Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Γνωστές επιχειρήσεις τόσο από τη Βόρεια Ελλάδα όσο και από την Αθήνα, μεταξύ των οποίων περί τις 35 επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (πρώην ΣΒΒΕ), θα συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην επικείμενη επίσκεψή του στα Σκόπια την ερχόμενη Τρίτη (2 Απριλίου), όπως προέκυψε από τη συνάντηση εργασίας που είχε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με επιχειρηματίες της περιοχής.
Η επιχειρηματική κοινότητα ωστόσο της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζεται διχασμένη για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή, αλλά και εν γένει για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς τόσο στη χθεσινή συνάντηση όσο και στην επιχειρηματική αποστολή είναι ιδιαίτερα ηχηρή η απουσία του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου.
Παράλληλα, οι διοικήσεις των φορέων των μικρομεσαίων εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών και συγκεκριμένα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αρνούνται να συμμετέχουν στην επιχειρηματική αποστολή και οι πρόεδροί τους κ.κ. Καπνοπώλης, Ζορπίδης και Φιλιππίδης προέβησαν σε σχετικές αποδοκιμαστικές δηλώσεις.
Περαιτέρω, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ διοργανώνει σήμερα -δηλαδή μία ακριβώς ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα- συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη για τα ζητήματα που προκύπτουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών με τα διακριτικά γνωρίσματα και ειδικότερα τα σήματα των ελληνικών επιχειρήσεων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ. και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι ένας από τους φορείς που εξαρχής έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών στα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα.
Στη συνάντηση έχουν κληθεί οι περιφερειάρχες της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων όλων των νομών της Μακεδονίας, εκπρόσωποι βορειοελλαδικών οικονομικών φορέων και μεμονωμένοι επιχειρηματίες.
Όπως γνωστοποίησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Θανάσης Σαββάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε στον κ. Τσίπρα θέματα που σχετίζονται με τις εμπορικές ονομασίες, αλλά και θέματα διπλής φορολόγησης που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ήδη πολύ καλών οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Το θέμα των εμπορικών ονομασιών τέθηκε και από τους οινοποιούς κ.κ. Γεροβασιλείου και Ιατρίδη, μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην έκθεση Prowein, όπου τα κρασιά από τη γειτονική χώρα συμμετείχαν ως «Κρασιά Μακεδονίας» και στη συνέχεια μετά από αντιδράσεις Ελλήνων επιχειρηματιών προστέθηκε ένα Ν (North) με μικρότερη γραμματοσειρά.
Η ελληνική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, επί του παρόντος ελληνικές τεχνικές εταιρείες ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στα δίκτυα της γειτονικής χώρας.
Σήμερα, τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί-επενδυθεί στην πλέον αποκαλούμενη «Βόρεια Μακεδονία» είναι ήδη «ηγεμονικά», καθώς υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, έχοντας δημιουργήσει περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας και «αιμοδοτώντας» την οικονομία της χώρας με τη δραστηριοποίηση άνω των 200 μεγάλων αλλά και μικρότερων επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων.
Το διμερές εμπόριο
Όσον αφορά, δε, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με πολύ πρόσφατα στοιχεία (Μάρτιος 2019) από το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στα Σκόπια, αυτές καταγράφουν έντονα ανοδική πορεία την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι σήμερα ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ.: από τέταρτος το 2016 και τρίτος το 2017), μετά τη Γερμανία. Ο διμερής όγκος εμπορίου αυξήθηκε το 2018 κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. Αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα (κατά 5,8%). Το πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας στο διμερές εμπορικό ισοζύγιο (459,8 εκατ. ευρώ) διευρύνθηκε κατά 25,6% έναντι του 2017 (366,1 εκατ. ευρώ).
Το μερίδιο των ελληνικών εισαγωγών επί του συνόλου των εισαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας ανήλθε σε 8,5% (από 8,0% το 2017), ενώ η Ελλάδα απορρόφησε, το 2018, το 3,2% των εξαγωγών της Βόρειας Μακεδονίας (από 3,6% το 2017), με αρκετές εισαγωγές από τη γειτονική χώρα να προέρχονται από εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.
Ποιοι συμμετέχουν
Σύμφωνα με την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, συνολικά 70-80 επιχειρηματίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αποστολή στα Σκόπια. Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, από τους οποίους πολλοί -αλλά όχι όλοι- θα συμμετέχουν στην αποστολή στα Σκόπια, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης, οι οινοποιοί Ευάγγελος Γεροβασιλείου και Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Άλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), ο Νίκος Δαστερίδης (Dasteri), ο Γιάννης Παπαθεοχάρης (Selecta Hellas), ο Γρηγόρης Σιώκας (DOC Pharma A.E.), η Ασημίνα Τζήκα (Elvial), ο Χριστόφορος Αντώντσιος (ΕΛΠΕ), ο Κωνσταντίνος Αποστόλου (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος), ο Αθανάσιος Κουιμτζής (Κ. Κουιμτζής Α.Ε.), ο Μιχάλης Αραμπατζής (Μιχαήλ Αραμπατζής ΑΒΕΕ), ο Νίκος Χαΐτογλου (Χαΐτογλου – ΧΑΡΤΕΛ ΑΒΕΕ), ο Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου (ΑΝΚΟ Ελλάς ΑΒΕΕ), ο Γιώργος Τσινάβος (Κρι Κρι), ο Νώντας Όνοχος (Όνοχος Σνακ ΑΒΕ), ο Γιώργος Λούκος (Edil Hellas), ο Νίκος Δημαρέλης (Παυλίδης Α.Ε.), ο Κωνσταντίνος Τζιώγλης (Αυγοδιατροφική Α.Ε.) και ο Παύλος Παυλίδης (Δομική Π. Παυλίδης).
Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, θα συμμετέχουν επίσης και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα από την Αθήνα, όπως οι Δημήτρης Κοπελούζος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Μιχάλης Στασινόπουλος, Δημήτρης Κοντομηνάς κ.ά.
Νέο κύμα φυγής
Προβληματισμός προκύπτει από τα στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας για το εάν η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και η προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. θα επιφέρει -πέρα από τις επενδύσεις- και νέο κύμα φυγής μικρομεσαίων βορειοελλαδικών ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βόρεια Μακεδονία, όπως έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια προς τη Βουλγαρία, που έγινε μέλος της Ε.Ε. το 2007, καθώς το εργατικό κόστος στην πΓΔΜ είναι σαφώς χαμηλότερο, όπως και η φορολογία των επιχειρήσεων σε σύγκριση με τη χώρα μας.