Skip to main content

ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τους κινδύνους που δημιουργεί για τις τράπεζες η επένδυση σε δημόσιο χρέος είναι κάτι που επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report), την οποία παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων Τομπίας Άντριαν, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Οι δημοσιονομικές προκλήσεις είναι παρούσες και σε αυτήν τη λογική η έκθεση περιγράφει τους κινδύνους που δημιουργούνται για τις τράπεζες της Ευρωζώνης με μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως επίσης και για τις τράπεζες με σημαντικές επενδύσεις σε κρατικά χρεόγραφα. Όπως γίνεται αντιληπτό και οι δύο παράμετροι αγγίζουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η έκθεση αναφέρει πως υπάρχουν χώρες στις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου. Ψηλά στην κατάταξη εμφανίζεται και η χώρα μας. Αναγνωρίζοντας μεν πως έχει σημειωθεί πρόοδος στους κεφαλαιακούς δείκτες των τραπεζών, ο κ. Άντριαν σημείωσε ότι ενδεχόμενα προβλήματα από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πτώση της αξίας των κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να προκαλέσουν κεφαλαιακές ζημίες σε ορισμένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Ζητούμενο είναι η ταυτόχρονη αποκατάσταση των τραπεζικών ισολογισμών και των δημόσιων οικονομικών. 

Όπως σημειώνεται, η αυξανόμενη έκθεση σε κρατικά ομόλογα και οι υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης των κρατικών ομολόγων έχουν καταστήσει τις τράπεζες σε ορισμένες χώρες πιο ευάλωτες σε κραδασμούς που αναπτύσσονται από το δημόσιο χρέος. Θα μπορούσε να γίνει μια προσομοίωση των απωλειών στην τραπεζική αγορά που θα προέκυπταν από επενδύσεις τραπεζών σε χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων με την εφαρμογή δύο σεναρίων, ενός ήπιου και ενός stres. Η εφαρμογή της άσκησης αφορά δυνητικά όλα τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ. Η εφαρμογή των σεναρίων αφορά τις τράπεζες της ΕBA, με στοιχεία διαθέσιμα από την τελευταία άσκηση διαφάνειας. Στο αυστηρό σενάριο, οι απότομες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα δημιουργούσαν σημαντικές ζημίες για τις τράπεζες της ΕBA στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Στην άσκηση, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται δάνεια προς κρατικές επιχειρήσεις, κάτι το οποίο ενδέχεται να αλλοιώνει τα αποτελέσματα της άσκησης.