Skip to main content

ΔΝΤ: Να μπει τέλος στον δεσμό ευρωπαϊκών κυβερνήσεων-τραπεζών

Τις ανησυχίες του για τον «γόρδιο δεσμό» μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών της Ευρωζώνης εκφράζει το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις σε ορισμένες ευάλωτες χώρες –όπως η Ιταλία- θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις ομολογιακές αποδόσεις, προκαλώντας σημαντικές ζημίες  στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διακρατούν κρατικό χρέος. Αντιμέτωπες με το ρίσκο απωλειών είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υπενθυμίζοντας ότι ο συνδετικός κρίκος κυβερνήσεων-τραπεζών ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2011.

Από την άλλη, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, με υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ και οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Στην έκθεση, το ΔΝΤ εστιάζει στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων, που είναι πιο έντονο στις τράπεζες του Νότου. Σε αναφορά του στην Ελλάδα, το Ταμείο επικαλείται την έκθεση του 2019 για την ελληνική οικονομία, στην οποία εκτιμά ότι μια αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μείωνε τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας(Tier 1) περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Παρ’ όλα αυτά, τα μεγαλύτερα κεφαλαιακά μαξιλάρια και αποθέματα που έχουν συγκεντρώσει οι τράπεζες μετά την κρίση στην Ευρωζώνη έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε πολλές χώρες της Ζώνης του Ευρώ, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο συμπαρατάσσεται με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καλώντας τις κυβερνήσεις να συνδράμουν με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις στη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας. «Με την παγκόσμια ανάπτυξη να επιβραδύνεται και την αβεβαιότητα να ενισχύεται, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να προετοιμάζει για ενδεχόμενη επιβράδυνση, δίνοντας παράλληλα μεγαλύτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορούν οικονομίες να προσαρμοσθούν στην ταχύτατα μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.