Skip to main content

ΑΑΔΕ: Νέα παράταση στο e-περιουσιολόγιο

Από την έντυπη έκδοση

Toυ Γ. Κούρου
[email protected] 

Μετάθεση, για έναν χρόνο αργότερα από τον προγραμματισμένο, παίρνει για μια ακόμη φορά η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο θα συγκεντρώσει τη συνολική περιουσία, κινητή και ακίνητη, όλων των φορολογουμένων σε μια βάση δεδομένων, στοχεύοντας στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, του «μαύρου» χρήματος και γενικότερα της απόκρυψης εισοδημάτων.

Ειδικότερα, με βάση το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2019 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η υλοποίηση πλήρους e-περιουσιολογίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 που ήταν ο αρχικός στόχος. Καθυστέρηση η οποία αναμφίβολα απομακρύνει αφενός τις ευκολότερες διασταυρώσεις στοιχείων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αφετέρου την απόκτηση ολοκληρωμένης και «καθαρής» εικόνας των οικονομικών δυνατοτήτων των φορολογουμένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντικείμενο της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος για την ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Η καταγραφή αυτή κρίνεται μάλιστα απολύτως αναγκαία ως εργαλείο άσκησης φορολογικής πολιτικής με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιπρόσθετα, λόγω της γνώσης της πραγματικής οικονομικής κατάστασης και φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, θα προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής αλλά και για την ενίσχυση των πραγματικά ασθενών κοινωνικών ομάδων, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί και να επηρεάσει τη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια και για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα προηγείται η νομοθετική θεσμοθέτηση της εφαρμογής του περιουσιολογίου, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 482.668,50 ευρώ.

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ

Η εφαρμογή του περιουσιολογίου έχει ως στόχο, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», τη δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Ακόμη, φορολογούμενοι που διατηρούν ρευστό σε θυρίδες και όχι μόνο, αναμένεται να κληθούν να το δηλώσουν εφόσον το ποσό ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και όσοι κατέχουν κοσμήματα, τιμαλφή και έργα τέχνης που αποτιμώνται σε αξία πάνω από τις 15.000 ευρώ. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογούμενου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες. Στο σύστημα του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα έχουν πρόσβαση οι φορολογούμενοι, στην ηλεκτρονική τους μερίδα, καθώς και ελεγκτικά στελέχη της φορολογικής διοίκησης, ενώ το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.

Εισροές – εκροές στα καύσιμα 

Για τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έχει προσδιοριστεί χρονικά από την ΑΑΔΕ και η ανάπτυξη του συστήματος αξιοποίησης και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των δεδομένων που δημιουργούνται από τα εγκατεστημένα συστήματα εισροών – εκροών, στο πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα θα μπορεί να παράγει προειδοποιήσεις για μη κανονικές συμπεριφορές, καθώς και να παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων. 

Ειδικότερα, η εν λόγω παρέμβαση συμβάλλει στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με την απόκτηση πληροφοριακού συστήματος για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Στην ουσία η παρέμβαση αφορά ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα διασυνδέει υφιστάμενα αλλά και σχεδιαζόμενα συστήματα ελέγχου εισροών – εκροών υγρών καυσίμων. Μέσω αυτής της διασύνδεσης θα είναι δυνατή η συλλογή και η επεξεργασία δεδομένων έτσι ώστε αυτά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην προσπάθεια για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία θα περιλαμβάνονται είναι: 

* τα εγκατεστημένα συστήματα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων,
* τα συστήματα εισροών – εκροών που θα λειτουργήσουν: στις φορολογικές αποθήκες και στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, στα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου, και στις ελεύθερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων, καθώς και 
*τα συστήματα εντοπισμού θέσης (AIS, GPS) στα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου και στα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων.