Κοινόχρηστα αυτοκίνητα, εργαλεία και σπίτια –χαρακτηριστικά παραδείγματα sharing economy. Η οικονομία του διαμοιρασμού φαίνεται να βρίσκει τώρα να βρίσκει εφαρμογή και στη γερμανική μελισσοκομία.
Ο Ντίτερ Σιμάνσκι αγαπάει τις μέλισσες. «Έχω μεγαλώσει μαζί τους», λέει ο επιχειρηματίας από τη Βρέμη. Όπως και ο πατέρας του, έτσι και ο ίδιος είναι χομπίστας μελισσοκόμος. Όμως οι μέλισσες είναι γι’ αυτόν και μια επιχειρηματική δραστηριότητα –κατά πρώτο λόγο πάντως όχι για παραγωγή μελιού. Ο Ντίτερ Σιμάνσκι νοικιάζει μέλισσες. Αυτό είναι πρόδηλο και στο όνομα της επιχείρησής του που ονομάζεται «Bee-Rent». Ιδρύθηκε το 2015 «καθαρά για πλάκα», θυμάται. Σήμερα πάντως οι 150 κοινωνίες μελισσών είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση σε 70 περιοχές της Γερμανίας. Το στήσιμο των κουτιών που φιλοξενούν τις μέλισσες, τη φροντίδα τους και τη συλλογή του μελιού τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ο Σιμάνσκι και η ομάδα του. Οι πελάτες που έχουν νοικιάσει τις μέλισσες λαμβάνουν αργότερα το μέλι τους εμφιαλωμένο σε γυάλινα βάζα που φέρουν τις ετικέτες της επιλογής τους.
Στόχος του γερμανού επιχειρηματία είναι «να μπορέσω να κάνω εφικτό ένα άλλο είδος μελισσοκομίας που να μην εξαρτάται από τη σοδειά του μελιού, έτσι ώστε να ξαναγίνει σέξι η μελισσοκομία». Διότι, όπως παραδέχεται, είναι δύσκολο να βγάλει κανείς σημαντικό κέρδος από τη μελισσοκομία, δεδομένου του ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.
Ευεργετικό για τη φύση και την αγροτική παραγωγή
Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Συνδέσμου Μελισσοκόμων, περίπου 870.000 κοινωνίες μελισσών πετούν από άνθος σε άνθος στη Γερμανία. Κάθε μια από αυτές αριθμεί το καλοκαίρι 40.000 έως 60.000 μέλισσες. Ο αριθμός τους είναι αυξανόμενος καθώς περισσότεροι κάτοικοι των πόλεων ασχολούνται στο μεταξύ με τη μελισσοκομία στον ελεύθερό τους χρόνο. Πάντως λιγότερο από το 1% εξ αυτών, το κάνει με σκοπό να πουλήσει το τελικό προϊόν. Σε κάθε περίπτωση το νόστιμο μέλι που παράγεται δεν είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα. «Η εκτροφή μελισσών είναι κάτι πολύ περισσότερο από την παραγωγή μελιού. Ωφελεί τη φύση και την αγροτική παραγωγή», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μελισσοκόμων Πέτερ Μάσκε. Όπως λέει, χωρίς τις μέλισσες οι αγρότες θα είχαν πολύ μικρότερη σοδειά μήλων, κερασιών ή κολοκυθιών.
Στις ΗΠΑ οι ενοικιαζόμενες μέλισσες είναι προ πολλού εδραιωμένο παρακλάδι της οικονομίας. Οι μέλισσες χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς της γεωργίας ως επικονιαστές. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος τους, για παράδειγμα, στην καλλιέργεια αμυγδάλων στην Καλιφόρνια.