Skip to main content

Market Beat: Ο πανικός πέφτει, η ανησυχία συνεχίζεται, υπάρχουν πιθανότητες ανοδικής ανάσας

Η πραγματικότητα απέδειξε πως οι υπερβολές στα νομισματικά “ερεθίσματα”, μετά την απερίσκεπτα επιλεγείσα περιφρόνηση των κινδύνων, δεν κατευνάζουν τους πανικόβλητους επενδυτές. Ενδιαφέρονται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του COVID19 και παρακολουθούν στενά την πορεία της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Στην Αθήνα το ξεπούλημα συνεχίζεται, χωρίς τα αίτια του να προκύπτουν από τη μελέτη θεμελιωδών μεγεθών, αλλά αφορά στην επίμονη κυριαρχία φόβων που με τα έκτακτα μέτρα φάνηκε ότι μετουσιώθηκαν σε επενδυτικές φοβίες.

Το σοκ και το δέος που προκλήθηκε από την δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες ξαφνική μείωση των επιτοκίων από την Fed δημιούργησε μια τάση φυγής από το μετοχικό ρίσκο και έστρεψαν τους διαχειριστές στην προσπάθεια να αυξήσουν όσο μπορούν τα διαθέσιμα σε ρευστό. Έτσι ακολούθησε σοκ και δέος από την βουτιά των δεικτών στη Wall Street, που εμφάνισαν απώλειες της τάξης του -12% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν ακόμα και στον χρυσό. Περίπου 2,69 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αξία της αγοράς διαγράφηκαν από τον S&P 500 τη Δευτέρα, καθώς υπέστη την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του. Τις τελευταίες 18 ημέρες, ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει  8,28 τρις.

Σήμερα τα futures της Wall Street εμφανίζουν μεγάλη θετική μεταβολή και αυτό χαλάρωσε ελαφρά την ένταση στις ασιατικές συναλλαγές με αποτέλεσμα να υπάρχει η προσδοκία για ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ωστόσο στην Αθήνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγοράς και της οικονομίας φαίνεται πρόσφατα πως προσθέτουν φίλτρα στην απορρόφηση των μηνυμάτων από τις ευρωπαϊκές συναλλαγές.

Οι εγχώριοι παράγοντες διατηρούν υψηλό φρόνημα και προσπαθούν να το διοχετεύσουν στους ιδιώτες επενδυτές και πελάτες τους. Το σημειώσαμε από την πρώτη έκτακτη μείωση των επιτοκίων της Fed, που δεν λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά στον κατευνασμό του φόβου για τις επιπτώσεις της πανδημίας του COVID19. Το περιμέναμε ωστόσο πως η επόμενη κίνηση της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας θα ήταν υπέρ μείωσης ως τον μηδενισμό τους. Δεν μας εξέπληξε το γεγονός πως η δεύτερη έκτακτη μείωση, ενώ θα μπορούσε να ανακοινωθεί την Πέμπτη μετά την τακτική σύνοδο της FOMC, ήρθε την Κυριακή προς ικανοποίηση του προέδρου Τραμπ, αλλά πανικόβαλε τους διαχειριστές κεφαλαίων.  Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη μόλις διαπιστώσαμε πως το μέγεθος των πιέσεων είχε προσδώσει πανευρωπαϊκά απώλειες -5% με το καλημέρα!

Την αρχική κάθοδο στην Αθήνα οδηγούσαν οι ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΡΑΙΓ με πτώση από -12% ως -18% ενώ με διψήφιες απώλειες από -11% ως -13,4% διαπραγματευόντουσαν όλα τα Τραπεζικά blue chip. Στο τελευταίο σχόλιο της περασμένης εβδομάδας σημειώσαμε στο μέτρο του δικαιώματος να ειδοποιούμε για αυτά που η τεχνική ανάλυση μας προσφέρει, βάσει των γνώσεων και των εμπειριών μας: “Ας μείνει στην άκρη ο πειρασμός να πιαστεί, χωρίς τραυματισμό, το μαχαίρι καθώς πέφτει. Ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές, όπως συνήθως, όταν αποκαλύπτεται η απερισκεψία με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον μιας χώρας ή της ανθρωπότητας ολάκερης. Όποιος εκτιμά πυθμένα ψηλότερα από τις 460 μονάδες ρισκάρει αρκετά”.

Στο τετράωρο ο τζίρος εδώ, δεν είχε περάσει ούτε τα 30 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ είχε χτυπήσει τις 480 μονάδες χωρίς ενδείξεις πως θα ήταν ο πυθμένας. Η πτώση είχε ανέλθει στο -12,9% με τις αγορές της Ευρωζώνης σε πτώση από -9% ως -11% με τα futures για τον S&P500 στη Νέα Υόρκη σταθερά στο -4,8%. Όταν η Wall Street βουλιάζει -10% από τον πανικό που προκάλεσαν τα μέτρα για να… σταθεροποιηθεί, τα πολλά λόγια είναι περιττά. Άγρια καταιγίδα χτύπησε, αλλά… και αυτή θα περάσει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Τεράστιες συγκριτικά απώλειες στη Wall Street παρά και ενάντια στην ξαφνική κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια στο 0% με 0,25% από 1% με 1,25%, προηγουμένως. Ενώ η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγέθους 700 δισ. δολαρίων. Πληροφορία που δώσαμε από χθες το πρωί.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε την εκτίμησή της για το β’ τρίμηνο του 2020 για την αμερικανική οικονομία από 0% μεταβολή σε -5% έως -7%, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία δεν είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί σε ύφεση. Αν συμβεί αυτό θα αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, που το αμερικανικό ΑΕΠ είχε μειωθεί -8,4%.

Ο Dow Jones «βούλιαξε» -12,93% ή 2.997,10 μονάδες στις 20.188,52, ο S&P σημείωσε πτώση -11,98% στις 2.386,13 μονάδες. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -12,32% στις 6.904,59 μονάδες εμφανίζοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-24%) και Travelers (-20,8%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε ανοδικά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 24 μονάδες βάσης στο 0,73%.

ΕΥΡΩΠΗ

Καθώς η Ευρώπη αυξάνει δραματικά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οι αγορές μετοχών επηρεασμένες από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και από τα futures των αγορών στη Νέα Υόρκη πιέστηκαν έντονα. Για άλλη μια φορά οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών οδήγησαν την πτώση σημειώνοντας πτώση -10%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 4,86% στις 284,63 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -4,01% στις 5.113 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 5,31% στις 8.742 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε -5,75% στις 3.881,46 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες -6,1% στις 14.980,34 μονάδες. Οι απώλειες περιορίστηκαν στο διάστημα των τελευταίων δυο ωρών καθώς ο Stoxx 600 είχε φτάσει να χάνει περίπου 10%, ο DAX 9% και ο CAC 11%

Η κατακρήμνιση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει οδηγήσει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να ενισχύουν τις θέσεις τους, χωρίς υπερβολική έκθεση, ανέφερε η Credit Suisse.

ΧΑ

Με κυριαρχία του πανικού παγκόσμια, πτώση -12,24% με αδύναμο τζίρο 

Στην πρώτη σύνοδο της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, μετά από άνοιγμα στις 549,73 με καθοδικό  χάσμα  (2,24 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (551,97), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ έμεινε σε αρνητικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:30 το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 549,73 από 569,10 μονάδες την Παρασκευή. Το κατώτερο μέρας, δηλαδή  οι 477,98 από 540,36 μονάδες την προηγούμενη, εμφανίστηκε στις 14:43 δηλαδή αρκετά νωρίτερα από το κλείσιμο.  Συνεπώς το ελάχιστο μέρας ήταν αποδεκτό ως το νέο χαμηλού έτους. Τελικά μετά τις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς που εμφανίστηκαν σαφώς  μετά τις 15:00 έδωσαν κλείσιμο στις 484 χονδρικά 6 μονάδες πάνω από το ελάχιστο. Είχαμε πάλι νέο κατώτερο έτους τις 477,98 από  538,37 μονάδες από την περασμένη Πέμπτη.

Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές χρειάστηκε να περάσουν 4 λεπτά και μετά κύλησαν ομαλά αλλά μετά το πρώτο 4λεπτο, ξεκίνησαν απότομα κύματα εντολών πώλησης που γύρισαν τον ΓΔ από τις 548 μονάδες στις 496 στις 10:48. Κατόπιν, και στη διάρκεια τους πρώτης ώρας του δεύτερου μέρους, είχαμε κύματα εντολών πώλησης από τους επενδυτές.  Υπήρξε σταθερής κλίσης καθοδική πορεία με αποτέλεσμα την εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 478 μονάδες.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν πτωτική , αλλά αυτό δεν απέτρεψε την επιστροφή του ΓΔ από τις 478 μονάδες στις 489 στις 16:49 σε επίπεδα τιμών 11 μονάδες πάνω το κατώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο οδηγού,  στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 334,2 με πτώση -15% και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 486,19.  Εμφανίστηκαν εντολές πώλησης πριν από το διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω των 489 μονάδων που ίσχυαν 11 λεπτά πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα όπως και οι ευρωπαϊκές. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν τραγική.  Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές πώλησης χωρίς εξαίρεση. Μετά  από 4,5 ώρες λειτουργίας και παίρνοντας κατεύθυνση από την εικόνα των ΣΜΕ επί των δεικτών στις ΗΠΑ διατηρούσαν την τάση. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν τεράστια αρνητική μεταβολή και η έναρξη ήταν εξόχως πτωτική, που εξελίχτηκε γρήγορα σε καθοδική κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη. Σήμερα εμφανίστηκαν με μηδενικών διαστάσεων  διάθεση για αναίρεση της πρόσφατης βουτιάς  παντού. Ο τρόμος από την απόφαση να προβεί σε νέα έκτακτη μείωση επιτοκίων η Fed κυριάρχησε παγκόσμια. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν συντονισμό με την βουτιά που είχε η παγκόσμια αγορά μετοχών. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου επιδείνωσε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο μεταβολή -12% ήτοι λίγο κάτω από το διπλάσιο των απωλειών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια. Η αγορά κατάφερε να κλείσει κάπως ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 67,57 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Βlue chip που ώθησαν ανοδικά δεν εμφανίστηκαν. Μετοχές του 25άρη, εκτός των Τραπεζών,  που συνέβαλλαν πτωτικά με απώλειες άνω του -12%, ήταν ΟΠΑΠ -22,64% ΛΑΜΔΑ -17,50%, ΕΕΕ-16,93%, ΑΡΑΙΓ -16,67%, ΔΕΗ -13,89%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -13,01% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -12,27%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 35,456 από 40,157 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,080 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΑΛΦΑ ΑΔΜΗΕ και ΕΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, σίγουρα είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  62 μονάδες και με 62 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 2,15% διαμορφώθηκε στο 2,77%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-16,09%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -18,30% από +8,00%, την ΕΤΕ στο -20,61% από +2,27%, ΕΥΡΩΒ στο -10,12% από +7,04% και την ΠΕΙΡ στο -17,88% από +6,52%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -10,21% από +1,62%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (0 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (25 από 5) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -12,24% οδηγήθηκε στις 484,40 από 551,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1194,86 από 1387,56 με μεταβολή -13,89%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,334 από 78,499 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,080 από 1,928 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 10 από 58, των καθοδικών 105 από 38 και 16 από 22 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η μεγάλη πτώση επέδρασε θετικά στις προσδοκίες για αντίδραση

Στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν έτσι, 192,70 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1378,36 μονάδες, εμφανίστηκε στα άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 14:41 και ήταν οι 1178,38. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1202,32 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1194,86 από 1387,56 αντιστοιχεί σε μεταβολή -13,89% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,007 από 15,662 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1416 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1325,00 και κατώτερο τις 1150,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1214,50 από 1350,00 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 6581 από 7071 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 787 συμβόλαια με ανώτερο τις 1251,00 και κατώτερο τις 1155,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1204,25 από 1368,00 μονάδες για να εμφανιστούν 1127 από 812 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον πρακτικά εξαφανίστηκε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1325 και τις 1600 μονάδες σποραδικά. Δεν άλλαξαν επίσης χέρια συμβόλαια για puts λήξης Απριλίου.

Αξίζει να αναφέρουμε τη δραστηριότητα στο stock repo τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Χθες,

το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo συνεχίστηκε αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη σύνοδο και ήταν διασκορπισμένο στα 33.915 συμβόλαια για ΑΔΜΗΕ, στα 26.500 για ΔΕΗ, στα 16.018 για ΜΠΕΛΑ, στα 15.000 για ΤΕΝΕΡΓ,  στα 10.826 για ΜΙΓ, στα 5.000 για ΒΙΟ, στα 1839 για ΜΥΤΙΛ, στα 3.777 για ΟΠΑΠ, στα 1000 για ΤΙΤC, στα 869 για ΜΟΗ, και στα 868 για ΠΕΙΡ.

Την Παρασκευή ήταν διασκορπισμένο στα 84.702 συμβόλαια για ΜΙΓ, στα 21.000 για ΒΙΟ, στα 6.727 για ΕΥΡΩΒ, στα 3686 για ΜΟΗ, στα 1.950 για ΑΛΦΑ, στα 1794 για ΜΥΤΙΛ, στα 1.500 για ΜΠΕΛΑ, στα 1500 για ΤΙΤC, στα 500 για ΕΛΠΕ, στα 389 για ΑΡΑΙΓ, στα 200 για ΟΛΠ, και στα 58 για ΕΥΔΑΠ.  Ενώ την περασμένη Πέμπτη ήταν διασκορπισμένο στα 379.874 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 62.165 για ΜΙΓ, στα 33.004 για ΜΠΕΛΑ, στα 30.000 για ΣΕΝΕΡ, στα 7.907 για ΜΥΤΙΛ, στα 6.946 για ΟΠΑΠ, στα 1.794 για ΕΛΠΕ, στα 1.170 για ΤΙΤC, στα 1.000 για ΕΧΑΕ, στα 500 για ΒΙΟ, στα 333 για ΟΤΕ, στα 191 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, και στα 126 για ΛΑΜΔΑ. 

