Skip to main content

Brexit: Μικρότερες οι απώλειες για το Σίτι, κερδισμένο το Παρίσι

Ο αριθμός των θέσεων του χρηματοοικονομικού τομέα, που θα μεταφερθούν εκτός Βρετανίας εξαιτίας του Brexit, θα είναι περίπου 5.000. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση σε έρευνα, που οργάνωσε το Reuters και στην οποία συμμετείχαν 119 εταιρείες. Η διαφορά είναι μεγάλη σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα το Σεπτέμβριο του 2017, στην οποία η πρόβλεψη ήταν για 10.000 θέσεις. 

Αρκετές τράπεζες φαίνεται να αναθεωρούν προς τα κάτω τον αριθμό των θέσεων, που απαιτείται να μετακινήσουν εκτός Σίτι, σε άλλα κράτη-μέλη της κοινότητας, ως αποτέλεσμα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. το Μάρτιο του 2019. Η προκαταρκτική συμφωνία για μία μεταβατική περίοδο και διάθεση των Ευρωπαίων να προσφέρουν στο Σίτι- υπό όρους- περιορισμένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά έχουν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η έρευνα αποκαλύπτει ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Το Παρίσι αναδεικνύεται πλέον στον δημοφιλέστερο προορισμό για όσους σχεδιάζουν μεταφορά δραστηριοτήτων, υποσκελίζοντας την Φραγκφούρτη, η οποία αρχικά φαινόταν να έχει μεγάλο προβάδισμα. Εδώ λειτούργησε μάλλον το «Macron effect». Ο Γάλλος πρόεδρος προωθεί με σταθερά, αποφασιστικά βήματα μεταρρυθμίσεις, κόντρα στις αντιδράσεις. Αυτό σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής, που προσφέρει η γαλλική πρωτεύουσα  δελεάζει τους τραπεζίτες. 

Όσο για το μέλλον του Λονδίνου ως κορυφαίου χρηματοοικονομικού κέντρου της Ευρώπης, αυτό θα απειληθεί όπως φαίνεται μόνο σε περίπτωση μίας κακής συμφωνίας ή αδυναμίας Λονδίνου και Ε.Ε. να καταλήξουν στην όποια συμφωνία εγκαίρως. 

naftemporiki.gr