της Νατάσας Στασινού
[email protected]
O χαμηλός πληθωρισμός εξελίσσεται στο… υψηλότερο εμπόδιο, που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο δρόμο προς την ομαλοποίηση της πολιτικής της. Αν και στην τελευταία συνεδρίαση έκανε ένα μικρό βήμα προς την πιο περιοριστική πολιτική, αφαιρώντας τη δέσμευση για αύξηση των αγορών ομολόγων, τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την αναγκάζουν να φρενάρει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο ήδη αδύναμος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ειπβραδύνθηκε περαιτέρω το Φεβρουάριο, στο 1,1% από 1,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές τροφίμων υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση και 0,9% σε ετήσια, ενώ εκείνες της ενέργειας σημείωσαν πτώση 0,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αλλά αυξήθηκαν 2,1% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων κλάδων τροφίμων και ενέργειας) διαμορφώθηκε στο 1,2%, απέχοντας έτσι σημαντικά από τον επίσημο στόχο του 2%.
Ο πληθωρισμός στη νομισματκή ένωση παραμένει χαμηλότερος του στόχου επί μία πενταετία. Και αν αυτό ήταν απολύτως αναμενόμενο (έως και θεμιτό) τα χρόνια της κρίσης, σήμερα με την Ευρωζώνη να παρουσιάζει τους πλέον δυναμικούς ρυθμούς ανάτπυξης της τελευταίας επταετίας, η αδυναμία ανάκαμψης των τιμών καταναλωτή προκαλούν προβληματισμό.
Με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία πηγή ανησυχίας και στέλνουν σαφές μήνυμα, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την χαλαρή νομισματική πολιτική όσο ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
Σε σημερινή συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Πέτερ Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, σημείωσε ότι η πλεονάζουσα προσφορά ναμένεται να καθυστερήσει την ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάριζε πως περιμένει περισσότερες ενδείξεις για την άνοδο του πληθωρισμού και μόνο όταν αυτές έρθουν θα λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ευνοημένα τα ομόλογα
Οι αγορές φαίνεται να έχουν λάβει το μήνυμα. Ο δείκτης προσδοκιών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει σε χαμηλά τριών μηνών. Παράλληλα σήμερα το κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης υποχωρεί σημαντικά, με τους ειδικούς να αποδίδουν την πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων στις προσδοκίες για πιο αργά βήματα από την ΕΚΤ.
Η απόδοση του πορτογαλικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχωρεί στο 1,73%, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, ενώ και των ιταλικών, που τις προηγούμενες ημέρες είχε υπερβεί το 2%, διαμορφώνεται στο 1,94%, χαμηλά πέντε εβδομάδων, παρά το ρευστό πολιτικό σκηνικό στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Πτώση δύο μονάδων βάσης παρουσιάζει και η απόδοση του ισπανικού.
Το θετικό κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους ευνοεί και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς, που χθες είχε σκαρφαλώσει έως και το 4,24%, υποχωρεί σήμερα στο 4,18%.