Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Χθες στην πρώτη παράγραφο σημειώναμε: «Η στατιστική ανάλυση ωστόσο ειδοποιεί ότι το ανοδικό σερί των 4 συνόδων επανέφερε τους ΓΔ και 25άρη κοντά στα επίπεδα που αποτελούν υψηλά, για περίοδο πάνω από δυο μήνες, και είναι από τις 15 Μαρτίου οι 581,5 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 160 για το δείκτη των παραγώγων. Με δεκαέξι μονάδες απόσταση από την οροφή διμήνου ο μέσος όρος και 3,5 για τον 25άρη είναι σαφές πως μια άνοδος της τάξης του +2% εκεί τους πηγαίνει. Το ερώτημα δε είναι αν οι τιμές, μετά από μια ακόμα ανοδική ώθηση θα χτυπήσουν στην αντίσταση και θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα ή θα συνεχίσουν προς επίπεδα που αποτελούν αντίσταση βάσει κινήσεων σε βαθύτερο παρελθόν».
Χθες ο 25άρης έκλεισε πάνω από τις 160 μονάδες αλλά αρκετά χαμηλότερα από τις 163 που χτύπησε ο δείκτης λίγο μετά τις 12:00. Ως τότε και ειδικά την πρώτη ώρα οι θεσμικοί είχανε δώσει την εντύπωση πως όσοι διατηρούσαν θέσεις short στις Τράπεζες και στον 25άρη θα αντιμετώπιζαν ολική καταστροφή. Το ερώτημα αν θα συνεχίσει σήμερα την άνοδό του ο δείκτης των θεσμικών είναι το πρώτο που κρατά τους επενδυτές σε αγωνία γιατί «κανονικά» αν συνεχίσει τότε ανοίγει ο δρόμος για αρκετά ψηλότερα επίπεδα. Το δε πρόβλημα είναι πως ακόμα και αν δεν υπάρχει αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον η εκπνοή του τριμήνου είναι πιθανό να «επιβάλλει» σήμερα μια «κούφια» ανοδική κίνηση που θα «διορθωθεί» την Πρωταπριλιά.
Οι ιδιώτες επενδυτές που χρησιμοποιούν την τεχνική ανάλυση καλό είναι να υπολογίσουν εντός των αριθμών και τις ανάγκες των θεσμικών σε αβαθή αγορά που επιβάλει το ημερολόγιο. Πάντως ακόμα και αν ληφθεί υπόψη η κάμψη της ορμής του τραπεζικού δείκτη το φρόνημα των επενδυτών δεν είναι στην κατεύθυνση της αποφυγής του ρίσκου. Το ερώτημα λοιπόν χθες ήταν αν οι τιμές, μετά από μια ακόμα ανοδική ώθηση θα χτυπήσουν στην, από το κοντινό παρελθόν, οροφή και θα επιστρέψουν σε χαμηλότερα επίπεδα, ή θα συνεχίσουν προς επίπεδα που αποτελούν αντίσταση βάσει κινήσεων σε βαθύτερο παρελθόν. Αυτά είναι το υψηλό στο τέλος του 2015 ήτοι οι 630 μονάδες για τον ΓΔ και οι 180 για τον 25άρη. Η απάντηση στο ερώτημα δόθηκε αλλά ήταν μισή.
