Skip to main content

Θύμα της διεθνούς αβεβαιότητας το «Made in Germany»- κίνδυνος τεχνικής ύφεσης

Πληθαίνουν τα καμπανάκια για την κραταιά βιομηχανία της Γερμανίας και κατά συνέπεια οι ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία παγιδεύθηκε σε τεχνική ύφεση τους τελευταίους μήνες του 2018. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε σε μηνιαία βάση απροδότκητη πτώση της τάξης του 1,9% το Νοέμβριο, στον τρίτο διαδοχικό μήνα πτώσης. Αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,3%. 

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 4,7%- στη χειρότερη επίδοση από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία πάλευε να βγει από την ύφεση, στην οποία την βύθισε η χρηματοπιστωτική κρίση. Κανείς κλάδος δεν γλίτωσε τις πιέσεις, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται εκείνοι των κεφαλαιουχικών και καταναλωτικών αγαθών. Στο κόκκινο ωστόσο βρέθηκε επίσης η παραγωγή στους κλάδους ενέργειας και κατασκευών.  

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την ανησυχητική εικόνα, που έδωσε τα δεδομένα για τις βιομηχανικές παραγγελίες. Μειώθηκαν συνολικά κατά 1%, αφού ενώ οι παραγγελίες από το εσωτερικό ήταν αυξημένες κατά 2,4%, εκείνες από το εξωτερικό κατέγραψαν πτώση 3,2%. Μάλιστα οι παραγγελίες από τα μέλη του ευρώ έκαναν «βουτιά» 11,6%. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αυτοκινήτου, η οποία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα αυστηρότερα πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων, διαδραματίζουν το ρόλο τους. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εξηγούν πως η γερμανική βιομηχανία είναι ουσιαστικά θύμα εξωτερικών παραγόντων, με κυριότερους τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο και εν γένει τη στροφή Τραμπ στον προστατευτισμό και την αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit. 

Κίνα, ΗΠΑ και Βρετανία είναι εξαιρετικά σημαντικές αγορές για τη Γερμανία, ενώ επηρεάζουν ευρύτερα την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που όπως φαίνεται μπήκε στο 2019 πατώντας φρένο. 

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική οικονομία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται το τρίτο τρίμηνο- για πρώτη φορά από το 2015- και με βάση τα μακροικονομικά στοιχεία του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται να παρέμεινε σε τροχιά συρρίκνωσης και το τέταρτο. 

naftemporiki.gr