Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Άμεση ανάγκη από τονωτικές ενέσεις έχει το ηθικό των επενδυτών στην Ευρωζώνη. Δύσκολα όμως θα τις βρει, την ώρα που ο μεγάλος «ιός», το πολιτικό ρίσκο, βρίσκεται σε έξαρση. Το 2019 είναι εξαιρετικά κρίσιμη χρονιά για την ένωση των 19 οικονομιών και τα όσα έχει κληροδοτήσει το 2018 απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση από κυβερνήσεις και αγορές. Αναλυτές προειδοποιούν, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι μάλλον δεν έχει καταλάβει ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Μία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί δίνει ο δείκτης της Sentix για το επενδυτικό κλίμα, ο οποίος τον Ιανουάριο βυθίστηκε σε ναδίρ τεσσάρων ετών τον Ιανουάριο εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit, αλλά και των ευρύτερων φόβων για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού ανά την ήπειρο.
Ο όμιλος ερευνών Sentix ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επενδυτικού κλίματος που καταρτίζει για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο -1,5 από -0,3 τον Δεκέμβριο. Βρέθηκε σε τροχιά πτώσης για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και προσγειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Ο επιμέρους δείκτης για τις προσδοκίες των επόμενων μηνών διολίσθησε ακόμη βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, στο -19,3 από -18,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο επιμέρους δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση μειώθηκε στο 18,0 από 20,0.
Όσο οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν τόσο οι φωνές των άκρων ενισχύονται, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες των δύο κορυφαίων οικονομιών του ευρώ και κινητήριων μοχλών της ενοποίησης όλα αυτά τα χρόνια, της Γερμανίας και της Γαλλίας, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες προκλήσεις. Τόσο τo τέλος της εποχής κυριαρχίας της Άγκελα Μέρκελ όσο και ο γαλλικός χειμώνας της οργής, με το το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» κρύβουν μηνύματα συνολικά για την ήπειρο και τις προκλήσεις, που έχει μπροστά της. Αυτές δεν μπορούν παρά να έχουν αντίκτυπο και στην οικονομία, η οποία έχει ήδη κατεβάσει ταχύτητα, με μερίδα αναλυτών να μην αποκλείει ακόμη και την παγίδα της ύφεσης.
«Με τα στοιχεία αυτά, η Ευρωζώνη είναι επικίνδυνα κοντά στη στασιμότητα» σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Sentix, Μάνφρεντ Χίμπνερ, σε ανακοίνωσή του και διεμήνυσε: «Ούτε οι πολιτικοί ούτε οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν κατανοήσει πραγματικά την έκταση αυτής της απώλειας δυναμικής». «Το ενδεχόμενου σκληρού Brexit και η έλλειψη στήριξης από την παγκόσμια οικονομία παραμένουν αρνητικοί παράγοντες… Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παράσχουν ταχεία στήριξη» κατέληξε.
Στη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, τη Γερμανία, ο δείκτης για το επενδυτικό κλίμα υποχώρησε στο 6,1 από 7,2 – σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μείωση. Τα στοιχεία συνέπεσαν με τα άκρως απογοητευτικά για τις βιομηχανικές παραγγελίες. Η βουτιά σε εκείνες από το εξωτερικό (και δη από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης) λειτουργεί ως ηχηρό καμπανάκι.