Δηλαδή η οροφή ίσχυσε, αφού με μέγιστο τις 585 ο ΓΔ έκλεισε χθες στις 579 μονάδες και ο 25άρης με ανώτερο τις 163,11 τερμάτισε στις 160,36 και σε αυτό συνέβαλε το κούρεμα των ημερήσιων κερδών των τραπεζικών blue chip, αφού πρώτα έγραψαν άνοδο άνω του 10% και ως 30% σε δυο συνεδριάσεις. Για σήμερα όλα είναι ανοικτά.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανοδικά έκλεισαν και την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δίνοντας συνέχεια στο ράλι, μετά τις διαβεβαιώσεις της Τζάνετ Γελεν για το χρονοδιάγραμμα αύξησης των επιτοκίων της Fed. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 17.717,01 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 0,47% στις 4.869,23 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,44% στις 2.069,71 μονάδες.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε οριακά, καθώς τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν άνοδο κατά 0,34% στα 38,51 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,40% στα 39,79 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της GE Asset Management, θυγατρικής της General Electric, ανακοίνωσε η State Street Corp., με το αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στα 485 εκατ. δολάρια. Το deal, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2016, εντάσσεται στην προσπάθεια της General Electric να περιορίσει την έκθεσή της στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η GE Asset Management διαχειρίζεται κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων, διαθέτοντας πάνω από 100 θεσμικούς πελάτες.
Παράλληλα, κατά 200.000 αυξήθηκε τον Μάρτιο ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 205.000 έναντι 214.000 τον Φεβρουάριο.
Την Παρασκευή, αναμένεται να δημοσιευθούν και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα οποία αναμένεται να καταδείξουν άνοδο των θέσεων εργασίας κατά 205.000.
Την ίδια ώρα, την εξαγορά της Sharp ανακοίνωσε και επισήμως η Foxconn Technology Group, βάζοντας «τέλος» στο μεγαλύτερο ασιατικό «θρίλερ» των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με το συμφωνηθέν σχέδιο, η Foxconn θα αποκτήσει το 66% των μετοχών της Sharp, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 88 γεν ανά μετοχή. Η συμφωνία των δύο εταιρειών, το τελευταίο διάστημα, πέρασε μία σειρά δοκιμασιών, καθώς στο «παιχνίδι» εξαγοράς της Sharp είχε μπει και η ιαπωνική Innovation Network Corp. Το 2012, η Foxconn είχε επιχειρήσει να αποκτήσει τον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου της Sharp, προτείνοντας την καταβολή 550 γεν/μετοχή. Ωστόσο, η συμφωνία ουδέποτε προχώρησε, προσκρούοντας στις αντιρρήσεις της ιαπωνικής εταιρείας.
Τέλος, την περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο ανακοίνωσε η Boeing Co., επιχειρώντας να περικόψει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας. Η υλοποίηση των περικοπών έρχεται σε μία περίοδο αυξημένης παραγωγής για τη Boeing, η οποία καλείται να αντεπεξέλθει σε παραγγελίες – ρεκόρ. Οι περικοπές θα περιορίσουν το εργατικό δυναμικό της Boeing κατά 2,8%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει προβεί ήδη στην περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας, στις αρχές του έτους.
ΕΥΡΩΠΗ
Σημαντικά κέρδη κοντά στο 1,5% εμφάνισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, δεχόμενα ώθηση τόσο από την ομιλία της Τζάνετ Γέλεν στη Νομισματική Επιτροπή του Κογκρέσου την Τρίτη, όσο και από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,87% στις 6.207 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 1,73% στις 10.059 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,79% στις 4.445 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη κατά 1,29% στις 341,14 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των BP και Royal Dutch Shell ενισχύθηκαν σημαντικά άνω του 3% ενώ η μετοχή της Metro εκτινάχθηκε στο +11,9% λόγω της πιθανής διάσπασης των δραστηριοτήτων της. Κέρδη της τάξης του 4,5% εμφάνισε και η Carrefour στον απόηχο της αύξησης του μερίδίου της Península Participações Ltda στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλλικής εταιρείας.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει σημαντικά, καθώς τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 1,68% στα 38,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,64% στα 39,78 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), επικαλούμενος το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε στο 1,5% από 1,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2016. Παράλληλα, αναθεώρησε στο 0,4% από 1,1% προηγουμένως, την εκτίμηση για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό.
Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο αμερικανικός οίκος εξήγησε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης τροφοδοτείται αποκλειστικά από την καταναλωτική ζήτηση, γεγονός που εγείρει ανησυχίες, δεδομένου του φόβου για επιβράδυνση τόσο στις αναδυόμενες αγορές, όσο και στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τον πληθωρισμό, διαπίστωσε ότι τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ έχουν μηδενική επίπτωση στην πορεία των τιμών, λόγω τόσο των αντικειμενικών δυσκολιών (χαμηλές τιμές στην αγορά των εμπορευμάτων), όσο και της ελλιπούς προόδου στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, την περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας έως τον Ιούνιο ανακοίνωσε η Boeing Co., επιχειρώντας να περικόψει περαιτέρω το κόστος λειτουργίας.
Από την πλευρά του, τη διαβεβαίωση ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν σε παράλογα επίπεδα έδωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 103 μονάδες έναντι 103,9 μονάδων τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 103,8 μονάδες.
Η εμπιστοσύνη μεταξύ των καταναλωτών υποχώρησε στις -9,7 μονάδες έναντι -8,8 μονάδων τον Φεβρουάριο, ενώ η εμπιστοσύνη στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 9,6 μονάδες από 10,8 μονάδες προηγουμένως. Πτώση εμφάνισε τόσο η κατασκευαστική, όσο και η βιομηχανική εμπιστοσύνη. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Κομισιόν διεξήχθη πριν τις 22 Μαρτίου, όταν και πραγματοποιήθηκε το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Τέλος, το ενδεχόμενο διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της, μέσω της διάσπασή της, εξετάζει η εταιρεία λιανικών πωλήσεων Metro AG. Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο διάσπασή της σε δύο διαφορετικές εταιρείες, με την πρώτη να δραστηριοποιείται στον κλάδο της χονδρικής και των τροφίμων και τη δεύτερη στον κλάδο των ηλεκτρονικών.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν υπερδιπλάσιοι εκείνων των τελευταίων ημερών, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία ανοδική με γρήγορη εκτίναξη στα κέρδη των βασικών δεικτών, μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν επίσης έντονα ανοδικά. Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με ανοδικό χάσμα και όρισαν μέγιστο μέρας στις 12:04 στις 584,95 μονάδες και στις 163,11 αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη. Τότε για τον 25άρη τα κέρδη ήταν +4,26% και ο ΓΔ είχε μεταβολή +3,23%. Μετά οι δείκτες πέρασαν πάλι σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε κέρδη της τάξης του +3% για τον δείκτη των blue chip και στο +2,4% για τον μέσο όρο. Αλλά στις 15:40, η διαπίστωση πως οι θεσμικοί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν θέλησαν να πάρουν την άνοδο στα χέρια τους, ενίσχυσε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων. Οι τιμές τους κινήθηκαν πτωτικά, ακόμα και κάτω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, μια μέρα που η τιμή ανοίγματος ήταν και ελάχιστο μέρας. Τους έριξαν ωσότου η μεταβολή για τον 25άρη έπεσε στο +1,7% και κοντά στο +1,5% για τον ΓΔ. Μετά τις 16:40, οι εντολές αγοράς ανέβασαν τη ζήτηση πάνω από την προσφορά και το κλείσιμο έγινε στο μέσο του εύρους διακύμανσης. Βάση για το κλίμα που επικράτησε ήταν οι τραπεζικές μετοχές.
Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το ανοδικό αποτέλεσμα, ούτε το αλλοίωσαν προς τα άνω. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες αλλά στην αντίπερα όχθη βρέθηκαν κάδοι που συνέβαλλαν ανοδικά περισσότερο στο πρώτο μέρος, ήτοι Ασφαλειών και των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή.
Διεθνώς επικρατούσε μια έντονα ανοδική ατμόσφαιρα από την διατήρηση στο αδυνάτισμα του δολαρίου και την ανατροπή των πιέσεων στο πετρέλαιο ενώ τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν επίσης από το ανοδικό άνοιγμα στις αγορές μετοχών της Wall Street που ξεκίνησαν κερδίζοντας υπολογίσιμα και τα κέρδη των ασιατικών αγορών το πρωί.
Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (3 από 4) έναντι των ανοδικών (21 από 18) με ένα (ΜΠΕΛΑ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 7 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 113,85 από 41 από 36,4 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 65,5 από 22,2 από 17,3 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,76%, ο CAC είχε μεταβολή +1,84%, με τον FTSE100 με μεταβολή +1,54%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα ανοδική τάση που στη συνέχεια ισχυροποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα +0,81% και +0,77%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,15% και έφθασε στις 578,83 από 566,67 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 160,36 από 156,44 με μεταβολή +2,51%. Οι δημοπρασίες επέφεραν οριακή αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη προς τα άνω και έτσι έκλεισαν πολύ κοντά στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +4,63% από +5,97%, Κοινής Ωφέλειας +4,08% από +1,54%, Βιομηχανικών Προϊόντων +3,67% από +0,42%, Ακίνητης Περιουσίας +3,42% από +1,00%, Πρώτων Υλών +3,27% από +1,20%, Εμπορίου +3,07% από +2,90%, Πετρελαίου Αερίου +2,72% από -0,56%, ο FTSEM +2,59% από -0,05%, Τεχνολογίας +2,57% από +0,82%, ο 25άρης +2,51% από +2,43%, Υγείας +2,24% από -0,74%, ο ΓΔ +2,15% από +1,73%, Τροφίμων Ποτών +2,08% από +0,44%, Κατασκευές Υλικά +1,91% από +1,50%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,89% από +0,27%, Τηλεπικοινωνιών +0,65% από -0,13% και Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,00% από +0,01%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή -1,41% από +1,31% και των Ασφαλειών -0,69% από +2,86%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Χημικών και Μέσων Ενημέρωσης, 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 131,851 από 41,268 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 30,920 από 4,248 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 80,783 από 35,954 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,122 από 0,608 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,975 από 42,125 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 164,172 από 67,958 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 80 από 64 των καθοδικών σε 23 από 41 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 17.
Τεχνική ανάλυση
Μια μέρα που όλα τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, οι θεσμικοί στο ΧΑ έδωσαν στον 25άρη πορεία με θετικό πρόσημο μεταβολής μόνιμα. Το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα τιμών στις 157,73 μονάδες, αποτέλεσε και ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο ορίστηκε στο πρώτο μέρος (12:04) στις 163,11 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ήταν αρκετά κοντά στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 13,206 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 3821 της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας τις 163,75 μονάδες και κατώτερο τις 158,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 159,00 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 229 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο +2,51% και κλείσιμο στις 160,36 μονάδες, η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Απριλίου ορίστηκε στις 160,50 με 10.080 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν επίσης οι 160,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 1261. Υπήρξε συνεπώς μια σαφής μετακίνηση των προσδοκιών, ειδικά στη σειρά Μαΐου. Ενώ η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ, έστω και οριακά πάνω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη μετά από μέρες, που το ΣΜΕ υστερούσε του 25άρη κατά 2 μονάδες.
Τεχνικά ο 25άρης δεν εμποδίζεται από τίποτε για να προσεγγίσει τα επίπεδα μιας πολύ ενδιαφέρουσας στατιστικά ζώνης που όρισαν οι συναλλαγές από τις 8 ως 12 Ιανουαρίου. Τότε έλαβε χώρα η πρώτη συσσώρευση μετά την άγρια πτώση των πρώτων συνεδριάσεων της χρονιάς. Στις 8/11 με πτώση -1,12% ο FTSE25 έκλεισε στις 167,29 μονάδες με ελάχιστο στις 166,52. Την επόμενη σύνοδο στις 11/1 έπεσε -0,94% κλείνοντας στις 165,72 και στις 12/1 εμφανίστηκε η πρώτη ανοδική συνεδρία στο 2016 όπου ο δείκτης έκλεισε στις 169,99 με ελάχιστο μέρας τις 166,21.
