Skip to main content

Market Beat: Η διεθνής ανάκαμψη στη διάθεση για ρίσκο δυναμώνει και βοηθά την Αθήνα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Με τις αγορές μετοχών παγκόσμια σε άνοδο λόγω στροφής του ενδιαφέροντος σε αξίες υψηλού ρίσκου, μετά από την επίμονη αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στα ομόλογα, είναι δύσκολο να προσδοκεί κάποιος καθοδική κίνηση στην Αθήνα. Αν ωστόσο η ενδοσυνεδριακή εκτίναξη σήμερα προσδώσει μεγάλα κέρδη σε μετοχές με υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί το ανώτερο μέρας να είναι ψηλότερα από το κλείσιμο.

Το ξεκίνημα των συναλλαγών της πρωταπριλιάς ήταν αντίστοιχο της λαϊκής παράδοσης για τη μέρα, στα μάτια όποιου είχε λάβει υπόψη τις απόψεις των απαισιόδοξων εγχώριων αναλυτών. Αφού διαπίστωναν αδυναμία κίνησης των τιμών υψηλότερα, χωρίς επιστροφή σε αρκετά χαμηλότερα των 720 μονάδων επίπεδα. Οι συναλλασσόμενοι με περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο τέταρτο, είχανε στείλει τον ΓΔ στις 730 μονάδες.

Η θέση μας χωρίς εικόνα των ασιατικών συναλλαγών στο τέλος του χθεσινού σχολίου σαφής: «Η υπέρβαση των 723 μονάδων θα ανεβάσει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ κάθε πέρασμα κάτω των 707 θα δώσει θάρρος στους σορτάκιδες». Βέβαια την μεγαλύτερη συνεισφορά στο άλμα κατά την πρώτη μισή ώρα είχαν οι Τράπεζες, ήτοι οι νικητές του τριμήνου που πέρασε. Δηλαδή μετοχικές αξίες με μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχθούν πιέσεις από τη δικαιολογημένη, λόγω μεγάλων επιδόσεων, διάθεση των ενεργών επενδυτών για ενθυλάκωση σημαντικών κερδών.

Η προτίμηση της στήλης για ισχυρότερα δεδομένα υπέρ διατήρησης της μεσοπρόθεσμης ανόδου, αφορούσε σε μετοχές με διψήφια άνοδο στο πρώτο τρίμηνο, αλλά μικρότερα του +17% κέρδη. Τώρα, με την διεθνή επενδυτική κοινότητα σε κατάσταση ανακούφισης, από δεδομένα που δείχνουν πως μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο ΓΔ πέρασε τις 732 μονάδες! Η δε πάροδος του χρόνου λειτουργούσε υπέρ διαρκούς σκαρφαλώματος του μέσου όρου πάνω από τις 735 μονάδες, στα 40 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Από τα πρωινά σχόλια των εγχώριων αναλυτών διακρίναμε την ύπαρξη διαφορετικών εκτιμήσεων για τη συνέχεια των συναλλαγών προ του Πάσχα.

Η Beta Sec είχε την πλέον σαφή πρόβλεψη: «Στη σημερινή ατζέντα η Τράπεζα της Ελλάδος έχει γενική συνέλευση, θα δημοσιεύσει την πολύ σημαντική έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και θα δώσει κάποιες νεότερες εκτιμήσεις για το 2019. Η Aegean έχει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών. Για τη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε μία συνέχεια της ανοδικής κίνησης της Παρασκευής, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει νεότερα υψηλά για το έτος».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε προ της έναρξης: «Στην εβδομάδα που ξεκινά, αναμένονται οι τελικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ, από τα 2 Υποψήφια Σχήματα, με την πήχη των προσδοκιών να παραμένει ψηλά ως προς τα ποσά που θα προσφερθούν, ενώ την Παρασκευή το Eurogroup θα αποφασίσει για την τύχη της ζωτικής σημασίας για την Ελληνική Οικονομία εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ. Η έκβαση επομένως αυτών των ζητημάτων, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις, προεξάρχοντος του ‘Brexit’, θα διαμορφώσουν την κατεύθυνση του Γ.Δ. και στο ΧΑ».

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: «Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, κινείται εντός του καναλιού 700 – 730 και οι ταλαντωτές δείχνουν πάλι άνοδο, με επόμενο στόχο τις 730 – 743. Η συνεδρίαση της Παρασκευής αφήνει ερωτηματικά, για το εάν πρόκειται για πραγματικό αγοραστικό ενδιαφέρον, ή απλώς για ωραιοποίηση αποτιμήσεων λόγω τριμήνου. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να ισχυροποιήσουν την άνοδο, διαφορετικά θα επανέλθουμε στη συσσώρευση 710 – 705».

