Skip to main content

Goldman Sachs: O δύσκολος δρόμος προς την καθαρή έξοδο

Τα βήματα, που μένουν να γίνουν, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, παρουσιάζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της. 

«Η σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της Ελλάδας είναι ενθαρρυντική, όπως και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού τομέα» επισημαίνει η Goldman, προσθέτοντας ωστόσο πως η χώρα «για ακόμη μία φορά εισέρχερται σε μία περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας, η οποία θα συνοδευθεί μέσα σε έναν χρόνο και από βουλευτικές εκλογές». Όπως προειδοποιεί, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το εάν η αβεβαιότητα αυτή υποχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες. 

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θυμίζει πως οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους βρσίκονται σε εξέλιξη, ενώ η χώρα καλείται να ολοκληρώσει μία λίστα προαπαιτούμενων πριν από τη λήξη του προγράμματος. Επιπλέον οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες περνούν τη δοκιμασία των «τεστ αντοχής». Αυτή δεν είναι εύκολη, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς της Goldman, θα ολοκληρωθεί πιθανότατα με επιτυχία, χωρίς να κληθούν οι τράπεζες να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στο γεγονός ότι το κλαοκαίρι τα πολιτικά κόμματα της χώρας θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για την επομένη του προγράμματος. Το επενδυτικό κλίμα και η ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα κριθεί εν πολλοίς από το πώς θα εξελιγχθούν οι συζητήσεις αυτές, επισημαίνεται. 

Το μακροικονομικό περιβάλλον

Σε αυτό το πεδίo η Goldman βλέπει σταθερή βελτίωση και ενθαρρυντικά μηνύματα, με την ελληνική οικονομία να επιστρέφει σε ρυθμούς ανάπτυξης, αν και βραδύτερους από εκείνους της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Υπολογίζεται ότι το 2019 η ανάπτυξη θα ανεβάσει ταχύτητα στο 2,5%, χάρη και στην ανάκαμψη της μεταποίησης.

Η τράπεζα θυμίζει δε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 υπολογίζεται στο 3,5% του ΑΕΠ και είναι κατά πολύ υψηλότερο του στόχου. Ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών έρχεται και η επιτυχής επιστροφή στις αγορές με την έκδοση ομολόγου διάρκειας 7 ετών το Φεβρουάριο, όπως αναφέρει. 

Οι προκλήσεις για τις τράπεζες 

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει κοντά στο 50%. Αν και επισημαίνει ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σχολάζει πως η εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών παραμένει «μεγάλη πρόκληση». Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμάται ότι οι χορηγήσεις δανείων θα παραμείνουν υπό πίεση. 

Η καθαρή έξοδος δεν είναι δεδομένη

Σύμφωνα με την Goldman εξακολουθεί να υπάρχει έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τις θεσμικές και οικονομικές παραμέτρους της μετα-μνημονιακής εποχής. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και οι θέσεις των εμπλεκομένων φορέων σε αυτές δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες. Πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους και ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, αλλά και να ξεκαθαριστεί το πλαίσιο της εποπτείας για τη χώρα. Είναι αβέβαιο, σχολιάζει η Goldman, αν θα βρουν Αθήνα και Ευρωπαίοι εταίροι μία χρυσή τομή αναάμεσα στην ανάγκη να διασφαλιστεί από τη μία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, αλλά και να μην δοθεί από την άλλη η εντύπωση ότι η χώρα δεσμεύεται από νέο πρόγραμμα. 

Επιπλέον πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μένουν ακόμη δεσμεύσεις να υλοποιηθούν, όπως η μεταρρύθμιση του φορολογικού και του συνταξιοδοτικού. 

naftemporiki.gr