Η εκτίμησή μας είναι ότι η ζώνη από τις 166 ως τις 170 μονάδες μπορεί να αποτελέσει αντίσταση στην κίνηση του 25άρη προς τις 183 μονάδες. Αλλά σήμερα είναι πολύ πιθανό να κινηθεί προς τις 166 μονάδες και αυτό παρακίνησε τους traders να μετακινηθούν από short σε long θέσεις.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Η Κυβέρνηση, για δεύτερη φορά μέσα στο 2016, «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα» (η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο με τη ψήφιση του Ν/Σ για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ αυτή την φορά μέσω της συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά), επιτυγχάνοντας, αφενός να εξουδετερώσει τις εσωτερικές αντιδράσεις που προήλθαν από την αναφορά της ‘ΠΓΔτΜ’ ως ‘Μακεδονία’ και αφετέρου να μεταφέρει το ενδιαφέρον, έστω και προσωρινά, σε ένα προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για εκείνη, όπως αυτό των υψηλών ελλειμμάτων των πρώην Κυβερνητικών κομμάτων. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ήταν το αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για παραίτηση του Κυβερνητικού συνασπισμού και διενέργεια Εθνικών εκλογών, ενισχύοντας περαιτέρω την πόλωση που δημιουργήθηκε.
Ενώ, η ενίσχυση της πόλωσης αποτελεί σημαντικό καταλύτη στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να περάσει από το Κοινοβούλιο νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι αμφίσημες θέσεις Υπουργών της Κυβέρνησης έναντι των μεταρρυθμίσεων, η σημαντική καθυστέρηση εφαρμογής τους και η ανάκυψη θέματος εκλογών εκ νέου (όχι από την Κυβέρνηση), σίγουρα προβληματίζουν τους Ευρωπαίους Εταίρους, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμόσουν για μια ακόμα φορά τη “συνταγή του καρότου και του μαστίγιου” για την Χώρα, παρά τη διάθεση χαλάρωσης, λόγω Μεταναστευτικού.
Η επιστροφή των Θεσμών στις αρχές Απριλίου, επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεταρρυθμίσεις για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Τραπεζών, με στόχους της Κυβέρνησης να αποτελούν η συμφωνία με τους Θεσμούς, η ψήφιση των μέτρων και η θετική αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας πριν το εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.
Μπορεί η εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να γίνει θετικότερη, με τη διάσπαση της περιοχής των 576 – 581 μονάδων από το Γενικό Δείκτη, με τον αυξημένο τζίρο να αποτελεί ζητούμενο στην τρέχουσα φάση, καθιστώντας ως επόμενο στόχο τις 613 μονάδες, ωστόσο, η εικόνα της Αγοράς των Εγχώριων Κρατικών χρεογράφων παραπέμπει σε στάση αναμονής, ενόψει ενός δύσκολου μήνα για την Ελληνική Οικονομία και την Χώρα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές επιταχύνθηκαν αρχικά σε υψηλό τεσσάρων μηνών, σήμερα Πέμπτη, λαμβάνοντας ώθηση από τα κέρδη της Wall Street το προηγούμενο βράδυ, επειδή υποχώρησαν οι ανησυχίες για αυξήσεις των επιτοκίων ΗΠΑ τον Απρίλιο και αυτό συνέχισε να λειτουργεί υπέρ της ανάληψης επενδυτικού κινδύνου. Αξίζει αναφοράς όμως πως οι τιμές του πετρελαίου βουλιάζουν πάλι.
Το δολάριο κινήθηκε κοντά σε επίπεδα χαμηλών επτά εβδομάδων έναντι του ευρώ, εξακολουθεί να πλήττεται από τα σχόλια της Janet Yellen νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη νομισματική πολιτική σύσφιξης.
Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε 0,2%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. Ο δείκτης ήταν έτοιμος να συμπληρώσει μια αύξηση 1,2% αυτό το τρίμηνο, όπου οι μετοχές συγκλονίστηκαν νωρίτερα από τις ανησυχίες επί της παγκόσμιας ανάπτυξης, αλλά κυρίως για την κινεζική οικονομία.
Οι μετοχές στην Αυστραλία κέρδιζαν 1,4% και ο Nikkei της Ιαπωνίας κέρδιζε στο πρώτο μέρος +0,2%, σε καλό δρόμο για μια απώλεια 11% για το τρίμηνο, αλλά στο δεύτερο πιέσεις του έδωσαν απώλειες της τάξης του -0,7%. Οι μετοχές της Σαγκάης αναρριχήθηκαν +0,3%, καθ ‘οδόν προς μια τριμηνιαία πτώση του 15%, αλλά αργότερα εμφάνισαν οριακές απώλειες.
Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου έχει αυξηθεί από τότε που η πρόεδρος της Fed κ. Yellen δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει με προσοχή, προκειμένου να αυξήσουν τα επιτόκια, ωθώντας πίσω κάποιους που έχουν προτείνει μια άλλη αύξηση μπορεί να είναι… ακριβώς στη γωνία.
Μετά από τέτοια προσεκτική οπτική από την Fed, ο δείκτης Dow αναρριχήθηκε 0,5% και ο S & P 500 αυξήθηκαν 0,4% στη διάρκεια της νύχτας. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE Market Index .VIX, “μετρητής φόβου” της Wall Street, έκλεισε κάτω κατά -1,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Βελτιωμένο αποδείχθηκε τον Μάρτιο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 90,1 μονάδες έναντι 89 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2016.
Σημειώνεται ότι στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα διολίσθησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στις 103 μονάδες.
Εντός στόχων κινήθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, καθώς κατεγράφη οριακή απόκλιση 0,3% ή 137,7 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου των 47,962 δισ. ευρώ.
Αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ, στα 15 δισ. ευρώ, αναμένει για το 2016 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, θέτοντας ως αναγκαία προϋπόθεση το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Όπως εξήγησε αναλυτικά, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, η περαιτέρω βελτίωση των εσόδων – κατά το ήμισυ – επίκειται να προέλθει από τους 900.000 Ρώσους τουρίστες που αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας.
Πτωτικά κινήθηκε τον Φεβρουάριο ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στην ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν πτώση κατά 11,4% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015 και κατά 0,4% έναντι του Ιανουαρίου του 2016. Κατά το διάστημα Μαρτίου 2015 – Φεβρουαρίου 2016, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 7,6% έναντι μείωσης 2,1% το αντίστοιχο διάστημα 2014 – 2015.
Στα 210,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,1%, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. για το 2015, έναντι 195 εκατ. ευρώ το 2014. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη στο 4ο τρίμηνο 2015 διαμορφώθηκαν στα 51,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 32,1%. Προσαρμοσμένα για την απομείωση της αξίας της άδειας των Ελληνικών Λαχείων, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 58,8 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22,7%.
Την υλοποίηση του νέου της στρατηγικού σχεδιασμού ανακοίνωσε η ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε., που έχει παρουσία στα logistics και στον κλάδο των τροφίμων από το 1974. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «κεντρική επιδίωξη της εταιρείας και βασικός στόχος της νέας στρατηγικής της είναι η ΕΛΓΕΚΑ να εξακολουθήσει να αποτελεί αναπόσπαστο κρίκο στην τροφοδοτική αλυσίδα και με αυτό το όραμα θα συνεχίσει να αναβαθμίζει το επίπεδο των εμπορικών υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες της και να εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στους τελικούς καταναλωτές».
