Skip to main content

PwC: Xαμηλότερες ταχύτητες σε παγκόσμια οικονομία και αγορά εργασίας

Η παγκόσμια οικονομία συνολικά αναμένεται να επιβραδύνει το 2019, καθώς οι χώρες των G7 επιστρέφουν σε σταθερούς μέσους ρυθμούς ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις που παρουσιάζονται στην τελευταία έκθεση Global Economy Watch της PwC. 

Η PwC εκτιμά ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες που παρατηρήθηκε μεταξύ του τέλους του 2016 και των αρχών του 2018 έχει φτάσει στο τέλος της.

Στις ΗΠΑ, η ώθηση που δόθηκε μέσω της παροχής δημοσιονομικών κινήτρων αναμένεται να ατονήσει, τα αυξημένα επιτόκια εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση της  καταναλωτικής δαπάνης και το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις καθαρές εξαγωγές. Σύμφωνα με την PwC η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς περίπου 2,3% το 2019 έναντι ρυθμών 2,8% πέρυσι. 

Η Κίνα επίσης αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση σε σχέση με το 2018. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει την καθοδική πορεία της οικονομίας στο ελάχιστο, ο αντίκτυπος των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ανάγκη διαχείρισης του χρέους είναι πιθανό να επιβραδύνουν ως έναν βαθμό την ανάπτυξη το 2019.

Σημαντικές πιέσεις θα δεχθεί και η βρετανική οικονομία, η οποία και προβλέπεται να υποχωρήσει στην κατάταξη των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Τόσο η Ινδία όσο και η Γαλλία αναμένεται να ξεπεράσουν σε οικονομικό μέγεθος τη Βρετανία το 2019, εκτοπίζοντάς την από την πέμπτη στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η εναλλαγή θέσεων μεταξύ Βρετανίας και της Γαλλίας αποτελεί συχνό φαινόμενο λόγω παρόμοιων επιπέδων ανάπτυξης και σχεδόν ίσων πληθυσμών, όμως η άνοδος της Ινδίας είναι πιθανό να είναι μόνιμη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της PwC, το 2019 η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία αναμένεται να είναι 1,6%, 1,7% αντίστοιχα, ενώ η ινδική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 7,6%. 

Η εικόνα της αγοράς εργασίας

Σύμφωνα με τον Barret Kupelian, senior economist στην PwC η δημιουργία 4,5 εκ. θέσεων εργασίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποτέλεσε τη σημαντικότερη οικονομική είδηση της χρονιάς που πέρασε. Προβέπεται η τάση αυτή σταδιακά να ατονήσει, με τα ποσοστά ανεργίας κάποιων οικονομιών όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Γερμανίας να προσεγγίζουν τα αρχικά επίπεδα και τους ρυθμούς αύξησης των μισθών σταδιακά να αυξάνονται.

Στην περίπτωση ομαλής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Kupelian αναμένει πτώση της ανεργίας στη χώρα. Αντιθέτως ένα άτακτο Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντική αύξηση της ανεργίας, προειδοποιεί. 

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις και επισημάνσεις της PwC συνάδουν εν πολλοίς με εκείνες τηςΠαγκόσμιας Τράπεζας, η οποία βλέπει πιο πυκνά, μαύρα σύννεφα στον ανεπτυγμένο κόσμο από ό,τι στον αναδυόμενο. 

naftemporiki.gr