Skip to main content

Ρώμη και Παρίσι επιμένουν στα «ομόλογα ανάκαμψης»

‘Εκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στη σύσταση ενός «ομολόγου ανάκαμψης» που θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Σύμφωνα με τον Κόντε, η αποτυχία μιας πανευρωπαϊκής απάντησης σε αυτή την έκτακτη κρίση θα συνιστούσε «τραγικό λάθος» για την Ε.Ε. Στην ιδέα ενός κοινού ευρω-ομολόγου επιμένει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας την Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη και όχι «εγωιστική στάση».

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ο πρωθυπουργός Κόντε υποστήριξε την αναγκαιότητα ενός κοινού εργαλείου χρέους ώστε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και ένα πρόγραμμα επανεπενδύσεων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας.

Από την άλλη, η χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM) για φθηνό δανεισμό στις αγορές και φθηνή χορήγηση δανείων προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αποτελεί τη σωστή «απάντηση» σε αυτή την κρίση. «Ο ΕSM είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοοικονομικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από ασύμμετρα σοκ», εξηγεί στο άρθρο ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η πανδημία του Covid-19 προκαλεί σοκ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην ιδέα ενός κοινού κορωνο-ομολόγου επιμένει και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας την Ευρώπη να μην επιδείξει εγωιστική στάση, αλλά να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ιταλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. 

«Δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες -«Corriere de la Serra», «La Stampa» και «La Repubblica».

Eννέα χώρες της Ευρωζώνης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- έχουν ζητήσει τη σύσταση κοινών κορωνο-ομολόγων ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι ηγέτες των εννέα χωρών, σε επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, καλούν την Ένωση να αναζητήσει κι άλλα εργαλεία «όπως συγκεκριμένη χρηματοδότηση δαπανών που συνδέονται με τον κορονοϊό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.» για το 2020 και το 2021, ενώ προειδοποιούν πως το μεγάλο πλήγμα που έχουν δεχτεί τα σύστημα υγείας και η οικονομία απαιτεί τη λήψη «δραστικών μέτρων για να περιοριστεί η ζημιά και να περιοριστούν τα επόμενα βήματα», τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη για πολύ πιο φιλόδοξα βήματα από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

naftemporiki.gr