταιρειών στο χρηματιστήριο. Η πρόσφατη αναταραχή και η ραγδαία υποτίμηση της λίρας, ωστόσο, δημιουργούν κάποια ανησυχία στους επενδυτές, αν και το τουρκικό χρηματιστήριο εμφανίζεται πεπεισμένο ότι αυτή δεν θα έχει αντίκτυπο στις IPOs. 

naftemporiki.gr