Υποστηρικτικός στην ιδέα μιας «καθαρής εξόδου», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ταχύτερη ανάπτυξη και επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Σούμα Τσακραμπάρτι.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της EBRD τονίζει ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων θα συμβάλει σημαντικά στην εικόνα της Ελλάδας ως πιο ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.
Για το δημόσιο χρέος, επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για «κάποια σημεία όπου κορυφώνονται οι πληρωμές» και πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τους πιστωτές για το εάν χρειάζεται κάποια προσαρμογή.
Στο ευρωπαϊκό πεδίο, υπογραμμίζει ως μεγάλο πρόβλημα την «αύξηση των ανισοτήτων», τόσο μεταξύ των χωρών όσο και στο εσωτερικό τους. Η EBRD, προσθέτει, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σχεδιάζοντας χρηματοδοτικά προϊόντα γι’ αυτούς που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά.
Σ’ αυτό «το ταξίδι», όπως λέει χαρακτηριστικά, που θα πάρει πάνω από 10 χρόνια, πρέπει να συμμετάσχει ενεργά και η Κομισιόν, παρέχοντας χρήματα και κυρίως ευκαιρίες, προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα που οδηγεί στην άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακραμπάρτι, το φαινόμενο του brain drain μπορεί να αναστραφεί και στην Ελλάδα, όπως αναστράφηκε στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και στην Ινδία. Χρειάζεται ωστόσο, τονίζει, «κάτι παραπάνω από οικονομική ανάπτυξη».
Η EBRD είναι η ευρωπαϊκή τράπεζα που έχει εμπλακεί ενεργά τα τελευταία 2,5 χρόνια στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, με επενδύσεις σε δικτυακές υποδομές, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, ενώ χρηματοδότησε την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της για το προσεχές μέλλον βρίσκεται η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), σε συνδυασμό με την απασχόληση των νέων. Διερευνά παράλληλα το μεγάλο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα στον αγροδιατροφικό τομέα.