Skip to main content

Αεροπορικές: «Σωσίβιο» 30 δισ. δολαρίων μέσα στον Μάρτιο. Αρκεί;

Oι αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο συγκέντρωσαν στη διάρκεια του Μαρτίου περισσότερα από 30 δισ. δολάρια υπό τη μορφή τραπεζικών δανείων και κρατικών επιδοτήσεων, χρήματα που όμως αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες ζημίες που υφίσταται ο παγκόσμιος αεροπορικός κλάδος λόγω κορωνοϊού και υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 200 δισ. δολάρια.

‘Οπως δείχνουν τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία, οι αεροπορικές των ΗΠΑ έχουν την πιο ενεργό δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας συνολικό δανεισμό 12,5 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η American Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στον κόσμο, ζήτησε στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση ύψους 12 δισ. δολαρίων. To ενδεχόμενο να ζητήσει διάσωση από τη βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και η Virgin Atlantic.

Η Delta Air Lines εξασφάλισε στη διάρκεια του Μαρτίου δάνεια 5,6 δισ. δολαρίων και η United Airlines Holdings 2,5 δισ. δολάρια. Εκτός ΗΠΑ, η Singapore Airlines έλαβε «γέφυρα» ρευστότητας 2,8 δισ. δολαρίων από τράπεζες.

Οι αερομεταφορείς είτε λαμβάνουν νέα δάνεια ή αντλούν κεφάλαια από υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές που δεν είχαν χρησιμοποιήσει προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού.

Έντεκα ακόμη αερομεταφορείς -μεταξύ των οποίων οι British Airways και Etihad Airways- έχουν διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές 8 δισ. δολαρίων που ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιήσει.

Η easyJet ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με παρόχους ρευστότητας, καθώς ο βρετανικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους έχει καθηλώσει το σύνολο των αεροσκαφών του στο έδαφος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ανά τον κόσμο, επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους έχουν αντλήσει περισσότερα από 230 δισ. δολάρια μέσω τραπεζικών δανείων στη διάρκεια του Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους «παίκτες» της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας -μεταξύ των οποίων αερομεταφορείς σε Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ταϊλάνδη- έχουν απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις για πακέτα διάσωσης του κλάδου. Η αμερικανική κυβέρνηση, στην έκτακτη δέσμη μέτρων ύψους 2 τρισ. δολαρίων, έχει προβλέψει και 50 δισ. δολάρια για τη στήριξη των αεροπορικών.

Η Διεθνής Ένωση Aερομεταφορών(ΙΑΤΑ) έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για κύμα πτωχεύσεων στον αεροπορικό κλάδο, βλέποντας «βουτιά» έως και 44% των εσόδων –ή 250 δισ. δολάρια- φέτος σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Χωρίς οικονομική βοήθεια, περισσότερες από το ήμισυ των αεροπορικών θα μπορούσαν να «πεθάνουν», προειδοποιεί.

naftemporiki.gr