Skip to main content

Δέσμευση 3 δισ. για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις»

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Στη δέσμευση ποσού ύψους 3 δισ. ευρώ για «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις» θα προβεί η κυβέρνηση στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ανακοίνωσε από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «όσο αυξάνεται η εισπραξιμότητα ΦΠΑ και μειώνεται η φοροδιαφυγή, τόσο θα αυξάνεται η δυνατότητα για πρόσθετες, στοχευμένες και πάλι, δράσεις στη φορολογία» και πρόσθεσε: «Προ κρίσης, τα φορολογικά έσοδα ήταν διαχρονικά πολύ χαμηλά. Φόρους πλήρωνε “όποιος ήθελε” και λιγότερο απ’ όλους οι πλούσιοι. Αυτό μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Πρέπει, πλέον, να διατηρούμε ένα ορισμένο επίπεδο φορολογικών εσόδων. Μπορούμε όμως να δράσουμε στοχευμένα».

Βαλκανική Συνανάπτυξη

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Δραγασάκη στο θέμα της «Βαλκανικής Συνανάπτυξης», η οποία όπως σημείωσε θα πρέπει να στηρίζεται στην αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία, και στην οποία η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόσθεσε σχετικά ότι στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 υπήρξε μια ευκαιρία που χάθηκε, αλλά σήμερα δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία». Τότε -κατά τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης- η ιδέα της συνανάπτυξης και ισότιμης συνεργασίας ήταν εξαιρετικά μειοψηφική και υποστηρίχτηκε κυρίως από τον Συνασπισμό και κάποιες κοινωνικές δυνάμεις και επικράτησε η λογική της ελληνικής «διείσδυσης» στα Βαλκάνια, αλλά «δυστυχώς τα πράγματα πήραν διαφορετική τροχιά.

Η ένταξη της χώρα μας στο ευρώ, το φθηνό χρήμα δημιούργησαν συνθήκες αλαζονείας και αντί μιας σχεδιασμένης συνανάπτυξης είχαμε μια άναρχη χρηματοπιστωτική επέκταση και όταν η κρίση ξέσπασε στην Ελλάδα κατέρρευσε. Επίσης, η Ελλάδα αντί να γίνει παράγοντας λύσης των προβλημάτων, δυστυχώς, έγινε μέρος του προβλήματος».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρεται για να λυθούν εκκρεμότητες του παρελθόντος με την πΓΔΜ και την Αλβανία, στη βάση πάντα της αμοιβαιότητας. Ειδικότερα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είπε πως «όσο αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται έχουμε κόστος, θεωρούμαστε μέρος του προβλήματος, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η Πρωτοβουλία του Βερολίνου, ακριβώς γιατί κάποιοι μας θεωρούν ότι είμαστε μέρος του προβλήματος».

Για την προώθηση της Βαλκανικής Συνανάπτυξης πρότεινε τη δημιουργία μιας «δεξαμενής έργων» και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προχωρήσει στη συγκρότηση Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα αξιολογήσει προτάσεις που θα κατατεθούν.

Για την ΕΥΑΘ

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για συμμετοχή των δήμων και της Περιφέρειας στην ΕΥΑΘ. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι διατηρήθηκε και διασφαλίστηκε το 50%+1 της επιχείρησης και δεν ιδιωτικοποιείται, αλλά αποκάλυψε και ότι υπάρχουν σκέψεις για παραχώρηση ενός ποσοστού σε κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή τη συμμετοχή δήμων και περιφερειών. Το σημερινό πλαίσιο του «Καλλικράτη» το απαγορεύει, όμως με τη μεταρρύθμιση θα δοθεί δυνατότητα σύστασης επιχειρήσεων ειδικού σκοπού από την Αυτοδιοίκηση, με τις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες εταιρείες, όπως η ΕΥΑΘ.

Δεκτικός σε αυτήν την κατεύθυνση εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιάννης Κρεστενίτης. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνουμε εφευρετικοί. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να διαφοροποιήσουν το αποτέλεσμα για το 24% της εταιρείας, με διεύρυνση των μετόχων της εταιρείας. Οι δήμοι πρέπει να εγκύψουν στο θέμα, να επεξεργαστούν ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις δημόσιας ή και δημοτικής διαχείρισης των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Η ΕΥΑΘ εξυπηρετεί τους πολίτες 11 δήμων. Τα νερά απειλούνται εδώ και χρόνια και θα συνεχίσουν να απειλούνται με ιδιωτικοποίηση γιατί το οικονομικό κίνητρο είναι πολύ μεγάλο».

Παράλληλα, ο κ. Κρεστενίτης ανακοίνωσε τρία έργα που θα προκηρυχθούν άμεσα από την ΕΥΑΘ εντός του 2018:

1 Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης Α2 φάση (επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού από τον Αλιάκμονα ημερησίως) – 30 εκατ. ευρώ.

2 Ολοκλήρωση αποχέτευσης χαμηλών δυτικών περιοχών. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με προϋπολογισμό 7,5 εκατ. ευρώ δημοπρατείται τους επόμενους μήνες.

3 Αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος – Αποχέτευση ομβρίων της πόλης. Σε συμφωνία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το έργο θα υλοποιηθεί από την ΕΥΑΘ για τη συντήρηση όλων των αγωγών.

Εξήγγειλε, επίσης, την επέκταση του διυλιστηρίου της ΕΥΑΘ (εγκατάσταση επεξεργασίας νερού) με προσθήκη διαχείρισης επιπλέον 150.000 κ.μ. νερού την ημέρα. Το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας για την επόμενη εξαετία προβλέπει έργα 166 εκατ. ευρώ.