Διετή παράταση στη διάρκεια των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη ένα χρόνο, σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ εντός του Μαρτίου θα ενισχυθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.
Αυτό γνωστοποίησαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Ένωσης Εστιατορικών και Συναφών Αττικής με στόχο την προώθηση προς επίλυση θεμάτων που απασχολούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
Όπως είπε ο κ. Βορίδης από το υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει η πρόθεση, πέρα από τις άμεσες ανάγκες της επιχειρηματικότητας λόγω της συγκυρίας, να ξεκινήσει μια γενικότερη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη ενώ, σε ό,τι αφορά στις μισθώσεις δημοσίων κτιρίων είπε ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρξει διετής επιμήκυνση και η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί είτε στο σχέδιο νόμου για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου ή στο σχέδιο νόμου για το εκλογικό σύστημα της αυτοδιοίκησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι στη ρύθμιση θα υπάρχει πρόβλεψη και για τις καντίνες.
Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι εντός του Μαρτίου θα στηριχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση με έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά στις μειώσεις των τελών και στο ανομοιόμορφο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί όπως είπε: «ίσως χρειάζεται νέα συζήτηση με την ΚΕΔΕ για μια λύση που θα τους ικανοποιεί όλους».
Στα τέλη, συνέχισε ο ίδιος, υπάρχει κι ένα κομμάτι επιβάρυνσης με 5% των κέντρων διασκέδασης και μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 0,5% και θα υπάρξει αντιστάθμισμα για τα έσοδα των δήμων με απευθείας ποσό μέσω της ΑΑΔΕ.
Για την παράταση στα μισθώματα ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συζήτηση με την ΚΕΔΕ και ίσως να υπάρξει επέκταση μέχρι 3 χρόνια «αν δεν υπάρχει ισχυρή αντίδραση από τους δήμους».
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι, σαφώς και προηγείται η προστασία της δημόσιας υγείας «αλλά αντί να συγκεντρώνεται ο κόσμος σε παραλίες και πλατείες, μπορούν να τηρούνται τα πρωτόκολλα και να λειτουργήσουν κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το επιχειρείν νοσεί βαριά» και ότι είναι έντονος ο φόβος για λουκέτα και εκτεταμένες απολύσεις ενώ έντονο παραμένει και τα προβλήματα της ρευστότητας. Επίσης υπογράμμισε ότι το 75% των επιχειρηματιών στην εστίαση βλέπουν μπροστά τον κίνδυνο του λουκέτου γι’ αυτό και είναι άμεση η ανάγκη επιπλέον μέτρων στήριξης.