Skip to main content

«Ιδιαίτερη ανησυχία» του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για τις Σκουριές

Την «ιδιαίτερη ανησυχία» του για τα επεισόδια στις Σκουριές Χαλκιδικής και την αβεβαιότητα για την προώθηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή εκφράζει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Ο σύνδεσμος σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη συγκεκριμένη επένδυση, γεγονός που «μεγαλώνει επικίνδυνα την αντιπαράθεση» και τοποθετεί την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εκείνους που υπερασπίζονται «μία νόμιμη και αδειοδοτημένη δραστηριότητα και αυτών που επιδιώκουν να μην ολοκληρωθεί».

Παράλληλα, εκφράζει φόβο για τα χειρότερα και προσθέτει ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί στις επιχειρήσεις του κλάδου «ανασφάλεια δικαίου».

Εκτιμά δε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια του κράτους τονίζοντας ότι «οι ισχύοντες νόμοι είναι νόμοι του κράτους και όχι της εκάστοτε κυβέρνησης».

Μάλιστα, συστήνει ότι κάθε θέση εργασίας είναι σήμερα σπάνιο και πολύτιμο είδος «που δεν έχει δικαίωμα να το περιφρονεί κανείς» και σημειώνει ότι «η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών της χώρας μας, ενδυναμώνει την εθνική μας οικονομία, αφού είναι κλάδος πρωτογενούς παραγωγής, κυρίως εξαγωγικός, βοηθά κατά βάση την περιφερειακή ανάπτυξη της και τη μείωση της ανεργίας στην περιφέρεια, πράγμα που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα των κυβερνήσεών μας».

Ο σύνδεσμος σχολιάζει ότι εξαιτίας του κλίματος που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι σοβαρές επενδύσεις είναι σπανιότατες.

«Έτσι, η επένδυση της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» στη Χαλκιδική, που είναι μία από τις ελάχιστες σοβαρές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, έχει αποφασιστικό ρόλο, στο παρόν και στο μέλλον, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Μια δραστηριότητα αδειοδοτημένη, που βρίσκεται από τη μία μέρα στην άλλη στον αέρα, δεν αποτελεί και ιδιαίτερα ευνοϊκό παράγοντα για νέες επενδύσεις» καταλήγει η ανακοίνωση  του ΣΜΕ.

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ζητά από την κυβέρνηση, να επιταχύνει την άρση της αβεβαιότητας, η οποία επιτείνει την ανασφάλεια των επενδυτών και κυρίως των εργαζομένων, που βλέπουν να κινδυνεύει η εργασία τους.