Skip to main content

Πληγωμένο το εμπόριο της Γερμανίας: Σε συντονισμένη πτώση εξαγωγές και εισαγωγές

Το πρώτο τρίμηνο βρήκε τη γερμανική οικονομία εξασθενημένη, να προσπαθεί να κλείσει, χωρίς επιτυχία, τις πληγές των εμπορικών εντάσεων και της διαρκούς αγωνίας για την έκβαση του Brexit. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα μακροικονομικά στοιχεία, που έρχονται καθημερινά στο φως. Η νέα απογοήτευση για τους Γερμανούς έρχεται από το μέτωπο του εμπορίου. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας τον Φεβρουάριο τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης κατέγραψαν πτώση και μάλιστα μεγαλύτερη των προβλέψεων. Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον, που περιορίζει αισθητά τη ζήτηση από μεγάλες οικονομίες του εξωτερικού, αλλά και την κάμψη στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα στο εσωτερικό. 

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 1,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση εδώ και 12 μήνες. Οι εισαγωγές υποχώρησαν 1,6%. Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε έτσι ελαφρά στα 18,7 από 18,6 δισ. ευρώ. Αναλυτές, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του Reuters προβλέπαν πτώση των εξαγωγών κατά 0,5% και των εισαγωγών κατά 0,7%, με το εμπορικό πλεόνασμα στα 18 δισ. ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ απλά υπερβολικά πολλές κρίσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει ταυτόχρονα ο γερμανικός εξαγωγικός τομέας» σχολίασε o Κάρστεν Μπρέζσκι της ING στο Reuters.    

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και δύο χρόνια τον Φεβρουάριο. Η γερμανική οικονομία διανύει το δέκατο διαδοχικό έτος ανάπτυξης, αν και πέρυσι βρέθηκε στα πρόθυρα της ύφεσης. Τα κορυφαία ινστιτούτα της χώρας προβλέπουν ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 0,8% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,9%. 

H απότομη επιβράδυνση της Γερμανίας συμπαρασύρει συνολικά σε χαμηλότερες ταχύτητες τη ζώνη του ευρώ. Όλα τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε ως ατμομηχανή, αντισταθμίζοντας τις ασθενείς επιδόσεις άλλων μεγάλων, όπως η Γαλλία και η Ιταλία και βλέποντας μικρότερες οικονομίες να ανακάμπτουν και αυτές δυναμικά. 

naftemporiki.gr