Από την έντυπη έκδοση
Tην Παρασκευή 20 Μαρτίου είναι η επόμενη αποπληρωμή χρεολυσίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά την καταβολή της δόσης που έληξε χθες, με τη ρευστότητα του κράτους να είναι σε οριακό επίπεδο και να αναζητεί στήριξη από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Η ρευστότητα αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας αποδίδουν σκοπιμότητα στους «θεσμούς» για τη μη αποδέσμευση τμημάτων από τη δόση που εκκρεμεί των 7,2 δισ. ευρώ, με απώτερο στόχο, όπως καταγγέλλουν, να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην αποδοχή του τρέχοντος μνημονίου, η αξιολόγηση του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Στην ελληνική κυβέρνηση κάνουμε το καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πιστωτές μας θα πάρουν τα χρήματά τους και ταυτόχρονα ότι και οι συνταξιούχοι μας και οι συνεργάτες μας θα πάρουν έγκαιρα τα χρήματά τους», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη γερμανική τηλεόραση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «ασήμαντα» και «μικρά» τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας.
Πρόσθεσε επίσης ότι «το ηθικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη.
Και γι’ αυτό επενδύουμε οι υπουργοί Οικονομικών τόσο χρόνο μαζί με τους θεσμούς, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μικρά, ασήμαντα, προβλήματα ρευστότητας δεν θα διαλύσουν την Ευρώπη», προσθέτοντας πως ο διαμελισμός της Ευρώπης θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
«Ούτε η Μέρκελ ούτε ο Ντράγκι θέλουν διάσπαση της Ευρώπης. Θέλουμε μια επιτυχημένη Ευρώπη, μια επιτυχημένη Ευρωζώνη», πρόσθεσε.
«Επιχειρούμε μια νέα τακτική, να πούμε την αλήθεια. Για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος της ελληνικής κρίσης για τον Γερμανό φορολογούμενο, για τον Ελληνα, για ολόκληρη την Ευρώπη. Να μπορέσουμε να τελειώσουμε με την κρίση του ευρώ και να συζητήσουμε για το πραγματικά σημαντικό, την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» συνέχισε, ενώ αναφερόμενος σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν αρνητική στάση των Γερμανών έναντι της Ελλάδας, σημείωσε: «Θεωρώ τραγικό ότι έφεραν το ένα περήφανο έθνος εναντίον του άλλου, αντί να μας φέρουν μαζί εναντίον ενός κοινού προβλήματος το οποίο λέγεται ευρωκρίση. Είναι καιρός στην Ευρώπη να καταφέρουμε να μιλάμε ως ένας λαός, όπως οι Αμερικανοί – να μιλάμε ως Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι η πατρίδα μας. Είναι αναγκαίο να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα που λένε “αυτοί οι Ελληνες” ή “αυτοί οι Γερμανοί”».
Ερωτώμενος σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα της φοροδιαφυγής και κυρίως των καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι καινούργια και ότι εξελέγη διότι oι προηγούμενοι ήταν στις δαγκάνες των ολιγαρχών και δεν αξιοποίησαν τις δυνατότητες οι οποίες προβλέπονται από τους νόμους για να πιάσουν τους φοροφυγάδες.
«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ακριβώς αυτό: Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι Ελληνες οι οποίοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και δεν πληρώνουν φόρους, θα πιαστούν και θα τιμωρηθούν», ενώ συμπλήρωσε πως ήδη γίνεται διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις στο εξωτερικό.
Για τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «κάθε υπόσχεση που έχουμε δώσει απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα μετέτρεπε το πρωτογενές πλεόνασμά μας σε έλλειμμα. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να έρθει πάλι σε κατάσταση όπου θα πρέπει να δανειστούμε από τους εταίρους για να καλύψουμε τα κρατικά έξοδα».
Ανέφερε ακόμη ότι «η τραγωδία είναι ότι η δική μας πολύ νέα κυβέρνηση έχει τη θηλιά στον λαιμό από διάφορα συμφέροντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και φοβάμαι πολύ ότι μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές διεξάγουν εκστρατεία ώστε να στραγγαλιστεί η κυβέρνησή μας και να έρθει πάλι στην εξουσία το παλιό καθεστώς, το οποίο δεν ήθελε μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και ότι η άποψη που εκφράζει είναι η προσωπική του και όχι αυτή του υπουργού. Θα χαιρόταν, είπε, αν αυτό το θέμα έφευγε τώρα από το τραπέζι και αν μπορούσαμε κάποτε να το διευθετήσουμε μια κι έξω.
«Δεν πρόκειται για τα χρήματα, είναι ηθικό θέμα και δεν θεωρώ ιδιαίτερα ιδιοφυές να λέγεται ότι έχει οριστικά διευθετηθεί. Ο μέσος Ελληνας δεν το αντιλαμβάνεται έτσι» σημείωσε και υποστήριξε ότι θα έπρεπε να διαχωρίσουμε το θέμα του χρέους από το ηθικό ζήτημα που πάει πίσω στη δεκαετία του 1940.
Σχολιάζοντας εξάλλου τη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς για «λάθος» απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Είναι ένα θέμα να κάνεις μια δήλωση για έναν πολιτικό μιας χώρας και κάτι εντελώς διαφορετικό να υπαγορεύεις σε πολιτικό μιας άλλης χώρας ή να συμβουλεύεις για θέματα συνασπισμού. Θεωρώ ότι δεν έχω το ηθικό δικαίωμα να πω στους Γερμανούς τι κυβερνητικό συνασπισμό θα έπρεπε να κάνουν. Και δεν το θεωρώ σωστό για έναν Γερμανό πολιτικό όχι μόνο να προτείνει, αλλά και να υπαγορεύει».
Τεστ η έκδοση των εντόκων της Τετάρτης
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη υπάρχει άλλη μια δοκιμασία για το Δημόσιο, καθώς είναι προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για την αναχρηματοδότηση της έκδοσης του Δεκεμβρίου που λήγει την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Το ύψος της δημοπρασίας είναι 1 δισ. ευρώ, αλλά είναι «τυπικό» καθώς ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η άντληση ποσού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αποδεχόμενο και τις μη ανταγωνιστικές προσφορές που φτάνουν στο 60% του ζητούμενου ποσού. Με το ποσό αυτό θα αναχρηματοδοτηθεί η έκδοση του περασμένου Δεκεμβρίου και δεν απομένει κανένα ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των ισχνών ταμειακών διαθεσίμων του κράτους.
Η έκδοση δεν θα συναντήσει πρόβλημα κάλυψης, καθώς τα έντοκα που εκδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αγοράστηκαν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μεθαύριο θα τα ανανεώσουν, χωρίς να ξεφύγουν από τα στενά περιθώρια που θέτει η ΕΚΤ.
Αναφορικά με το επιτόκιο, στην προηγούμενη έκδοση των τρίμηνων εντόκων, στις 11 Μαρτίου, είχε διαμορφωθεί σε 2,70% από 2,50% στην έκδοση του Φεβρουαρίου και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση. Παράλληλα με τη δημοπρασία το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους, οι οποίοι θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
* Μέσω δημόσιας εγγραφής από Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 έως και Πέμπτη 19 Μαρτίου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).
* Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, για απεριόριστα ποσά, αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Πληρωμές και δόσεις που λήγουν τον Μάρτιο
Χθες αποπληρώθηκε μία ακόμη δόση προς το ΔΝΤ, η τρίτη κατά σειρά που έληγε εντός του Μαρτίου, ύψους 584 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με τους τόκους.
Η πίεση στα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου συνεχίζεται, καθώς την Παρασκευή λήγει επίσης άλλη μία δόση από δάνειο του ΔΝΤ, ύψους 336 εκατομμυρίων ευρώ και με τους τόκους της τελευταίας τοκοφόρου περιόδου να φτάνουν στο ποσό των 350 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, στις 24 Μαρτίου λήγει ομόλογο ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και αφορά δάνειο της ΕΑΣ το οποίο έμεινε εκτός PSI, ενώ εντός του Μαρτίου οι συνολικές πληρωμές τόκων φτάνουν τα 750 εκατ. ευρώ, που αφορούν δάνεια του ΔΝΤ, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα.
Ακόμη τον Μάρτιο το κονδύλι για αποδοχές και συντάξεις του Δημοσίου είναι 1,55 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία (επιχορηγήσεις Ταμείων κ.λπ.) είναι 1,32 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση τον Μάρτιο επιδεινώνεται και από τις καταπτώσεις εγγυήσεων ύψους 406 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν παρασχεθεί για τον δανεισμό δημοσίων φορέων οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρεολύσια και τα αναλαμβάνει το Δημόσιο, εξοφλώντας τους πιστωτές.