Skip to main content

Στο τραπέζι του EWG η «στρατηγική ανάπτυξης»

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, αλλά και οι συζητήσεις για το χρέος, ενώ στις Βρυξέλλες εμφανίζονται αισιόδοξοι για μια προκαταρκτική συμφωνία και με το ΔΝΤ, στη διάρκεια του άτυπου Εurogroup, στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στην αυριανή συνεδρίαση του EWG και ειδικότερα στη διάρκεια του δείπνου, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει προφορικά στους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης τις βασικές παραμέτρους της στρατηγικής για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Δηλαδή τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα τη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ ένα προσχέδιο έχει σταλεί στους θεσμούς.

Όπως επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπάρχει διαρκής επικοινωνία των θεσμών με την κυβέρνηση σε σχέση με το περιεχόμενο της στρατηγικής, ενώ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα του Eurogroup, της Σόφιας. Από την τοποθέτηση αυτή είναι προφανές ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη διαμορφώνεται από την κυβέρνηση σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς.

Σε σχέση με την πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου για έναν τελικό απολογισμό. Στις Βρυξέλλες επιχειρούν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν αρκετά δύσκολα θέματα, όπως αυτά της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) και των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Στο πλαίσιο αυτό παραμένει, όπως τονίζουν, ο στόχος στον οποίο έχει αναφερθεί και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Εurogroup στις 24 Μαΐου και επίτευξης συνολικής συμφωνίας (χρέος, έξοδος από το πρόγραμμα, μεταμνημονιακή επιτήρηση) στην ακριβώς επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Από εκεί και πέρα, συνεχίζονται οι εργασίες και διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων για το χρέος, ενώ διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσό που θα χρησιμοποιηθεί από τα 27 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να περισσέψουν από το τρίτο πρόγραμμα.

Στη βελγική πρωτεύουσα, επιβεβαιώνουν πάντως ότι οι παρεμβάσεις που συζητούνται είναι επιμηκύνσεις των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος, η εξαγορά μέρους των διμερών δανείων της πρώτης διάσωσης το 2010 (52,9 δισ. ευρώ), η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους. Φυσικά βασική παράμετρος της παρέμβασης θα είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής με την ανάπτυξη, η οποία παρά τις διαρροές στο γερμανικό τύπο, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι η εξέτασή της δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πριν προχωρήσουν σε οριστικές αποφάσεις για το χρέος, οι Ευρωπαίοι θα περιμένουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017 για την Ελλάδα από την Εurostat, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Απριλίου και θα αφορούν το ΑΕΠ, το χρέος και το έλλειμμα/πλεόνασμα.

Κρίσιμες συζητήσεις για τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχουν οι συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ των Ευρωπαίων και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του διεθνούς οργανισμού, στις 20-22 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Στόχος αυτών των συζητήσεων είναι να πειστεί ο διεθνής οργανισμός να εισέλθει στο πρόγραμμα, στην ουσία να βάλει τη «σφραγίδα» του για την έξοδο από το πρόγραμμα.Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι στην παρούσα φάση δεν τίθεται για τους ίδιους θέμα επίσπευσης της εφαρμογής από το 2019 αντί για το 2020 του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου και πιστεύουν ότι στο τέλος και το ΔΝΤ θα πειστεί και θα συμφωνήσει. 

Αντίθετα, η μεγαλύτερη διαφωνία με το ΔΝΤ έχει να κάνει με το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους και κυρίως την απαίτηση του διεθνούς οργανισμού η παρέμβαση να είναι εμπροσθοβαρής. Θέλει τα περισσότερα μέτρα να ληφθούν με έξοδο από το πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί, εμφανίζονται πιο διστακτικοί θέλοντας ένα μέρος των μέτρων να συνοδεύεται από προϋποθέσεις και επίτευξη στόχων, μέσω των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου για τη στρατηγική ανάπτυξης. Κι αυτό ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ο αντίλογος του ΔΝΤ είναι ότι δεν πρέπει η έξοδος από το πρόγραμμα να συνοδεύεται από τέτοιους όρους για την ελάφρυνση του χρέους που θα ισοδυναμούν με νέο πρόγραμμα, γιατί αυτό θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες θα θεωρούσαν ότι η έξοδος δεν είναι καθαρή. Σε σχέση με τη γαλλική πρόταση για τη σύνδεση της αποπληρωμής με την ανάπτυξη, το ΔΝΤ τη θεωρεί χρήσιμη, υπό την προϋπόθεση ότι η ενεργοποίησή της στο μέλλον θα γίνεται αυτόματα μέσω ενός μηχανισμού και δεν θα απαιτείται κάθε φορά απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης. 

Πάντως, στις Βρυξέλλες η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως τις επόμενες εβδομάδες θα βρεθεί ένας κοινός τόπος με τον διεθνή οργανισμό, ώστε στις 27 Απριλίου στη Σόφια να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια προκαταρκτική συμφωνία υπό μορφή κοινής δήλωσης για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, οριστική συμφωνία θα υπάρξει μετά την ανάλυση που θα κάνει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που τοποθετείται χρονικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου.