Skip to main content

Συμμαχία Nvidia με Uber και VW

Από την έντυπη έκδοση

Νέες συμμαχίες στη βιομηχανία αυτόνομων οχημάτων, με συνεργασία της Nvidia με την Uber Technologies και τη Volkswagen. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Uber -η μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών μίσθωσης οχημάτων- θα χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia στον επερχόμενο στόλο οχημάτων χωρίς οδηγό, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάγκ, στο πλαίσιο του τεχνολογικού συνεδρίου CES στο Λας Βέγκας. Η Uber χρησιμοποιεί από το 2016 την τεχνολογία GPU της Nvidia, στον δοκιμαστικό στόλο αυτοκινήτων Volvo SC90 SUVs, που είχε αναπτύξει σε Πίτσμπουργκ και Φίνιξ. Το πρόγραμμα αυτόνομων οχημάτων της Uber έπεσε σε εμπόδια, εξαιτίας της δικαστικής αγωγής που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από την ανταγωνίστρια Waymo, με κατηγορίες περί κλοπής εμπορικών μυστικών.

Παρά τα εμπόδια, η ανάπτυξη του προγράμματος αυτοκινούμενων οχημάτων της Uber κερδίζει έδαφος, καθώς στη διάρκεια των τελευταίων 100 ημερών έχουν διανυθεί ένα εκατ. αυτόνομα μίλια, όπως υπογράμμισε η Nvidia. Από το 2015, τότε που η Uber άρχισε τη δοκιμαστική εφαρμογή των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, έχει ολοκληρώσει 50.000 επιβατικές διαδρομές, διανύοντας περισσότερα από δύο εκατ. μίλια.

Πέραν της Uber, η Nvidia -που κατασκευάζει επεξεργαστές γραφικών και επεκτείνεται και στην τεχνολογία αυτοκινούμενων οχημάτων- ανακοίνωσε μία ακόμη συνεργασία με τη Volkswagen, στο πλαίσιο της οποίας θα ενσωματώσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στη μελλοντική σειρά οχημάτων τoυ γερμανικού ομίλου, χρησιμοποιώντας τη νέα πλατφόρμα Drive IX. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει δυνατότητες «συγκυβερνήτη τεχνητής νοημοσύνης», που βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων από αισθητήρες εντός και εκτός του αυτοκινήτου.

Έως τώρα, 320 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτοκινούμενων αυτοκινήτων -δημιουργοί λογισμικού, αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές, καθώς και εταιρείες αισθητήρων και υπηρεσιών χαρτογράφησης- χρησιμοποιούν το Nvidia Drive. Η εταιρεία έχει ήδη συνεργασίες στη βιομηχανία οχημάτων χωρίς οδηγό με εταιρείες όπως η Tesla και η Baidu της Κίνας. Σύμφωνα με τον κ. Χουάγκ, η Baidu και η γερμανική εταιρεία προμήθειας ανταλλακτικών ZF Friedrichshafen AG επέλεξαν τo Nvidia Drive για την πλατφόρμα τους ΑV στην Κίνα.

Τα στοιχήματα ότι η Nvidia θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα στους επεξεργαστές για αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη έχουν συμβάλει στον υπερδιπλασιασμό της τιμής της μετοχής της στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, σημειώνοντας τις τρίτες καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των εταιρειών του δείκτη S&P 500 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.