Skip to main content

1,14 τρισ. στη μάχη κατά του Covid-19

Οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη έχουν πει οριστικό αντίο στη λιτότητα και προσπαθούν να περιορίσουν τον «πόνο» του Covid19 στην οικονομία με άνευ προηγουμένου σε ορισμένες περιπτώσεις δημοσιονομικά σχέδια τόνωσης. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί μέτρα δημοσιονομικής στήριξης άνω των 1,14 τρισ. δολαρίων για κλάδους, επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται από τη νέα αυτή μεγάλη κρίση. 

Όλες αυτές οι δημοσιονομικές ενέσεις σημαίνουν βεβαίως και αισθητή αύξηση του δανεισμού των κυβερνήσεων από τις αγορές χρεόυς. Ένα τσουνάμι εκδόσεων ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αναμένεται στην αγορά, με αποτέλεσμα να ωθεί τις αποδόσεις στα ύψη. Δραματική είναι η αύξηση στο κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας του ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έσπασε το φράγμα του 4% και εκείνη του ιταλικού ξεπέρασε το 3%.

Αλλά ακόμη και τα γερμανικά Bunds είδαν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Εκείνη του 30ετους επέστρεψε ύστερα από πολλούς μήνες σε θετικό έδαφος. 

Την άνοδο των αποδόσεων δεν μπορούν να φρενάρουν ούτε οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά ούτε και η αιμορραγία της αγοράς μετοχών. Όσοι εγκαταλείπουν τις μετοχές δεν στρέφονται πια ούτε σε ομόλογα ούτε καν σε χρυσό, αφού θέλουν ρευστό στα χέρια τους. 

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων; Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων, απαντά μερίδα ειδικών. Η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε εκ νέου επίσημη πρόταση για κοινή έκδοση χρέους από τα κράτη-  μέλη της Ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το Bloomberg ενώ έως τώρα το Βερολίνο έλεγε πεισματικά «όχι» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα πια η Γερμανίδα καγκελάριος είναι ανοιχτή και σε αυτή τη λύση. 

Μπροστά στον εφιάλτη του Covid-19 η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ενότητα και συντονισμό. Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται πια οι περισσότεροι. Ακόμη και εκείνο που κατά την κρίση χρέους ή την προσφυγική κρίση μετρούσαν πρώτα το πολιτικό κόστος και μετά τις συνέπειες για τις χώρες και την Ένωση. Τα πάντα μπαίνουν στο τραπέζι και κανείς πια δεν δικαιούται να επιμένει σε «δόγματα» και «κανόνες» που έχουν ξεπεραστεί από τις καταστάσεις. 

Νατάσα Στασινού