Skip to main content

Τεστ αντοχής για τα ελληνικά ομόλογα

της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι ανησυχίες, που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα για την έκβαση των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών και η επίμονη αβεβαιότητα για το πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο έχουν θέσει σε κλοιό πιέσεων τα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις κινούνται σε επίπεδα, που είχαν να συναντήσουν αρκετά πριν από τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και οι προσδοκίες για επιστροφή στο ναδίρ των αρχών του έτους φαίνεται να παγώνουν. 

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,419%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 387 μονάδες βάσης. Ουσιαστικά τα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις στην αγορά το τελευταίο διάστημα, την ώρα που οι αποδόσεις ισπανικών, γαλλικών και γερμανικών αποκλιμακώνονται. Ακόμη και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι οι φόβοι για εμπορικό  πόλεμο και οι έντονες αναταράξεις στις αγορές μετοχών ωθούσαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν του θετικού κλίματος. Είναι αμφίβολο κατά πόσο θα δούμε αντίδραση ανάκαμψης στην αγορά το προσεχές διάστημα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε ουσιαστικά καμία δυσάρεστη έκπληξη στο πεδίο των μακροικονομικών δεδομένων. 

Αυτό που ενδεχομένως ανησυχεί τους επενδυτές είναι μία πιθανή δυσάρεστη έκπληξη στα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests. Οι δηλώσεις ξένων αναλυτών σε σημερινό δημοσίευμα του CNBC  είναι ενδεικτικές. Αν και όλοι αναγνωρίζουν τον αγώνα δρόμου, στον οποίο έχουν επιδοθεί οι ελληνικές τράπεζες για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση τους, το αγκάθι των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να προβάλλει επικίνδυνο. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που δεν σταματά να επισημαίνει και η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι τράπεζες, που προβληματίζουν την αγορά κρατικού χρέους. Συνολικά οι προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα έως την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και εκείνες, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αμέσως μετά, ρίχνουν τη σκιά τους. Αν και η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της καθαρής εξόδου, το οποίο έχει τη στήριξη και της Κομισιόν, πολλοί επισημαίνουν ότι ο δρόμος έως εκεί δεν είναι καθαρός εμποδίων. 

Η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της  προειδοποιούσε πως η χώρα έχει εισέλθει «για ακόμη μία φορά σε περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας». Θύμιζε πως οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η χώρα καλείται να ολοκληρώσει μία λίστα προαπαιτούμενων πριν από τη λήξη του προγράμματος. Έδινε δε έμφαση στις δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν για τη μεταμνημονιακή εποχή, επισημαίνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξει συναίνεση στο πολιτικό σύστημα γύρω από αυτές. Με τις εκλογές να έρχονται μέσα στο 2019 αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία δοκιμασία αντοχής για τα ελληνικά ομόλογα, σε μία περίοδο κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών. Η πρόσφατη επιτυχής έκδοση των ετήσιων εντόκων και η έκδοση του επταετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο είχαν γεννήσει υψηλές προσδοκίες, που μένει να φανεί, εάν μπορούν να επιβεβαιωθούν.