Skip to main content

ΔΕΗ: Διαξιφισμοί για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Ανεβαίνει η θερμοκρασία στην κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους σχεδιασμούς πώλησης μονάδων της ΔΕΗ -υπό την πίεση των δανειστών-, παρά τις προσπάθειες των επικοινωνιακών επιτελών να πείσουν για το αντίθετο.

Μετά την προχθεσινή παρέμβαση Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό» της επιχείρησης, το Μ. Μαξίμου, μέσω διαρροής στον Τύπο, έστειλε το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό», ρίχνοντας, προσεκτικά, το γάντι σε όσους έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ενστάσεις ή σε όσους σκέπτονται να διαφωνήσουν και να διαφοροποιηθούν.

Και ενώ ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα το «πολιτικό μασάζ» σε κυβερνητικούς βουλευτές εντείνεται, η ΓΕΝΟΠ (έπειτα από εκστρατεία κινητοποίησης των εργαζομένων και των φορέων της Δ. Μακεδονίας) προετοιμάζει σε πρώτη φάση συλλαλητήριο στις 7 Απριλίου στην Πτολεμαΐδα και τα επιμέρους συνδικάτα της ΔΕΗ μεθοδεύουν μπαράζ απεργιών, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν, εν ευθέτω χρόνω.

Απολύτως ενιαίες και συμπαγείς είναι κυβέρνηση και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, υπογράμμισε, ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, διευκρινίζοντας πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση κόμματος – κυβέρνησης, Σκουρλέτη – κυβέρνησης κ.ο.κ.

Προχθές, ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Κώστα Σέλτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, εξηγώντας του πως η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν θα παραδοθούν άνευ όρων… Χθες, ακολούθησαν συναντήσεις του κ. Σταθάκη με τους τέσσερις βουλευτές, της Κοζάνης (Μ. Δημητριάδης, Θ. Μουμουλίδης, Ι. Θεοφύλακτος, Γ. Ντζιμάνης) και τον περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης εμφανίσθηκε να επικροτεί το «όχι στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ» που διατύπωσε ο Π. Σκουρλέτης, ενώ η βουλευτής Χ. Καφαντάρη άφηνε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει πώληση μονάδων.

«Για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος. «Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα. Η κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η ΔΕΗ έχει απολέσει το 75% της χρηματιστηριακής αξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, ωστόσο, εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και κατά της Ν.Δ., θεωρώντας πως «έσπευσε να βάλει πλάτη στο ξεπούλημα της Επιχείρησης».

Εταιρείες του δημόσιου τομέα θα μπορούν να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, εφόσον η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους καταλήξει σ’ αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.

Ο υπεύθυνος για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τη ΔΕΗ και τη χώρα. «Ξεπουλάνε με τις ΝΟΜΕ το 40% της εταιρείας! Τζάμπα! Με 0 ευρώ. Τους προειδοποιούμε: Πιθανή χρεοκοπία της ΔΕΗ θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη χώρα. Και τότε οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές», πρόσθεσε.

Σ. Φάμελλος: «Μέσω Ταμείου Συμμετοχών και όχι του ΤΑΙΠΕΔ η πώληση του 17%»

«Το τελευταίο τμήμα της ΔΕΗ, το 17%, δεν είναι σωστό να πωληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ, γιατί αυτήν την περίοδο δεν θα δώσει κανένα καλό οικονομικό αποτέλεσμα, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, αντίθετα θα μπορεί να δώσει πολλά οφέλη μέσα από το ταμείο συμμετοχών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της ημερίδας με θέμα: «Η αγορά ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, και πρόσθεσε: «Η περιουσία που έχει αυτή τη στιγμή ο δημόσιος χώρος, η κοινωνία μέσα στη ΔΕΗ, δεν μπορεί να χαριστεί για να πετύχουμε τα νούμερα και τους στόχους των ευρωπαϊκών οδηγιών, αλλά πρέπει να υπάρχει μια μετάβαση, μια στρατηγική αξιολόγηση του ποσοστού, αλλά και της ενεργειακής δυνατότητας της ΔΕΗ, ώστε να εξασφαλιστεί το δημόσιο όφελος, κι αυτό να μην επηρεάσει αρνητικά το κόστος παραγωγής και το κόστος ενέργειας στον καταναλωτή και στο νοικοκυριό. Αυτές είναι οι αρχές που έχουμε στη διαπραγμάτευση».