Μετά τις 15:00, αφού πριν μια ώρα είχε περάσει ο ΓΔ τις 744 μονάδες, ξεκουραζότανε στις 740. Για τη στήλη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι μια αντίσταση που θα μετρήσει στην πορεία για την επιστροφή του ΓΔ στη γειτονιά των 760 μονάδων, όπου και θα παραμείνει αρκετά.  

Το ζήτημα είναι πως ακόμα οι εγχώριοι παράγοντες διστάζουν να αναγνωρίσουν την αλλαγή που υπάρχει στις προσδοκίες των ξένων θεσμικών ως προς για κέρδη από την Αθήνα. Στο 50% των αναλύσεων για την βραχυπρόθεσμη τάση είναι εμφανής η αναφορά παραμέτρων που ψαλιδίζουν τη διάθεση για ρίσκο. Αντίθετα το υπόλοιπο 50% θεωρεί πιθανή τη συνέχεια στην άνοδο, που ωστόσο μπορεί να διατηρηθεί και σήμερα αλλά μετά, θα βρει ζώνη συσσώρευσης και πιθανά να υποχωρήσει κιόλας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κλίμα ευφορίας στη Wall Street, με την πρώτη συνεδρίαση του δευτέρου τριμήνου να βρίσκει τον S&P 500 στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας τις δυναμικές επιδόσεις των τριών πρώτων μηνών του έτους, όπου σημείωσε τα υψηλότερα κέρδη από το 2009.

Τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, αλλά και οι προσδοκίες για πρόοδο στις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση των ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο S&P 500 κατέγραφε ενδοσυνεδριακά κέρδη πάνω από 1%. Ο δείκτης απέχει 2,5% από το ιστορικό ρεκόρ που είχε αγγίξει τον Σεπτέμβριο. Άνοδος 1% και για τον Dow Jones, όπως και τον τεχνολογικό Nasdaq.

H προσοχή στρέφεται στις οικονομικές προοπτικές και στη στάση των κεντρικών τραπεζών, λίγες ημέρες προτού ανοίξει η αυλαία για τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

H περίοδος ανακοίνωσης  των αποτελεσμάτων αρχίζει σε δύο περίπου εβδομάδες και οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο υποχώρησης της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων, για πρώτη φορά από το 2016. Οι αναλυτές αναμένουν πτώση 2% των κερδών τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,27% ή 329 μονάδες στις 26.258,42, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,16% στις 2.867,19 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,29% στις 7.828,91 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+3,3%) και United Technologies (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-0,9%) και McDonalds (-0,8%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο δέκα μονάδων βάσης στο 2,49%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με το… δεξί μπήκε το δεύτερο τρίμηνο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να σημειώνουν τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων 18 μηνών, χάρη στα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και τις ενδείξεις προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,2%, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να κάνουν άλμα 3,3%, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τις αρχές του 2019.

Η αισιοδοξία για την έκβαση των σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών δημιούργησε κλίμα ευφορία στο γερμανικό χρηματιστήριο, καθώς η γερμανική οικονομία βασίζεται στην εξαγωγική δραστηριότητα. Ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,35%, με τους επενδυτές να αγνούν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα με τον ΡΜΙ στη Γερμανία να υποχωρεί σε χαμηλά 80 μηνών.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 2,7% και την UniCredit της Ιταλίας να κάνει άλμα 4,3%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,52%, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού είχε κέρδη 1,03%. Με άνοδο 1,10% έκλεισε και ο  FTSE MIB του Μιλάνου.

ΧΑ

Με κέρδη +2,73% και διόγκωση τζίρου, κλείσιμο πάνω από τις 740 μονάδες

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική πορεία, με κίνηση εντός θετικού πεδίου για τον μέσο όρο από την έναρξη ως το τέλος. Συνεπώς, κυριάρχησε η ζήτηση σταθερά και εγκαταστάθηκε ισορροπία προσφορά – ζήτησης από τις 14:10 ως το τέλος με κίνηση πλάγια για τον μέσο όρο με ανώτερο τις 743 μονάδες και κάτω όριο τις 738. Από το άνοιγμα μετά τις 10:30 με ανοδικό χάσμα 1,2 μονάδων πέρασε μόνιμα σε θετικό πεδίο για να ξεκινήσει μια διαρκής αναζήτηση του μέγιστου που ήρθε  στις 13:56 λίγα λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. 

