Skip to main content

Τζερόμ Πάουελ (FED): Ηρθε η ώρα για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

REUTERS/Kevin Mohatt/File Photo

Ισχυρό σινιάλο για αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού ύστερα από μια περίοδο με επίπεδα - ρεκόρ 23ετίας.

Καθαρό σήμα για μείωση του κόστους δανεισμού εξέπεμψε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, δηλώνοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, τον Σεπτέμβριο.

«Ήρθε η ώρα η πολιτική μας να προσαρμοστεί», είπε ο πρόεδρος της FED στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ του Γουάϊόμινγκ.

«Η κατεύθυνση είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα στατιστικά δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», τόνισε προειδοποιώντας ότι οι «κίνδυνοι» για την αγορά εργασίας ελλοχεύουν.

Ο Πάουελ είπε ότι η FED θα κάνει «ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει μια ισχυρή αγορά εργασίας την ώρα που «σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στη σταθερότητα των τιμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, προειδοποίησε ότι «οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού έχουν μειωθεί αλλά οι κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί».

Η Fed πρόκειται λογικά να υλοποιήσει την απόφασή της στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Η οικονομία εν γένει, ο πληθωρισμός και το υψηλό κόστος δανεισμού ήταν σημαντικές ανησυχίες για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους, προκαλώντας επιπλέον ζημία στα ποσοστά αποδοχής του Τζο Μπάιντεν.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί «σημαντικά» ύστερα από την απροσδόκητη έξαρση στην αρχή του έτους, μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να «έχει αυξηθεί η πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία» προς τον στόχο του 2% της Fed.

Οι πληθωριστικές πιέσεις τιμές μειώθηκαν χωρίς απότομη αύξηση των απωλειών θέσεων εργασίας, αψηφώντας τις προβλέψεις πολλών οικονομολόγων για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο Πάουελ είπε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε επιθυμεί περαιτέρω αποθέρμανση στην αγορά εργασίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Fed μπορεί να επιτύχει μια ήπια «προσγείωση», επιτυγχάνοντας τους στόχους της για τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει οικονομική ζημιά.

Ο πρόεδρος της Fed προέβη επίσης σε μια λεπτομερή εκτίμηση για τους λόγους που ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε.

Εξήγησε επίσης γιατί η Fed πίστευε αρχικά ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα ήταν βραχύβια και απέδωσε το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης του επιπέδου τιμών στην χρονικά έκτακτη σύμπτωση μιας έντονης και προσωρινά στρεβλωμένης ζήτησης σε συνδυασμό με περιορισμένη προσφορά».