Skip to main content

Ισχυρή αλλά μάλλον βραχύβια ώθηση στην ευρωζώνη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Kirby Lee-USA TODAY Sports via Reuters

Aμφιβολίες κατά πόσον η ώθηση αυτή θα διατηρηθεί.

Ισχυρή ώθηση εισέπραξε η οικονομία της ευρωζώνης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο δείκτης PMI σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global.

Έπειτα από δύο μήνες επιβράδυνσης, ο σύνθετος δείκτης (μεταποίησης και υπηρεσιών) ενισχύθηκε στις 51,2 μονάδες τον Αύγουστο από 50,2 μονάδες τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις που είχαν εκφράσει οικονομολόγοι σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg.

Ο δείκτης για τις υπηρεσίες ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, αν και η ύφεση της μεταποιητικής βιομηχανίας στην περιοχή ενισχύθηκε.

Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσον η ώθηση αυτή θα διατηρηθεί.

Ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος Hamburg Commercial Bank σημειώνει:

«Εκ πρώτης όψεως, αυτό μοιάζει με μια ευχάριστη έκπληξη: η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Αύγουστο. Αλλά μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς αποκαλύπτει ότι τα βασικά στοιχεία μπορεί να είναι πιο ασταθή από ό,τι φαίνονται.

Η ώθηση προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της δραστηριότητας των υπηρεσιών στη Γαλλία, με τον Δείκτη Επιχειρηματικής Δραστηριότητας να εκτινάσσεται κατά σχεδόν πέντε μονάδες, πιθανότατα δε ως αποτέλεσμα και της όλης «κίνησης» γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι αυτή η θετική δυναμική θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες. Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί στη Γερμανία ενώ ο μεταποιητικός τομέας της ευρωζώνης παραμένει σε ταχεία πτώση.

Είναι μια ιστορία δύο κόσμων. Ο μεταποιητικός τομέας παραμένει βυθισμένος σε ύφεση, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών φαίνεται να συνεχίζει να αναπτύσσεται με αξιοπρεπείς ρυθμούς.

Καθώς η πρόσκαιρη ώθηση που έδωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία θα φθίνει και με τις ενδείξεις φθίνουσας εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών της ευρωζώνης, είναι πιθανώς θέμα χρόνου ο μεταποιητικός τομέας να αρχίσει να ‘βαραίνει’ και τις υπηρεσίες».

Με πληροφορίες από Guardian