Ζημιές 6,347 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2015 η Sato, έναντι ζημιών 3,511 εκατ. ευρώ το 2014. Όπως εξηγείται στη σχετική ενημέρωση, η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η εταιρεία προέβη στην αποεπένδυση καταστήματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην πρόβλεψη απομείωσης αξίας αποθεμάτων 1,547 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 12,21% ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών, ο οποίος διευρύνθηκε κατά 3,6% στα 7,362 εκατ. ευρώ.
Τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2015 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Intralot. Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας, τα οικονομικά αποτελέσματα της Intralot θα ανακοινωθούν αύριο, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σημειώνεται τέλος, ότι η ετήσια τακτική γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου.
Επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει με μερίδιο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πρόεδρος της 24MEDIA Δημήτρης Μάρης.
Σε ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι ο επιχειρηματίας προτίθεται «να φανεί αρωγός στην πρωτοβουλία του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου σχεδίου ανασυγκρότησης της Τηλέτυπος Α.Ε.».
Τη μη διανομή μερίσματος για το 2015 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακοίνωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα οικονομικά της αποτελέσματα για το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Αυξητικές τάσεις εμφάνισε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στη Γερμανία, εξακολουθώντας ωστόσο, να απέχει παρασάγγας από τον στόχο της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 0,1% σε ετήσιο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 0,4% έναντι του Ιανουαρίου, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 0,2% έναντι του Φεβρουαρίου του 2015.
Προς τα κάτω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P), επικαλούμενος το δυσμενές οικονομικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε στο 1,5% από 1,8% προηγουμένως, την εκτίμηση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2016.
Αστάθεια στις αγορές λόγω ισχυρής μεταβλητότητας σε πολιτικό κυρίως επίπεδο βλέπουν οι θεσμικοί παράγοντες των αγορών για το επόμενο διάστημα, καθώς ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ καθοριστικών παραγόντων παραμένει ισχυρό και υπαρκτό. Η Βοfa ανησυχεί για το πώς η νομισματική πολιτική της FED θα μπορούσε να επηρεάσει τις μετοχές, καθώς αν και ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 10% από τα μέσα Φεβρουαρίου, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι αυτή η άνοδος είναι επισφαλής και πραγματοποιείται σε ασταθές έδαφος.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησε τον Μάρτιο ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, στις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 103 μονάδες έναντι 103,9 μονάδων τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 103,8 μονάδες.
Τη διαβεβαίωση ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν σε παράλογα επίπεδα έδωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Σε συνέντευξή του στο «Politico», ο Ευρωπαίος τραπεζίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος.
Την εξαγορά της Sharp ανακοίνωσε και επισήμως η Foxconn Technology Group, βάζοντας «τέλος» στο μεγαλύτερο ασιατικό «θρίλερ» των τελευταίων μηνών. Σύμφωνα με το συμφωνηθέν σχέδιο, η Foxconn θα αποκτήσει το 66% των μετοχών της Sharp, καταβάλλοντας το αντίτιμο των 88 γεν ανά μετοχή. Η συμφωνία των δύο εταιρειών, το τελευταίο διάστημα, πέρασε μία σειρά δοκιμασιών, καθώς στο «παιχνίδι» εξαγοράς της Sharp είχε μπει και η ιαπωνική Innovation Network Corp.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο διάσπασή της σε δύο διαφορετικές εταιρείες, με την πρώτη να δραστηριοποιείται στον κλάδο της χονδρικής και των τροφίμων και τη δεύτερη στον κλάδο των ηλεκτρονικών. Το διοικητικό συμβούλιο της Metro προς το παρόν, δεν έχει λάβει καμία απόφαση, καθώς η διαδικασία αποτίμησης και εξέτασης των διαθέσιμων επιλογών βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιστροφή της στην ανάπτυξη προτείνει το γνωστό ίδρυμα ερευνών (think tank) Bruegel, εστιάζοντας στην αναδιαμόρφωση των κανόνων του προϋπολογισμού και στις δαπάνες αντί στα διαρθρωτικά δημοσιονομικά ελλείμματα.