Skip to main content

Σ. Αναστασόπουλος: Να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης

Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου την Τετάρτη, με στόχο την ανίχνευση συναινετικών λύσεων που θα βοηθήσουν στην επίλυση του ακανθώδους αυτού θέματος.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι η εν λόγω εκδήλωση συμπίπτει με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με το ασφαλιστικό να κατέχει περίοπτη θέση.

«Με ένα τρίτο μνημόνιο να περιορίζει τις δημοσιονομικές επιλογές και την επιδείνωση των πραγματικών δεικτών, των δεικτών της πραγματικής οικονομίας, βρισκόμαστε σήμερα πάλι ενώπιον αδιεξόδων. Η αισιοδοξία που είχε στηριχθεί σε μία γρήγορη θετική αξιολόγηση με συνεπακόλουθη βελτίωση των χρηματοδοτικών όρων της ελληνικής οικονομίας και τη διαμόρφωση ενός θετικότερου κλίματος με την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, έχει απομακρυνθεί, αφού η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα την επάνοδο της αβεβαιότητας και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και θα έπρεπε να τρέχουν παράλληλα με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει το μνημόνιο, δεν έχουν καν ξεκινήσει. «Και, έτσι, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται, η οικονομία μπήκε από το τελευταίο τρίμηνο του 2015 πάλι σε ύφεση» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο ίδιος εξήγησε εκτός των άλλων, ότι «η ύφεση σημαίνει και λιγότερα έσοδα για το κράτος, που για να αντιμετωπίσει τα έξοδα του δημόσιου τομέα που διατηρούνται σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητα υψηλά, στρέφεται για ακόμα μία φορά σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών σε συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, που εξαντλούν περαιτέρω τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και αναθεώρησης του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό τα δομικά προβλήματα της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. «Το Επιμελητήριό μας διαθέτει τη βούληση και την επιχειρησιακή δυνατότητα, να συνεισφέρει με εποικοδομητικές προτάσεις μέσα από το διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαμόρφωση ενός συναινετικού κλίματος εξυγίανσης της κοινωνικής ασφάλισης και εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας» διευκρίνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε ότι ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού δεν θα έπρεπε να θεωρείται μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απαραίτητο βήμα προς τη δημοσιονομική ισορροπία. «Η μέριμνα υπέρ των αδυνάμων δεν εξασφαλίζεται με αυξημένες εισφορές υπέρ των δηλωθέντων εισοδημάτων και τη διατήρηση παλιών προνομίων. Οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες» συμπέρανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να γνώριζε σε τι ποσοτικά στοιχεία βασίζεται αυτό το προσχέδιο. «Καλούμαστε να συζητήσουμε χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την άποψη, ότι όσα προωθούνται με το ασφαλιστικό, «έχουν καθαρά φορολογική χροιά, καθώς εισάγουν συντελεστές υπολογισμού των εισφορών με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Οι οπαδοί του κινήματος «δεν πληρώνω» μένουν ανέγγιχτοι από αυτό το σύστημα».

Επίσης, ο κ. Κόλλιας υποστήριξε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πρότεινε από την πρώτη στιγμή, ένα μικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, «που δεν θα βασίζεται μόνο στα χρόνια όπως γινόταν αδίκως μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και μονάχα στο εισόδημα. Θα βασίζεται και στους δύο αυτούς συντελεστές». Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν θα αποδώσουν, γιατί όπως είπε, κανένας δεν μπορεί να πληρώνει φόρους που φτάνουν το 70% του εισοδήματός του.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιος Στασινός, ο οποίος δήλωσε ότι το προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πετύχει, ισχυριζόμενος ότι είναι καθαρά εισπρακτικό. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγήσει σε εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. «Σήμερα, 4.000 μηχανικοί διαγράφονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο» τόνισε ο κ. Στασινός και εκτίμησε πως θα αυξηθούν. «Αν το σχέδιο περάσει ως έχει, το φαινόμενο που αποκαλείται brain drain (διαρροή επιστημονικού δυναμικού) θα δούμε να μεγεθύνεται. Θα χάσουμε το πιο παραγωγικό και ικανότερο κομμάτι των επιστημόνων της χώρας, οι οποίοι θα επιλέξουν να μεταναστεύσουν για λόγους επιβίωσης. Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των εισπράξεων» πρόσθεσε ο κ. Στασινός.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Αργείτης, θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να αποδεσμευθεί από πάρα πολύ συγκεκριμένες ιδεοληψίες, «όπως ότι το ύψος των συντάξεων είναι υπεύθυνο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βέττας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί η εξίσωση που υπάρχει στο τραπέζι σήμερα, χωρίς σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) Θεόδωρος Βασιλόπουλος, προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη τη χάραξη στρατηγικής για την αγροτική πολιτική.