Skip to main content

Αύξηση του ΕΣΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις ζητεί ο Κ. Μίχαλος

Την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος ΕΣΠΑ για την «αναβάθμιση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων» αξιώνει, με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε αρκετά προγράμματα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των ΜμΕ, έχουν απορριφθεί σχεδόν εννέα στις 10 επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Ενδεικτικά, σε συνέχεια της έκδοσης των αποτελεσμάτων των δύο προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», τα επιμελητήρια διαπίστωσαν πως η πλειονότητα των επενδυτικών σχεδίων που αιτήθηκαν την ένταξή τους, έχει απορριφθεί.

Την ίδια ώρα, στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» εντάχθηκε μόλις μία στις 15 προτάσεις, καθώς επήλθε η απόρριψη 13.481 επιχειρηματικών σχεδίων με συνολικό αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό 322.275.031,59 ευρώ, λόγω εξάντλησης της συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, και η έγκριση μόλις 2.444 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», το 90% των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην Αττική, απορρίφθηκε, ενώ πανελλαδικά, απορρίφθηκε το 73% των προτάσεων, δηλαδή 4.102 προτάσεις επί συνόλου 5.628.

Επί της παρούσης, είναι σε διαδικασία αξιολόγησης το πρόγραμμα «Αναβάθμιση ΜΜΕ». Στο εν λόγω πρόγραμμα υπέβαλαν αίτηση 9.577 επιχειρήσεις. Με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και τις προτάσεις που υπεβλήθησαν, αναμένεται να ικανοποιηθούν μόλις 2.060. Κατά συνέπεια, 7.517 νέες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, θα απορριφθούν.

«Θεωρούμε πως παράλληλα, με την προκήρυξη του νέου κύκλου υποβολής προτάσεων στα ανωτέρω προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν πρόταση στον Ά κύκλο και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των προγραμμάτων, θα μπορέσουν να ενταχθούν και να λάβουν την αναλογούσα επιχορήγηση» τονίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΕ.

Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει, «ένας νέος κύκλος προγραμμάτων δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκρισμα, καθώς θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που θα είναι ήδη απογοητευμένοι από την απόρριψη της προηγούμενης προσπάθειας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