Skip to main content

Επενδυτές μηνύουν τη Boeing για εξαπάτηση

Οι νομικοί πονοκέφαλοι της Boeing πολλαπλασιάζονται καθώς κατατέθηκε νέα αγωγή κατά της εταιρείας για εξαπάτηση των μετόχων με την απόκρυψη προβλημάτων στα αεροσκάφη 737 Max, που έφεραν τελικά στο φως δύο αεροπορικές τραγωδίες. 

Πρόκειται για ομαδική αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σικάγο από ανθρώπους που έχουν μετοχές της Boeing στα χέρια τους και έρχεται στον απόηχο της πτώσης της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας κατά 34 δισ. δολάρια μέσα σε δύο εβδομάδες από τη συντριβή του 737 Max των Αιθιοπικών Αερογραμμών. 

Όπως αναφέρεται στην αγωγή η Boeing «ουσιαστικά έβαλε την κερδοφορία και την ανάπτυξή της πάνω από την ασφάλεια των αεροσκαφών και την ειλικρίνεια», επισπεύδοντας την κυκλοφορία του 737 Max στην αγορά για να ανταγωνιστεί την Airbus και αφήνοντας εκτός «έξτρα» ή «προαιρετικά» στοιχεία, που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε στις πτήσεις των Αιθιοπικών Αερογραμμών και της Lion Air. 

O Ρίτσαρντ Σικς, ο οποίος ηγείται της αγωγής, αναφέρει ότι αγόρασε 300 μετοχές της Boeing στις αρχές Μαρτίου και αναγκάστηκε να τις πουλήσει με ζημία τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η αγωγή συνολικά ζητεί αποζημίωση για τους επενδυτές από τις 8 Ιανουαρίου έως και τις 21 Μαρτίου. 

Ο αεροναυπηγικός κολοσσός έρχεται αντιμέτωπος και με άλλες αγωγές για τα δύο αεροπορικά δυσ πτυχήματα, μεταξύ άλλων από οικογένειες των θυμάτων και συμμετέχοντες στα προγράμματα συνταξιοδότησης υπαλλήλων της.

Να θυμίσουμε πως η Boeing ανακοίνσε ότι οι παραγγελίες της το πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν σε 95 από 180 ένα χρόνο νωρίτερα. Δεν υπήρξε καμία παραγγελία για το 737 Max. 

Πηγή: Reuters