Με πόλο έλξης τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, η Ελλάδα σχεδιάζει τους επόμενους μήνες μια νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων και παράλληλα να αποπληρώσει έως και τέσσερα δισ. ευρώ από τα υψηλότοκα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της κυβέρνησης.
Το νέο ομόλογο, που φαίνεται ότι προγραμματίζεται για πριν από τα τέλη Ιουνίου, θα αποτελέσει την τρίτη έκδοση της Ελλάδας από τότε που η Αθήνα εξήλθε του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. «Θα μπορούσε να είναι μια νέα έκδοση ή εκ νέου άνοιγμα υφιστάμενου ομολόγου, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης.
Δεύτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε το σχέδιο, διευκρινίζοντας ότι θα μπορούσε να προγραμματισθεί προς τα τέλη του δευτέρου τριμήνου. Το μέγεθος της έκδοσης θα μπορούσε να είναι περίπου δύο δισ. ευρώ, ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος, διατηρώντας την ανωνυμία του.
Η Ελλάδα επιδιώκει να αντλήσει φέτος από τις αγορές επτά δισ. ευρώ, έχοντας ήδη συγκεντρώσει πέντε δισ. ευρώ από τις δύο ομολογιακές εκδόσεις του 2019, καλύπτοντας το 70% του δανειακού της προγράμματος.
Η Αθήνα σχεδιάζει να επαναγοράσει υψηλότοκο χρέος, ύψους 4 δισ. ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ, εάν λάβει το πράσινο φως από τους επίσημους δανειστές, ανέφερε άλλη πηγή. «Όχι λιγότερο από δύο, όχι περισσότερο από 4 δισ. ευρώ», ανέφερε τρίτη πηγή, προσθέτετοντας ότι η Ελλάδα θα επισημοποιήσει τις προθέσεις της τους επόμενους μήνες, χωρίς όμως να έχει ακόμη ορισθεί σαφές χρονοδιάγραμμα.