Skip to main content

Talk of the market: Σχέδια εκτάκτου ανάγκης από τις επιχειρήσεις στην εποχή του Covid-19

Οι ενέσεις ρευστότητας, ως το μόνο φάρμακο για τις αγορές σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, αποδίδουν. Το ράλι ανακούφισης συνεχίζεται. Στην Αθήνα ο Γ.Δ. κινείται άνω των 550 μονάδων.

-Παραμένει ωστόσο περιορισμένη η ορατότητα των οικονομικών αναλυτών για τον αντίκτυπο του Covid – 19 στο ΑΕΠ. Και επ’ αυτού αναμένεται μια πρώτη εκτίμηση από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, στην σημερινή γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, που συνέρχεται υπό αυστηρούς κανόνες, λόγω των περιορισμών στις συναθροίσεις κοινού.

-Είναι σαφές ότι ο Covid – 19 έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου κρίση ρευστότητας. Ως τέτοια, η τρέχουσα κατάσταση αντιμετωπίζεται με φρέσκο χρήμα. Η Fed επεκτείνει το πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων με κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κόβει επιταγές σε ενήλικες και παιδιά ενώ η ΕΚΤ αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα με πρόγραμμα μαμούθ 750 δισ. ευρώ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρουν ρευστό σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που τίθενται σε αναγκαστική αργεία λόγω της καραντίνας. 

-Μόνη ελπίδα τώρα, πέρα από την επιστημονική έρευνα, είναι να φέρει αποτέλεσμα η καραντίνα, αν και δεν είναι τόσο αυστηρή όσο στη Wuhan σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, ούτε στην Καλιφόρνια, τη μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που πλήττεται ανελέητα τα τελευταλία 24ωρα από την επιδημία. 

-Στην Ελλάδα, που εφάρμοσε νωρίτερα από άλλες χώρες της ΕΕ περιοριστικά μέτρα, η κρίση είναι σε εξέλιξη, με το πρόγραμμα της κυβέρνησης να ενισχύεται στα 10 δισ. ευρώ, με νέα δέσμη μέτρων από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Στο επίκεντρο τίθεται και η τουριστική βιομηχανία, σε συνέχεια της απόφασης για κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης (12μηνης λειτουργίας) ως τα τέλη Απριλίου.

-Σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού έχει σχεδιάσει ο όμιλος Τιτάν, ενισχύοντας την ρευστότητά του σε 400 εκατ. ευρώ και συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης. Ο όμιλος εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,609 δισ. ευρώ, με αύξηση 8%, λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχυμένα κατά 2,8% στα 267,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 50,9 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 5,5%.

-Η διαφοροποίηση του επιχειρησιακού χαρτοφυλακίου και η στέρεη οργανωτική δομή αποτελούν την ασπίδα του ομίλου Viohalco στην κρίση του Covid – 19 διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη. Οι στρατηγικές επενδύσεις σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε όλους τους κλάδους θα ενισχύσουν περισσότερο τα χαρτοφυλάκια προϊόντων των εταιριών της Viohaco. Ο όμιλος ανακοίνωσε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 4,198 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 5%, ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA 302 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 3% και ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους 17 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

-Χωρίς δανειακές υποχρεώσεις μέχρι το 2022 και με ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ η Μytilineos είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πιθανή μείωση της ζήτησης εφαρμόζοντας plan b και c, αν χρειαστεί, όπως είπε χθες στους αναλυτές ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Mυτιληναίος, σε συνέχεια των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων 2019. Χάρης στην ισχυρή ανάπτυξη του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και εμπορίας φυσικού αερίου ο όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 2,256 δισ. ευρώ ενισχυμένο κατά 47,8% και καθαρά κέρδη 144,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2,6%.

-Mέχρι τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το ΤΑΙΠΕΔ ζητά αποστολή σχετικού ενδιαφέροντος και των συνοδευτικών νομιμοποιητικών εγγράφων μέσω mail.

-Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική συνέλευση των ομολογιούχων της Folli Follie, για την οποία έχουν επιστρατευθεί ψηφιακά εργαλεία λόγω των μέτρων για την πανδημία. Απαιτείται απαρτία 33,3% με θετική γνωμοδότηση των ομολογιούχων κατόχων του ευρωομολόγου (249,5 εκατ. ευρώ λήξης 2019) προκειμένου η διοίκηση της εταιρείας να καταθέσει αίτηση εξυγίανσης στο άρθρο 106 του ΠτΚ, όταν επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια.

naftemporiki.gr