«Κούρσα» μεταξύ του Ολλανδού και του Ισπανού υπουργού Οικονομικών για την προεδρία του Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, καθώς λήγει τον Ιούλιο η θητεία του Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Ντέισελμπλουμ και ο Λουίς ντε Γκίντος θα είναι οι βασικοί υποψήφιοι για να ηγηθούν στα επόμενα 2,5 έτη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Αν και δεν συνηθίζεται για όσους διεκδικούν τόσο σημαντικές θέσεις της Ε.Ε., τόσο ο Ντέισελμπλουμ όσο και ο Ισπανός ομόλογός του έχουν δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την προεδρία του Eurogroup, γράφουν οι FT.
O Λουίς ντε Γκίντος έλαβε μάλιστα τη δημόσια στήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των FT, Πίτερ Σπίγκελ, οι περισσότεροι παράγοντες στις Βρυξέλλες, που γνωρίζουν τη διαδικασία, θεωρούν ότι η κούρσα θα εξελιχθεί τελικά σε μία αναμέτρηση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών ομάδων της Ε.Ε. – του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και του κεντροαριστερού Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).
Ο Σπίγκελ αναφέρεται στα υπέρ και τα κατά των δύο υποψηφίων. Στα υπέρ του Γερούν Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι, παρά το αμφιλεγόμενο προφίλ του στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει καλή βαθμολογία από τους συναδέλφους του στο Eurogroup για τη διατήρηση ενιαίου μετώπου στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.
Αν και ο Ολλανδός επελέγη πριν από 2,5 χρόνια από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπόρεσε να «χτίσει» κάποιον βαθμό ανεξαρτησίας, ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στις πρόσφατες συζητήσεις με την Ελλάδα και στις περυσινές διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση της Ε.Ε. Αυτό ήταν ευπρόσδεκτο από ορισμένες μικρότερες χώρες που σε αρκετές περιπτώσεις ενοχλούνται από την κυριαρχία του Σόιμπλε.
Στα υπέρ του Ισπανού Λουίς ντε Γκίντος, το πιο σημαντικό είναι η ρητή συμπαράσταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πέρυσι ότι θα τον στηρίξει για επικεφαλής του Eurogroup. Επιπλέον, υπάρχει μία γενική αίσθηση ότι οφείλεται στην Ισπανία μία μεγάλη θέση. Πριν από τρία χρόνια, η Μαδρίτη έχασε μία μόνιμη θέση που είχε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ο ντε Γκίντος έχει τοποθετηθεί επίσης προσεκτικά κοντά στις θέσεις του Σόιμπλε σε αρκετά θέματα, μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη αντιπαράθεση με την Ελλάδα, ενώ έχει και τη φήμη του μη κομματικού τεχνοκράτη, έχοντας αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών μετά από προϋπηρεσία στη Lehman Brothers και την PwC.
Το πλέον γνωστό επιχείρημα κατά τη υποψηφιότητας του ντε Γκίντος, σημειώνει ο Σπίγκελ, είναι ότι πιθανόν να μην είναι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών για πολύ ακόμη. Οι ισπανικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν το τέλος του έτους και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, ενώ αυξήθηκε η δύναμη λαϊκιστικών κομμάτων. Ακόμη και αν ο Ραχόι διατηρηθεί στην εξουσία, υπάρχει συνεχής συζήτηση ότι ο ντε Γκίντος – που δε ήταν ποτέ κομματικός – μπορεί να αντικατασταθεί.
Εκτός από τους δύο βασικούς διεκδικητές, ο Σπίγκελ σημειώνει ότι υπάρχουν και κάποιες «κρυφές υποψηφιότητες», για την περίπτωση που δεν επιλεγεί ούτε ο Ντέισελμπλουμ ούτε ο ντε Γκίντος. Αναφέρεται στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, την Πορτογαλίδα ομόλογό του Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε και τον Φιλανδό υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μετά τις εκλογές στη χώρα τον τρέχοντα μήνα.