Skip to main content

Βρυξέλλες: Αισιοδοξία για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Αισιοδοξία για οριστικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης σε πολιτικό επίπεδο, στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, επικρατεί στις Βρυξέλλες, μετά την προχθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Πηγή της Ευρωζώνης στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζε χθες ότι η τηλεδιάσκεψη έγινε σε καλό κλίμα, δεν διαπιστώθηκε καμία εμπλοκή, ενώ από την πλευρά των θεσμών ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις σε επιμέρους θέματα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Πέμπτη σε επίπεδο Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, όπου θα γίνει και η προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη είναι η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και να επικεντρωθούν στη συνέχεια οι συζητήσεις στα ζητήματα του χρέους και της προετοιμασίας εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Αναφορικά με το χρέος, η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι, με το κλείσιμο και της τρίτης αξιολόγησης, μπορεί να ξεκινήσουν από τον Φεβρουάριο και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση, οι οποίες ωστόσο θα έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα. Κι αυτό γιατί οι εταίροι έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης, κάτι που αναμένεται τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος από το πρόγραμμα είναι προγραμματισμένη για το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Παραδόσεις – παραλαβές

Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες ημέρες πιάνουν και επίσημα δουλειά οι νέοι επικεφαλής του Εurogroup Μάριο Σεντένο και του ΕWG Χανς Φλάιμπριφ.

Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εξελέγη τον Δεκέμβριο και θα προεδρεύσει για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 22 Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Γερούν Ντέισελμπλουμ. Ο Ολλανδός Χανς Φλάιμπριφ θα εκλεγεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του ΕWG, διαδεχόμενος τον Τόμας Βίζερ που συνταξιοδοτείται.

Στον νέο πρόεδρο του Euro Working Group αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας «De Volkskrant», που φέρει τον τίτλο: «Η ήρεμη δύναμη των Βρυξελλών». Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αποδίδει στον κ. Φλάιμπριφ πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενείται και η άποψη του Τόμας Βίζερ για τον νέο πρόεδρο, για τον οποίο αναφέρει πως εδώ και πολλά χρόνια τον συνοδεύει μια πολύ καλή φήμη ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός. «Δεν του αρέσουν οι πολλές συζητήσεις, καθώς τον ενδιαφέρει κυρίως να δίνει πρακτικές λύσεις, διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συνεργάτες του», εξηγεί ο κ. Βίζερ. Επισημαίνει ακόμη την πολύτιμη συμβολή του κ. Φλάιμπριφ στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, όπου μαζί με άλλους τεχνοκράτες είχε αναλάβει το καθήκον να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Από την πλευρά του, ο Γερούν Ντέισεμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει αυτό που πολλοί Ευρωπαίοι που έχουν συνεργαστεί με τον κ. Φλάιμπριφ του προσάπτουν, ότι δηλαδή κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης (2011) επέδειξε ενίοτε μια ωμή/ανάλγητη συμπεριφορά, απορρίπτει την κατηγορία αυτή ως «ανοησία». «Αυτό το χαρακτηριστικό το προσάπτουν σε όλους τους Ολλανδούς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κι εγώ ακόμα έχω ακούσει τα εξ αμάξης για το πρόσωπό μου», ανέφερε.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης ότι η ολλανδική κυβέρνηση μεθόδευσε προσεκτικά την επιλογή του κ. Φλάιμπριφ για την προεδρία του ΕWG χρησιμοποιώντας τα δίκτυα επιρροής που διαθέτει, αλλά και εγκαταλείποντας το αίτημα να δοθεί παράταση έξι μηνών στη θητεία του κ. Ντέισελμπλουμ. Και τούτο διότι έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να κατέχουν Ολλανδοί και τα δύο αυτά πόστα ταυτόχρονα. Από τη στιγμή λοιπόν που η θέση του κ. Βίζερ επρόκειτο να μείνει κενή λόγω συνταξιοδότησης, κρίθηκε σκόπιμο να εξασφαλιστεί η εκλογή του κ. Φλάιμπριφ, τονίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Χάγη, καθώς για μια ακόμα φορά η Ολλανδία κατάφερνε να πάρει μια ιδιαίτερα σημαντική ευρωπαϊκή θέση.

Η συζήτηση για το 2009

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε χθες να σχολιάσει τη συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση του 2009.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αυτό δεν είναι δουλειά της Κομισιόν, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έκανε πολλά για την Ελλάδα, εργαζόμενη με βάση τα στοιχεία της Εurostat και τις αποφάσεις του Εurogroup. «Αυτές είναι εσωτερικές συζητήσεις», συνέχισε, «και η Κομισιόν δεν πρόκειται να συμμετάσχει παίρνοντας οποιαδήποτε θέση».