Η σύνοδος σφραγίστηκε από τη εγγραφή του κατώτερου μέρας στο πρώτο μέρος ως ακολούθως: Ήταν στις 722,55 μονάδες ο ΓΔ στο άνοιγμα και μετά από μια ώρα έγινε καθαρό ότι αποτέλεσε τον πυθμένα της μέρας στις 722,55 από 710,41 μονάδες την Παρασκευή. Μετά οι αισιόδοξοι υπέρ Τραπεζών έφεραν τον μέσο όρο αρχικά πάνω από τις 730 μονάδες στις 10:40 και συνεχίστηκε η αναζήτηση του ανώτερου, με τρία κύματα εντολών αγοράς.

Το τελικό μέγιστο σημειώθηκε στις 13:56 και ήταν οι 744,71 από 722,94 μονάδες την προηγούμενη και κατόπιν επανήλθε σύντομα γύρω από τις 740. Η εμφάνιση του ανώτερου μέρας που ήταν ψηλότερα από όλων των προηγούμενων συνόδων στο 2019 ήρθε στο πρώτο μέρος. Εντούτοις στο διάστημα από τις 14:10 ως τις 17:20 ήταν σταθερή η σχετική ισορροπία της ζήτησης έναντι της προσφοράς και έδωσε στο μέσο όρο πλάγια κίνηση που τον οδήγησε 19 μονάδες πάνω από την τιμή ανοίγματος. Στις 17:00 αφέθηκε στις 740,14 μονάδες κατεβαίνοντας γλυκά από το τοπικό μέγιστο των 743,09 μονάδων (στις 16:42) καθώς οι συναλλαγές βάδιζαν προς το τέλος.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 722,55 μονάδες ήρθε στο ξεκίνημα για το πρώτο μέρος. Με όλο το χρονικό διάστημα που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης μπροστά. Συνεπώς εμφάνισε περίπου ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική με μεγαλύτερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 744,71 μονάδων, που σημειώθηκε μια φορά 4 λεπτά πριν το πέρας του πρώτου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, ως το κατώτερο των 722,55, που σημειώθηκε μια φορά στην έναρξη.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (122,4 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 741,01 από 721,37 που ήταν 19,64 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο΄6,062 εκατ. ευρώ (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης τους (4 έναντι 5 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από το 3,74% κατέληξε στο 3,71%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 741,01 μονάδες, ήταν 18,46 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,7 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (22,2 από 12,5 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 52,681 από 51,814 από  δις ευρώ. Δυο blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΑΡΑΙΓ -0,85%, και ΜΠΕΛΑ -0,13% ενώ 22 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,79% από +2,23%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +7,62% από +1,15%, την ΕΤΕ στο +12,74% από +3,39%, ΕΥΡΩΒ +2,96% από +3,12% και την ΠΕΙΡ στο 16,26% από +1,42%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή +1,95% από +2,23%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (22 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (2 από 7) και ένα  την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +2,72% και έφθασε στις 741,01 από 721,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1918,77 από 1879,40 με μεταβολή +2,09%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα πάνω την τιμή για τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,597 από 72,418 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,062 από 12,810 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 65,854 από 54,547 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,774 από 1,077 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 83 από 67, των καθοδικών 21 από 28 και 29 από 37 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Τα αισιόδοξα στοιχήματα συνοδεύτηκαν από αύξηση στην έκθεση

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων καθαρά ανοδική δυναμική. Η τιμή ανοίγματος στις 1880,61, ήταν και το ελάχιστο μέρας ενώ το μέγιστο στις 1934,46 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:57. Με τιμή στις 17:00 τις 1918,32, το κλείσιμο στις 1918,77 μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή +2,09%. Ο τζίρος ανήλθε σε 17,594 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1649 συμβόλαια με ανώτερο τις 1940,00, κατώτερο τις 1898,00 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1927,00. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 225 συμβολαίων με ανώτερο τις 1940,00, κατώτερο τις 1898,00, με τελευταίες πράξεις στις 1933,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 18 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6816 από 6486 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 472 από 380 και για τη σειρά Ιουνίου ανήλθαν σε 29 από 11.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών αυξήθηκε αισθητά ο συνολικός όγκος. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 10770 από 4625 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 13506 από 4963, της ΕΥΡΩΒ με 8384 από 5400, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 13362 από 4849 και 10 από 90 λήξης Σεπτεμβρίου, της ΜΙΓ τα 1954 από 238, και της ΑΤΤ τα 1074 από 412 λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1420 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ, και στα 1000 για ΓΡΙΒ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά μας κινείται σχετικά παράλληλα με τους Ξένους, με μεγαλύτερο ‘beta’ στην άνοδο και με αμυντικές κινήσεις στις διορθώσεις, κάτι που είχαμε να δούμε πολύ μεγάλο διάστημα. Ο Απρίλιος που ξεκίνησε φαίνεται να κρύβει νέα, με την βαθμολόγηση της S&P στις 26 του μήνα, ενώ σίγουρα υπάρχουν και αγοραστές που προσδοκούν σε πρόωρες εκλογές, κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει σίγουρα τα δεδομένα.

