Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]
Νέα δεδομένα στη διαδικασία πώλησης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) δημιουργεί η προσφυγή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και των σωματείων-μελών της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο κατά του ελληνικού Δημοσίου, για την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τόσο η ενδεχόμενη αποδοχή της προσφυγής από το ΕΔΑΔ όσο και η εκπνοή, στις 22 Απριλίου, της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ (απόσχιση με διατήρηση του ελέγχου του 51% από το Δημόσιο και πώληση του 24% στην κινεζική State Grid) είναι δυνατό να ενεργοποιήσουν τη ρήτρα πώλησης του 100%, πλέον, του Διαχειριστή. Κάθε καθυστέρηση, απ’ όπου κι αν προέρχεται, οδηγεί στο ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση τον Μάιο του 2016 δεν θα τηρηθεί, οπότε, αν αυτό συμβεί με ευθύνη της Κομισιόν για διαδικαστικούς λόγους, ίσως υπάρξει μικρή παράταση. Αν όμως αποδειχθεί ότι ευθύνεται η ελληνική πλευρά για τις νέες καθυστερήσεις, τότε θα απαιτηθεί η «θυσία» ολόκληρου του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα έρθει να προστεθεί σε αυτήν της ΔΕΗ.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ, η απόφαση για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελήφθη από το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας τον περασμένο Ιανουάριο μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη πώληση του ΑΔΜΗΕ. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι «είναι ζήτημα αρχής και ευθύνης να γίνουν τα δέοντα στη βάση του σεβασμού της ασφαλιστικής περιουσίας που δημιουργήθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν επί σειρά ετών στον εργοδότη (ΔΕΗ) οι χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης».
Την ίδια ώρα, η ΡΑΕ αναμένεται να υποβάλει εντός των ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον φάκελο με την προκαταρκτική έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή και από εκεί και πέρα, αφού η Κομισιόν δώσει το πράσινο φως -διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες, τότε η Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει στην οριστική έγκριση. Υπενθυμίζεται πως ταυτόχρονα θα πρέπει να εισαχθεί στο Χ.Α. η Ενεργειακή Συμμετοχών στην οποία θα περάσει το 51% του ΑΔΜΗΕ και να εξασφαλίσει τα κεφάλαια η εταιρεία του Δημοσίου ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, που θα ελέγχει το 25% των μετοχών του Διαχειριστή, για να καταβάλει στη ΔΕΗ το τίμημα εξαγοράς των μετοχών. Έπειτα απ’ όλα αυτά θα συντελεστεί και η τελική υπογραφή της συμφωνίας με την κινεζική State Grid που αγοράζει το υπόλοιπο 24% έναντι 320 εκατ. ευρώ – στην αρχή το Δημόσιο είχε δεσμευτεί να καταβάλει για το 25%, ήτοι το αναλογούν ποσό, με βάση το τίμημα που έδινε ο ιδιώτης επενδυτής για το 24% και βάσει της προσφοράς της State Grid το ποσό αυτό είχε προσδιοριστεί σε 330 εκατ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια, έπειτα από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο τρόπος υπολογισμού άλλαξε και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΕΝΟΠ για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ στελέχη της έθεσαν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα σκοπιμότητας με στόχο την πώληση του 100% του Διαχειριστή, με την προσφυγή τους μπορεί να προκαλέσουν αυτό που ακριβώς απεύχονται. Στο μεταξύ, με την ασάφεια που επικρατεί γύρω από το πού θα πάνε τα μερίδια του ΑΔΜΗΕ που θα περάσουν στο Δημόσιο, υπό την έννοια ότι είναι ενδεχόμενο να περιέλθουν στο Υπερταμείο (οι δανειστές θα το ήθελαν), οι Κινέζοι δείχνουν να αντιδρούν καθότι μπορεί στη συνέχεια να γίνει διασπορά των μετοχών σε τρίτους ιδιώτες.