Η έντονη αστάθεια της αγοράς των ΗΠΑ ώθησε τη Fed να προβεί σε διάφορες ασυνήθιστες ενέργειες την περασμένη εβδομάδα για να περιορίσει τη δυναμική των εντάσεων στην αγορά ομολόγων, που θεωρείται η αγορά με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στον κόσμο. Αλλά αργά την Παρασκευή, φάνηκε ότι οι ενέργειες αυτές δεν είχαν αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία στην αγορά κρατικών ομολόγων, πόσο μάλλον σε πιο επικίνδυνα τμήματα των αγορών ομολόγων όπως τα ενυπόθηκα ομόλογα, και το εμπορικό χρέος. Έτσι αποφασίστηκε μια ακόμη πιο τολμηρή προσέγγιση την Κυριακή. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σχεδόν στο μηδέν και δήλωσε ότι θα διαθέσει 700 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές σε τίτλους κρατικών ομολόγων και στεγαστικά δάνεια σαν μια επείγουσα απάντηση στη πανδημία του κοροναϊού.

Παρά ταύτα, τα επιθετικά βήματα νομισματικής πολιτικής που αποσκοπούσαν στην άμβλυνση του οικονομικού αντίκτυπου καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωναϊού, εκτός από το κλείσιμο των συνόρων των περισσότερων χωρών, είχαν περιορισμένη επιτυχία στην ελάττωση του πανικού των επενδυτών. Αυτό αποτυπώθηκε στις μεταβολές των βασικών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές αλλά και κατόπιν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στην Αθήνα οι πιέσεις απέδωσαν μια πτώση που οδήγησε τις τιμές σε επίπεδα που αντιστοιχούν για την κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 35,456 από 40,157 δις ευρώ την Παρασκευή και ήταν πάνω από τα 63 πριν από δυο μήνες περίπου. Οι εγχώριοι αναλυτές σχολιάζουν θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση αλλά παράλληλα αναγνωρίζουν την ύπαρξη ενός καταστροφικού για τις μετοχικές αξίες πανικού.

Η Eurobank Eq. αναφέρει: “Με την ειδησεογραφία, αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, να κυριαρχεί στις Παγκόσμιες Αγορές, οι Ελληνικές μετοχές είχαν μία ακόμα ημέρα απωλειών, καθώς οι Επενδυτές εμφανίζονται εξαιρετικά νευρικοί παρά τη συντονισμένη πολιτική ανταπόκριση”.

Η Merit Sec. εκτιμά: “Τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση έως τις 27/03 είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατό η εξάπλωση του ιού και οπωσδήποτε έχουν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, βραχυπρόθεσμα, για την Lamda Development και τον ΟΠΑΠ. Όσο δεν υπάρχει ορατότητα για το πότε θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ή πότε θα βρεθεί το εμβόλιο, η μεταβλητότητα θα κυριαρχεί”.

Η Leon Depolas Sec. επισημαίνει: “Η επιθετική μείωση των επιτοκίων από την FED κατά μία ποσοστιαία μονάδα, υποδήλωσε τις κλιμακούμενες ανησυχίες για την Παγκόσμια Οικονομία, καθώς τα επιβεβαιωμένα ημερήσια κρούσματα από την Ευρώπη, είναι περισσότερα από εκείνα στην Κίνα κατά την κορύφωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το ‘τρενάκι του τρόμου’ στις Αγορές μετοχών αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, ενώ στο Χ.Α. καταρρίπτονται κρίσιμα επίπεδα του ΓΔ. Μερική επαναφορά θα καταγραφεί, ενδεχομένως με την ίδια ορμή, αν η κατάσταση φανεί ότι εξομαλύνεται τις επόμενες 2 – 3 εβδομάδες”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

“Όταν η Αγορά χάνει το 20% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, με τον Τραπεζικό κλάδο να δοκιμάζει και πάλι τις τιμές των ιστορικών του χαμηλών, μιλάμε για τον απόλυτο πανικό. Το Χρηματιστήριο καλώς, ή κακώς έχει προεξοφλήσει το χειρότερο σενάριο για την Οικονομία. Το πρόβλημα με την κρίση είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο μέλλον. Τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να διαφαίνεται το μέγεθος.

