Skip to main content

TτΕ: Ευνοϊκές προοπτικές στην ασφαλιστική αγορά

Σταθερότητα επέδειξε η ασφαλιστική αγορά κατά το 2018, ως προς τα βασικά της χρηματοοικονομικά μεγέθη και την κεφαλαιακή επάρκειά της, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως καταγράφεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ υπάρχει ικανοποίηση για τη φερεγγυότητα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και όσων εταιρειών ελέγχονται από τη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) και σημειώνονται ευνοϊκές προοπτικές για τον κλάδο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα βασικά μεγέθη της αγοράς, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 39 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έναντι 42 το 2017 και από αυτές 36 εταιρείες ελέγχονται από τις ελληνικές αρχές και υπόκεινται στις διατάξεις της Φερεγγυότητας ΙΙ.

Το σύνολο του ενεργητικού των εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος ασφαλιστικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 17 δισ. ευρώ στις 30.9.2018, αυξημένο κατά 3,6% συγκριτικά με τις 30.9.2017 και σύμφωνα με την έκθεση η συγκεκριμένη αύξηση προήλθε κυρίως από τις επιχειρήσεις που ασκούν εργασίες ασφαλίσεων ζωής και τις επιχειρήσεις που ασκούν ταυτοχρόνως ασφαλίσεις ζωής και ασφαλίσεις κατά ζημιών (4,3%), ενώ στις επιχειρήσεις που ασκούν αποκλειστικά εργασίες ασφαλίσεων κατά ζημιών σημειώθηκε μείωση 1,8%.

Σημειώνεται πως τα 7,6 δισ. ευρώ του ενεργητικού ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα (45%) και τα 2,3 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα (13%). Επιπλέον, ποσό 2,4 δισ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις για ασφαλίσεις τον επενδυτικό κίνδυνο των οποίων φέρουν οι ασφαλισμένοι (14%), εκ των οποίων 67% αμοιβαία κεφάλαια και 18% χρηματικά διαθέσιμα και καταθέσεις.

Την ίδια ώρα, στους γενικούς κλάδους, ο δείκτης ζημιών ανήλθε στο 42% των ασφαλίστρων και ο δείκτης εξόδων στο 55%. Ειδικότερα, στα προϊόντα αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων, ο δείκτης ζημιών ανήλθε στο 44% των ασφαλίστρων και ο δείκτης εξόδων (διαχείρισης-προμηθειών) στο 46%.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά, πέρα από την παροχή καλύψεων, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των κινδύνων βιωσιμότητας (sustainability risk) ως θεσμικός επενδυτής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο ευρωπαϊκού Κανονισμού, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν την πολιτική τους αναφορικά με την ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας στο σύστημα λήψης αποφάσεων.

Περαιτέρω, όπως αναφέρει η ΤτΕ, θα πρέπει να δημοσιοποιούν πληροφορίες των προϊόντων που διαθέτουν όταν αυτά προωθούν θετικές περιβαλλοντικές μεταβολές ή συνδέονται με στόχους βιωσιμότητας.

Τέλος, εντός του 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για προετοιμασία των συστημάτων και των αναγκαίων υποδομών με σκοπό την εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 17 που αφορά την αποτίμηση των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών υποχρεώσεών τους. Η αναβολή κατά ένα έτος της ημερομηνίας πρώτης δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων με το πρότυπο αυτό παρέχει τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής.

naftemporiki.gr