Skip to main content

Wall Street: Υποχώρηση του S&P για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν το πρωί της Δευτέρας, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Wall Street, παρατείνοντας το δύσκολο ξεκίνημα έως το 2022 για τις αγορές μετοχών καθώς τα επιτόκια αυξάνονται.

Ο δείκτης Dow Jones έπεσε 190 μονάδες, ή 0,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε 1% και ο τεχνολογικός Nasdaq 1,6%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν απώλειες τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, ενώ ο Dow έχει υποχωρήσει σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Το δύσκολο ξεκίνημα του έτους για τις μετοχές ήρθε καθώς τα επιτόκια έχουν εκτοξευθεί. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ήταν κοντά στο 1,79% το πρωί της Δευτέρας αφού έκλεισε το έτος κοντά στο 1,51%. Την Κυριακή, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022, σηματοδοτώντας ότι η Wall Street αναμένει μια πιο επιθετική πολιτική σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές δέχθηκαν πιέσεις στις αρχές της διαπραγμάτευσης, με τις μετοχές της μητρικής Meta του Facebook να υποχωρούν κατά 3% και τις Amazon και Alphabet να υποχωρούν κατά 2%. Οι μετοχές της εταιρείας έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών Take-Two υποχώρησαν περισσότερο από 11% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αγορά της Zynga.

Ο στρατηγικός σύμβουλος της Canaccord Genuity, Tony Dwyer, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αστάθεια τους πρώτους μήνες του έτους, αλλά μια ισχυρή σεζόν κερδών θα μπορούσε να στηρίξει την αγορά.

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, η Fed έχει σηματοδοτήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, η παραλλαγή Omicron θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την παγκόσμια ανάπτυξη και οι περιορισμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένουν σημαντικά προβλήματα», είπε ο Dwyer σε ένα σημείωμα.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια μεγάλη εβδομάδα που θα περιλαμβάνει βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς και μια ακρόαση επιβεβαίωσης για τον πρόεδρο της Federal Reserve Τζέρι Πάουελ. Η σεζόν ξεκινά επίσης αυτή την εβδομάδα. Ο S&P 500 αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 21,7%, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πάνω από το 20%, σύμφωνα με το FactSet.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη και αναμένεται να παρουσιάσει ετήσια αύξηση 7,1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Dow Jones. Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος μετρά τις τιμές χονδρικής, είναι προγραμματισμένος για την Πέμπτη.

Ο Πάουελ έχει προγραμματιστεί να καταθέσει την Τρίτη στην ακρόαση υποψηφιότητάς του ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, ενώ η ακρόαση για την υποψηφιότητα της διοικήτριας της Fed Λίελ Μπρέιναρντ στη θέση της αντιπροέδρου έχει οριστεί για την Πέμπτη. Ενώ και οι δύο αναμένεται να επιβεβαιωθούν, οι ακροάσεις θα μπορούσαν να παρέχουν βασικές πληροφορίες για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.

naftemporiki.gr