Το μόνο θετικό που φαίνεται στην παρούσα, είναι η ύφεση των κρουσμάτων που παρουσιάζει η Κίνα τις τελευταίες ημέρες. Η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να εφάρμοσε εγκαίρως μέτρα, γεγονός που θα βοηθήσει πιο γρήγορα σε ύφεση. Σύντομα οι τίτλοι που πιέστηκαν και η κρίση δεν φαίνεται να επηρεάζει τα οικονομικά τους δεδομένα, θα αρχίσουν να αντιδράνε πρώτοι στην Αγορά κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης. Εταιρείες τροφίμων, Utilities και πολλές ακόμα Εισηγμένες πιθανότατα να μην επηρεαστούν καθόλου από την όλη κατάσταση. Από την άλλη οι αδάνειστες και με ρευστότητα Εταιρείες, θα ωφεληθούν σημαντικά από την όλη κατάσταση.

Μεσοπρόθεσμα η Αγορά έχει γυρίσει πτωτική, παρόλα αυτά, το επόμενο διάστημα, το πιο πιθανό είναι να δώσει μία σημαντική διόρθωση της πτώσης, διορθώνοντας την υπερβολή του τελευταίου διαστήματος. Σε αυτή την περίπτωση θα δώσει την ευκαιρία στους έχοντες τίτλους να επανεκτιμήσουν την κατάσταση και παράλληλα μπορεί θα δώσει σημαντικά κέρδη σε αυτούς που τοποθετούνται σε καλές Εταιρείες στην διάρκεια της πτώσης. Τεχνικά σε ημερήσια γραφήματα είναι νωρίς πάρουμε κάποιο αγοραστικό σήμα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αντέδρασαν στην πτώση σήμερα Τρίτη 17/3 σε μια καυτή συνεδρίαση μετά από μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις της ιστορίας της Wall Street καθώς τα πρωτοσέλιδα για την επιδημία του COVID19 και για τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπό της επηρέασαν δραστικά το φρόνημα των επενδυτών.

Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέρρευσαν τη Δευτέρα με τον S&P 500 να πέφτει 12%, τη μεγαλύτερη πτώση από την «Μαύρη Δευτέρα» πριν από τρεις δεκαετίες, καθώς μια σειρά από έκτακτες περικοπές επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο απλά επιβάρυνε την πρόσφατη αίσθηση πανικού που καθορίζει τις κινήσεις των επενδυτών.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός από την Ιαπωνία εγκατέλειψε τα αρχικά του κέρδη και υποχώρησε κατά 0,5% χαμηλότερα αλλά στις 9:00 δική μας ώρα εμφανίζει μεταβολή -0,10%. Ο μετοχικός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,06% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα εμφανίζει μεταβολή +0,06% και ο KOSPI .KS11 της Νότιας Κορέας έχασε αρχικά -2,16% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα εμφανίζει μεταβολή -2,47%. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 2,73%, αν και ακολούθησε πτώση σχεδόν 10% τη Δευτέρα αλλά στις 9:00 δική μας ώρα εμφανίζει μεταβολή +5,83%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τους βασικούς δείκτες των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά το ημερήσιο όριο τους στις ασιατικές συναλλαγές, οδηγούμενα επίσης εν μέρει από τις ελπίδες για μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτό ανέβασε κάποια ασιατικά χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος, αλλά τα κέρδη δεν διατηρήθηκαν σε όλα.

Περίπου 2,69 τρισεκατομμύρια δολάρια στην αξία της αγοράς διαγράφηκαν από τον S&P 500 τη Δευτέρα, καθώς υπέστη την τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του. Τις τελευταίες 18 ημέρες, ο δείκτης αναφοράς έχει χάσει  8,28 τρις.

Ο χρυσός, ο οποίος συνήθως αγοράζεται ως ασφαλές καταφύγιο, επέκτεινε την κάθοδό του την Τρίτη, καθώς ορισμένοι επενδυτές επέλεξαν να πουλήσουν ό, τι μπορούσαν για να κρατήσουν τα χρήματά τους σε μετρητά.

Τα συμβόλαια πετρελαίου ανακάμπτουν στην Ασία, αλλά οι κίνδυνοι καθοδικής τάσης  εξακολουθούν να υφίστανται και οφείλονται στην αναμενόμενη υποχώρηση της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης και στα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της παραγωγής για την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά.