Skip to main content

Χαμηλώνουν οι τόνοι για την α’ κατοικία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σε χαμηλότερους τόνους και με διάθεση συμβιβασμού θα κινηθούν, όπως όλα δείχνουν, κυβέρνηση και θεσμοί, αφού σύμφωνα με κάποιες πηγές η κυβέρνηση ίσως να μην καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο χρόνος κατάθεσης του νομοσχεδίου ίσως μετατεθεί για μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Ούτως ή άλλως, ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε κατάθεση του νομοσχεδίου θα μπορούσε μέχρι την ψήφισή του να πραγματοποιήσει τις όποιες «διορθώσεις», προκειμένου αυτό να προσεγγίσει τις θέσεις των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό η επικοινωνία με τους θεσμούς (τηλεδιασκέψεις ή ανταλλαγή σχεδίων) για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου θα είναι συνεχής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Η πολιτική διαπραγμάτευση ενδέχεται να συνεχιστεί και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτό κατέστη σαφές προχθές με την παρέμβαση του αρμόδιου για θέματα τραπεζών επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, που διέγνωσε την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Η παρέμβαση αυτή μόνον τυχαία δεν ήταν, αφού ήρθε στη συνέχεια μιας σειράς από εντάσεις που προηγήθηκαν μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών. Εντάσεις που οδήγησαν πηγές από το Μαξίμου να ανακοινώσουν προχθές πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Υπερβολές τα περί αγεφύρωτων διαφορών
Όπως εξηγούσαν στη «Ν» στελέχη με καλή γνώση της διαπραγμάτευσης, αν και υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα ουσίας σε ό,τι αφορά το κείμενο του νομοσχεδίου, αυτά είναι πολύ λιγότερα από τις διαφορές που κάποιοι περιγράφουν ως αγεφύρωτες.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοσχεδίου, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα τα οποία μένει να τα φροντίσει κυρίως η ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστιάζει στην οικονομική υγεία των τραπεζών και σε αυτήν εν πολλοίς οφείλεται ένα σημαντικό τμήμα των κατ’ αρχήν παρατηρήσεων και μεταβολών που υπήρξαν επί του αρχικού νομοσχεδίου, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Οι θεσμοί δημιούργησαν θέμα για τα επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία των επαγγελματιών, μολονότι η περίμετρος των δανείων αυτών είναι περιορισμένη και δεν ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επικρατεί η εκτίμηση πως τα συγκεκριμένα δάνεια είναι συγκεντρωμένα στις μικρές και πολύ μικρές τράπεζες που εύκολα μπορεί να πληγούν κεφαλαιακά. Το πλέον πιθανόν είναι πως στην περίπτωση των επιχειρηματικών δανείων θα μειωθεί η προστασία για κατοικίες κάτω από 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία – έναντι 250.000 ευρώ των υπολοίπων και θα περιοριστούν και τα περιουσιακά στοιχεία των επαγγελματιών που μπορούν να αναζητήσουν προστασία.

Κατά τα λοιπά, η διαπραγμάτευση δεν αποκλείεται να λάβει ακόμη πιο έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά τις επόμενες ημέρες, αν διαπιστωθούν αδιέξοδα. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η Κομισιόν ακόμη και σε τεχνικό επίπεδο θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τα αδιέξοδα αυτά, μολονότι ο κ. Κοστέλο εμφανίστηκε αυστηρός στη διαπραγμάτευση. Πολλές φορές ο ίδιος αυτός αξιωματούχος έχει αποδείξει πως όταν χρειάζεται συνδυάζει άριστα την τεχνοκρατική αντίληψη με την πολιτική.

Η κυβέρνηση πάντως δύσκολα θα προχωρούσε σε μονομερή ενέργεια, τορπιλίζοντας το θετικό momentum που υπάρχει στις αγορές για τη χώρα μας. Άλλωστε, αναμένει μια ακόμη αξιολόγηση στις 26 Απριλίου, εκείνη της S&P. 

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα χρειάζεται τη δόση του 1 δισ. ευρώ καθώς θα τροφοδοτήσει ακόμη θετικότερο κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές.

Θετικό το κλίμα στο road show 
Εν τω μεταξύ, όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, στο προχθεσινό road show της Morgan Stanley το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα θετικό έπειτα από πολύ καιρό για τις ελληνικές τράπεζες. Οι διεθνείς οίκοι δείχνουν διατεθειμένοι να τοποθετηθούν στην Ελλάδα μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία των εκλογών, ενώ αισθάνονται πολλαπλώς χαμένοι από τις επενδύσεις τους σε αναδυόμενες αγορές, επομένως η χώρα μας δεν φαντάζει πλέον ως το μόνο τους πρόβλημα.

Αυτό που είχε περισσότερη αξία στο συγκεκριμένο συνέδριο, πάντως, είναι η επανεμφάνιση μεγάλων funds και όχι μόνον κερδοσκοπικών κεφαλαίων, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.  

«Όλα ανοιχτά» για την κατάθεση του νομοσχεδίου
Έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπει ο κυβερνητικός προγραμματισμός, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης. 

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που ζήτησε εύλογο χρόνο για να προετοιμαστεί επί της πολυαναμενόμενης ρύθμισης. Ειδικότερα, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας εάν κατατεθεί το νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή. Σημείωσε, όμως, ότι αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε το νομοσχέδιο θα διανεμηθεί αμέσως στα κόμματα και η συζήτησή του θα αρχίσει την Τρίτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο υπουργός Οικονομίας άφησε, πάντως, ανοικτό «παράθυρο», επισημαίνοντας ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς διεξάγονται ακόμη συζητήσεις. Πληροφορίες από τη Βουλή αναφέρουν ότι η ρύθμιση ενδέχεται να κατατεθεί ακόμη και υπό μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας (επέκταση της golden visa – εμπορικό απόρρητο) που συζητείται ήδη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στις προωθούμενες ρυθμίσεις για την α’ κατοικία αναφέρθηκε εν τω μεταξύ και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος δεν απέκλεισε μονομερείς ενέργειες και προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι θα διαψευσθούν οι προσδοκίες της για αποτυχία των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.