Skip to main content

Ξεδιπλώνεται βήμα βήμα το σχέδιο για τη ΔΕΗ

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και είναι απλά θέμα χρόνου το «διά ταύτα». Η τριμερής (θεσμοί, κυβέρνηση, επιχείρηση), την οποία προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης από την Κοζάνη, θα λειτουργήσει προς τον σκοπό αυτό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν… τακτοποιηθεί όλα.

Οι συνδικαλιστές το κατάλαβαν γι’ αυτό και έδωσαν ξανά ραντεβού με τον υπουργό «στους δρόμους», ο δε πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, δεν εμφανίστηκε στην εν λόγω ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου παρέστησαν βουλευτές της περιοχής και εργαζόμενοι.

Την ίδια ώρα, η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα προτείνουν τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης των μετοχικών ποσοστών που κατέχει το Ταμείο και στη ΔΕΗ (17%) στρώνει το χαλί για πώληση και από αυτήν την πλευρά. Όλα, δηλαδή, προχωρούν μεθοδικά και γρήγορα, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων περί της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης κ.λπ.

To Σάββατο, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις» πήγε ακόμη πιο πέρα στην εκ των έσω κριτική του, εκτιμώντας ότι πίσω από τις απαιτήσεις των θεσμών για το θέμα της ΔΕΗ υπάρχει «σχέδιο επίθεσης στην περιουσία της». Βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη διαφωνία του επί του προκειμένου είπε πως δεν αποδέχεται τον όρο του αντάρτη, αφού δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά υπερασπίζεται τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος επανέλαβε τα περί στημένου διαγωνισμού για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων μέσα σε 12 μήνες «και κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των δανειστών», ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «οι πολιτικές θέσεις της, όπως η ίδια τις παρουσίασε, σε σχέση με τη ΔΕΗ λειτουργούν ως όχημα υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων».

Λίγες ώρες πριν, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός και διάδοχος του κ. Σκουρλέτη στο ΥΠΕΝ, επιχειρούσε να πείσει την τοπική κοινωνία, όπου και οι κρίσιμες μονάδες προς πώληση, ότι η ανατροπή στα δεδομένα προήλθε από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον χειμώνα, που αφορούσε το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και καταδίκασε τη χώρα μας. Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι καθώς νέα λιγνιτωρυχεία δεν θα προκηρυχθούν, η Κομισιόν ζητά αντισταθμιστικά μέτρα με τη μορφή της πώλησης μονάδων για να  προσθέσει πως «η συζήτηση σ’ αυτή τη φάση με την πλευρά των θεσμών ξεκίνησε από μια αφετηρία πολύ διαφορετική».

Οι θεσμοί, όπως περιέγραψε, επανέφεραν στη διαπραγμάτευση την παλιά θέση που είχαμε ακυρώσει, τη μικρή ΔΕΗ. Και ζήτησαν να πωληθεί άμεσα ένα ποσοστό της επιχείρησης. «Η δική μας θέση ήταν και είναι ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ακριβώς στο πεδίο που μας βολεύει και δεν πρόκειται να συζητήσουμε τίποτε άλλο.

Έτσι επανήλθε η διαπραγμάτευση στο θέμα του λιγνίτη. Είναι ακόμα εν εξελίξει, απλά βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Ελπίζουμε ότι θα κλείσει μέχρι το επόμενο Εurogroup στις 7/4… Στη συνέχεια θα ξεκινήσει τριμερής συζήτηση (θεσμοί, κυβέρνηση, ΔΕΗ) που θα καταλήξει τον Σεπτέμβριο».

Κατόπιν τούτου, μικρή σημασία έχει η τοποθέτησή του από το ορυχείο Ν. Πεδίου ότι «είμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ και να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος»…