Η σταθερότητα του Τραπεζικού δείχνει να προεξοφλεί λύση με την πρώτη κατοικία, θυμίζοντας ότι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, μπορεί να δώσει την έγκριση της επιστροφής του 1 δισ. που τόσο ανάγκη έχει το Ταμείο του Κράτους.

Δεν μπορεί παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, τόσο στο τεχνικό σκέλος, όσο και στο οικονομικό, μιας και το μόνο μας μέλημα είναι το μέγεθος της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Τουρισμός, Real Estate και Ενέργεια είναι οι κλάδοι που πρωτοστατούν, ενώ όπως όλα δείχνουν οι Κατασκευές και η Βιομηχανία παίρνουν την θέση τους για το αύριο.

Ο Τραπεζικός τομέας, σε κάθε περίπτωση, θα είναι αυτός που όταν λύσει τον “γόρδιο δεσμό” τόσων ετών, θα δώσει μεγάλη ορμή στην Οικονομία, μιας και μέχρι τώρα η Οικονομία λειτουργεί με πολύ μικρή συμμετοχή του. Τεχνικά η ζώνη του 750 – 800 είναι σοβαρή αντίσταση που θέλει προσοχή και μία κατοχύρωσή της μπορεί να αλλάξει κάθετα τα δεδομένα.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας συνέχισαν την κίνηση προς τα άνω σήμερα Τρίτη 2/4, καθώς οι έρευνες για τη δραστηριότητα στις κινεζικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις της Σοβιετικής Ένωσης (α) βοήθησαν την άνοδο της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την μείωση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, (β) προκάλεσαν την πώληση ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς οι αποδόσεις αυξήθηκαν από τα κατώτερα των τελευταίων 15 μηνών.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia Pacific Asia Pacific εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,19%, αγγίζοντας το υψηλό των επτά μηνών μετά την άνοδο πάνω από +1% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν +0,41% και ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά προχώρησε 0,3%, αλλά στο δεύτερο μέρος προς το τέλος εμφάνισε οριακές απώλειες -0,02%.

Ο δείκτης Composite Shanghai αυξήθηκε κατά 0,25%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν σχεδόν επίπεδος +0,07%.

Οι αισιόδοξες αναγνώσεις ενισχύουν το θετικό συναίσθημα που αποκομίστηκε από προηγούμενα μακροοικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος της Κίνας τον Μάρτιο επέστρεψε στην ανάπτυξη για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Οι σπάνιες φωτεινές ειδήσεις για την παγκόσμια οικονομία προέρχονται μετά από επίμονες ανησυχίες σχετικά με πιθανό πάγωμα στη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, με τον τιμολογιακό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, με την επιβράδυνση στο εμπόριο και τα υποτονικά εταιρικά κέρδη, οι επενδυτές τους τελευταίους μήνες αποφάσισαν να απορρίψουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία σχετικά με τη μεταποιητική δραστηριότητα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ώθησαν ορισμένους επενδυτές να μειώσουν τις επενδύσεις των ομολόγων, προκαλώντας το μεγαλύτερο άλμα μιας ημέρας στις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων από τις 4 Ιανουαρίου.

Η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε σήμερα στο 2,479%, όχι ψηλότερα από το 2,508% που έφθασε το προηγούμενο βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Η άνοδος ώθησε την καμπύλη αποδόσεων μεταξύ των τριμηνιαίων γραμματίων του αμερικανικού Δημοσίου και των δεκαετών ομολόγων σε θετικό έδαφος, αφού αναστράφηκε για μια εβδομάδα μέχρι την περασμένη Παρασκευή, δημιουργώντας φόβους ότι θα μπορούσε να ειδοποιεί για επερχόμενη ύφεση.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχώρησε αφού οι Βρετανοί νομοθέτες δεν ήρθαν πιο κοντά στην επίλυση του χάους γύρω από την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέτυχε τη Δευτέρα να βρει πλειοψηφία για οποιαδήποτε εναλλακτική λύση που προτείνεται από την πρωθυπουργό Theresa May, για το διαζύγιο με την ΕΕ.