Skip to main content

Γιατί στέλνει ο Μπάφετ σήμα κινδύνου στο «κοπάδι»

REUTERS/Scott Morgan/File Photo

Πρόσφατα, η εταιρεία του, Berkshire Hahaway, πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο 93χρονος Γουόρεν Μπάφετ είναι ίσως ο πιο σεβαστός επενδυτής στην ιστορία της Γουόλ Στρητ.

Η εμπειρία του, αλλά κυρίως οι αδιαμφισβήτητες επιτυχίες του, έχει κάνει το «κοπάδι» των μικρών και μεσαίων επενδυτών, να χορεύουν στο ρυθμό του.

Πρόσφατα, η εταιρεία του, Berkshire Hahaway, πούλησε μετοχές αξίας σχεδόν 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπάφετ πούλησε μάλιστα σχεδόν το μισό μερίδιο της Αpple, αν και εξακολουθεί να κατέχει σχεδόν 400 εκατομμύρια μετοχές αξίας 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση όμως με μερίδιο σχεδόν 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν τρεις μήνες.

Στα μέσα Ιουλίου, η Berkshire μείωσε τη θέση της στην Bank of America, με πωλήσεις που ανήλθαν στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Βουνό ρευστότητας»

Συνολικά, μετά την πώληση των μετοχών της Apple, της BofA και της Berkshire Hathaway, τα μετρητά και τα ισοδύναμα μετρητών του Μπάφετ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 90 δισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό που ξεπερνά τα 277 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι πωλήσεις αύξησαν τα μετρητά σε σχέση με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία  της εταιρείας του στο 25%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 24 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Συγκεκριμένα, αυτό ήταν το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο ο Μπάφετ και η ομάδα του πούλησαν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όσα αγόρασαν. Οι καθαρές πωλήσεις μετοχών ανέρχονται συνολικά σε 131,63 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Οκτωβρίου 2022.

Το σκοινί και η μπουγάδα

«Μιλάμε πλέον για ένα βουνό ρευστότητας, το μεγαλύτερο σε ονομαστικούς όρους στην ιστορία της Berkshire», γράφει ο Economist και προσθέτει με έμφαση: Ο Μπάφετ «μαζεύει» τα ρούχα πριν φτάσει η καταιγίδα και ο άνεμος κόψει και το σκοινί για τη μπουγάδα»

Η νέα στοίβα μετρητών του Μπάφετ είναι αναμφίβολα τεράστια. Η Berkshire Hathaway θα μπορούσε, αν ήθελε, να αγοράσει τα McDonald’s στην τρέχουσα τιμή της μετοχής της αλυσίδας χάμπουργκερ και να περισσέψουν και 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Ή να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στη Meta από ό,τι έχει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Οι κινήσεις του 93χρονου δισεκατομμυριούχου ανταποκρίνονται στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων που θα εφαρμόσει η Fed, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα. «Με αυτές τις πωλήσεις, ο Μπάφετ αισθάνεται ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν για να αντιμετωπίσει μια ύφεση που επηρεάζει σοβαρά την αγορά εργασίας», λένε παράγοντες της αγοράς.

Οι αθέατοι δείκτες

Δείχνει όμως ότι ο Μπάφετ βλέπει και άλλους δείκτες-φανερούς ή αθέατους- που αποκαλύπτουν μια αλλαγή στον κύκλο στην οικονομία και, πιθανώς, στις αγορές.

Αν και αυτή η αλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και θα μπορούσε ακόμα να αντιστραφεί, οι αναλυτές βλέπουν ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει ύφεση, η αμερικανική οικονομία θα «προσγειωθεί»- ήπια ή απότομα.

Οι αναλυτές της JP Morgan εμφανίστηκαν επίσης κάπως  απαισιόδοξοι στην τελευταία τους εβδομαδιαία έκθεση. Με εκτιμήσεις αινιγματικές:

«Η διάκριση μεταξύ μιας διολίσθησης σε ύφεση και μιας επιβράδυνσης στα μέσα του κύκλου είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα στην πρόβλεψη.

Σε μια κατάσταση όπως αυτή, με μια παγκόσμια επέκταση που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι κατανοητό να αισθανόμαστε άβολα», σύμφωνα με τους μακροοικονομικούς αναλυτές της JP Morgan.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι καλύτερο να καταφύγουμε σε βασικές αρχές: οι υφέσεις είναι συνήθως διαταραχές στη συμπεριφορά που προκαλούνται από ένα δυσμενές σοκ, το οποίο αλληλοεπιδρά με ένα σύνολο ανισορροπιών στις μακροοικονομικές συνθήκες, που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του κύκλου… Αν και η φαίνεται ότι θα αποτραπεί η ύφεση, πρόσφατα στοιχεία αμφισβητούν αυτή την άποψη, καθώς η επιβράδυνση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η απώλεια της δυναμικής στην Ευρώπη και η ταλαιπωρημένη Κίνα, συνδυάζονται για να απειλήσουν τη ζωή της επέκτασης των υψηλών ποσοστών», προειδοποίησε η JP Morgan Macroeconomics.

Κάτω τα πανιά

Ο Μπάφετ και η JP Morgan επιλέγουν να κατεβάσουν τα πανιά τους μπροστά στην πιθανή καταιγίδα. Προς το παρόν, υπήρξες μόνο μια αναταραχή και οι αγορές ανέκαμψαν κάπως γρήγορα από τις πτώσεις που υπέστησαν στις αρχές Αυγούστου.

Ωστόσο, παρά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων, ο Μπάφετ δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι θα ακολουθήσει μπουνάτσα.

Ο βετεράνος δισεκατομμυριούχος συνήθως δεν έχει άδικο. Και αν συσσωρεύει ρευστότητα με μεγάλη ταχύτητα, στέλνει σήματα κινδύνου στο «κοπάδι».