Skip to main content

Market Beat: Ο πανικός και το bear market στους δείκτες από το χάος του COVID συνεχίζεται

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ζούμε ιστορικές στιγμές στις αγορές, όπως συνήθως, όταν αποκαλύπτεται η απερισκεψία με την οποία αντιμετωπίζεται το μέλλον μιας χώρας ή της ανθρωπότητας ολάκερης. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία λειτουργεί υπό το κράτος τεράστιας αβεβαιότητας, με τους επενδυτές να μην έχουν στην πραγματικότητα κάποιο ξεκάθαρο επενδυτικό λιμάνι.

Αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα να τρέχουν δεξιά και αριστερά ρευστοποιώντας από μετοχικά χαρτοφυλάκια αλλά και σε κρατικά ομόλογα ή εμπορεύματα. Παράλληλα οι βουτιές των δεικτών ανά ημέρα αν και είναι τεράστιες δεν αποτελούν βάση για μια έστω τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση – ανάσα. Σήμερα οι μετοχές της Ιαπωνίας ήταν σε ελεύθερη πτώση και οι συναλλαγές στις αγορές από τη Σεούλ ως τη Τζακάρτα διακόπηκαν μέσω των φρένων που ισχύουν στο limit down. Ο  Nikkei υποχώρησε έως και -10% στην χειρότερη εβδομάδα από την οικονομική κρίση του 2008. Δεν υπάρχει μια μετοχή στον δείκτη με θετικό πρόσημο αλλά σταδιακά στο δεύτερο μέρος οι απώλειες μικραίνουν.

Οι απώλειες ήταν εξίσου εντυπωσιακές εκτός της Ιαπωνίας, οδηγώντας στον ευρύ δείκτη Asia-Pacific του MSCI -1,34% χαμηλότερα πίσω στο επίπεδο όπου ήταν το 2017. Ο χρυσός και το πετρέλαιο έπεσαν και τα ασφαλή κρατικά ομόλογα μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν ό, τι μπορούσαν για να καλύψουν τις ζημίες. Ακόμη και μετά τη χειρότερη σύνοδο από τη μαύρη Δευτέρα του 1987, την Πέμπτη, τα συμβόλαια στα futures  των Dow και  S & P 500 μειώνονται περίπου κατά -3% στην Ασία.

Εδώ χθες, χρειάστηκαν 5 λεπτά για να γίνουν οι αποτελεσματικές διασταυρώσεις, των τιμών αγοράς και πώλησης, με νικητές τους αγοραστές. Ήταν εκείνοι που για να απορροφήσουν την προσφορά που δημιούργησε το νέο κύμα παγκόσμιου πανικού, όρισαν επίπεδα τιμών από -5% ως -18,5% χαμηλότερα από το κλείσιμο μιας εξαιρετικά καθοδικής συνόδου. Μόλις έστρωσαν οι συναλλαγές, υπήρχαν μόνο 2 ανοδικά blue chip, η πτώση του ΓΔ στις 550 ξεπερνούσε το -8% και στο πρώτο 10λεπτο ο τζίρος πλησίασε τα 3 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, με τόσο λίγο τζίρο οδηγήθηκε χαμηλότερα  από 40 δις ευρώ.

 Όσοι νομίζουν πως αυτά τα φαινόμενα έχουν συμβεί ξανά, δεν υπολογίζουν πως βρισκόμαστε παγκόσμια σε φάση μηδενικών επιτοκίων, με μια υπερδύναμη να αμύνεται στις προκλήσεις της ανερχόμενης ανταγωνίστριας. Η διαχείριση των προβλημάτων με κύρια αποστολή την επικοινωνιακή κυριαρχία, ώστε να υπάρξει το μέγιστο κέρδος για τους ηγέτες, ούτε καν για τα κόμματά τους, είναι ασύμμετρη απειλή που δεν υπολογιζόταν από αλγορίθμους.

Η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει σε όσους αντιμετωπίζουν τις τοποθετήσεις κεφαλαίων με μια δόση “παιχνιδιού”, το αίσθημα της ανάγκης αναπλήρωσης μιας χασούρας, που δεν είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους αλλά της τυχαίας εμφάνισης ενός “μαύρου κύκνου”. Μόνο που αυτός εμφανίστηκε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σαν είδηση που μέτρησαν οι αγορές. Μαζεύτηκαν κάπως, αρκετοί τότε. Όμως η επανάπαυση των επενδυτών αφού η Fed και οι ακόλουθοί της θα έκαναν τα… “μαγικά τους”, επέτρεψε την παραγκώνιση της αρχικής ανησυχίας. Με αποτέλεσμα, να εμφανιστούν μέρες ανόδου μέχρι τη μέρα της ξαφνικής μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Τότε η αντίδραση των επενδυτών έδειξε πως δεν ικανοποίησε το φάρμακο για την απειλή από τον COVID. Μετά από λίγο ξεκίνησε η κατρακύλα σε παγκόσμια κλίμακα, που ακόμα δεν έχει βρει πυθμένα. Άρα, ας μείνει στην άκρη ο πειρασμός να πιαστεί, χωρίς τραυματισμό, το μαχαίρι καθώς πέφτει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή τους σημείωσαν: «Ο κορωνοϊός είναι μία παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε οποιαδήποτε ήπειρο και απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση μονομερώς και χωρίς διαβούλευση».

Η Fed σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα στην οικονομία, ανακοίνωσε δραστική αύξηση στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και συγκεκριμένα 1,5 τρις δολαρίων, κίνηση αυτή προκάλεσε προσωρινή αντίδραση στη Wall Street, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν στο -3% από -9% προηγουμένως.

Αλλά τελικά στη Wall Street, o Dow Jones βυθίστηκε -9,99% ή 2.352 μονάδες στις 21.200,62, ο S&P σημείωσε πτώση 9,51% στις 2.480,64 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 9,43% στις 7.201,80 μονάδες. Στην έναρξη της συνεδρίασης ο S&P χτύπησε limit down (υποχωρώντας 7%), γεγονός που σταμάτησε τις συναλλαγές για 15 λεπτά. Επίσης, μετά τον Dow Jones και οι S&P, Nasdaq πέρασαν σε «bear market» υποχωρώντας άνω του 20% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-17,4%), Dow Inc. (-13%) και ΙΒΜ (-12,6%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

ΕΥΡΩΠΗ

Την απόφαση της ΕΚΤ να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της FED και της BoΕ μειώνοντας τα επιτόκια, αντιμετώπισαν αρνητικά οι επενδυτές, η αντίδρασή τους αύξησε τις απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊό, ανακοίνωσε: Πρόσθετες δράσεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης (LTRO). Ενώ στις δράσεις αναχρηματοδότησης TLTRO III θεσπίζονται πιο ευνοϊκοί όροι από τον Ιούνιο του 2020 ως το Ιούνιο του 2021.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε πως ακόμα και αν η πανδημία είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα.

Στις αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζοντας τη  μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του -11,48% κατέληξε στις 294 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -10,87% στις 5.237,48 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -12,24% στις 9.161,13 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -12,28% στις 4.044,26 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση -16,92% στις 14.894,44 μονάδες.

ΧΑ

Με την παγκόσμια τάση καθοδική, επιστροφή στα μέσα του 2016 

Στην προτελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 602,42 με οριακά πτωτικό  χάσμα  (0,06 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (602,48), κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ μπήκε και έμεινε σε αρνητικό πεδίο. Ήταν η τιμή του στις 10:40 ήταν στις 550 μονάδες. Συνεπώς το άνοιγμα αποτέλεσε μέγιστο μέρας, από τις 640,17 μονάδες την Τετάρτη. Το κατώτερο μέρας, ήταν οι 540,13 από 596,32 μονάδες την προηγούμενη.  Εμφανίστηκε στις 15:44 δηλαδή αρκετά νωρίτερα από το κλείσιμο. Τελικά μετά τις δημοπρασίες φάνηκε πως οι πιέσεις έδωσαν νέο χαμηλό μέρας στις 538,37 και κλείσιμο στις 538,55 μονάδες. Είχαμε πάλι νέο κατώτερο έτους (538,37 που αντιστοιχεί σε επίπεδα τιμών που είχε ο ΓΔ συσσωρεύοντας από τις 11 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου του 2016).

Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές χρειάστηκε να περάσουν 5 λεπτά και μετά κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν απότομα μετά το πρώτο 5λεπτο, κύματα εντολών πώλησης για όλα σχεδόν τα blue chip. Αυτή η κατάσταση  ανέδειξε ως ανώτερο το άνοιγμα. Αλλά κατόπιν, και στη διάρκεια τους πρώτης ώρας του δεύτερου μέρους, είχαμε κύματα ρευστοποιήσεων από τους επενδυτές.  Από τις 13:03 ως τις 15:44 υπήρξε πτωτική πίεση με αποτέλεσμα την εμφάνιση του κατώτερου σε βάθος ως το 2016.

Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν απογοητευτική , με αποτέλεσμα την επιστροφή του ΓΔ από τις 551 μονάδες στις 16:25 σε επίπεδα τιμών 2 μονάδες πάνω το ως τότε κατώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο οδηγού,  στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 372 μονάδες με κλείσιμο Τρίτης  στις 441,6 και ο μέσος όρος επέστρεψε στις 542.  Εμφανίστηκαν όμως εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω των 545 μονάδων που ίσχυαν 5 λεπτά πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα όπως και οι ευρωπαϊκές. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν πτωτική.  Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές πώλησης χωρίς εξαίρεση. Μετά  από 5 ώρες λειτουργίας και παίρνοντας κατεύθυνση από την εικόνα των ΣΜΕ επί των δεικτών στις ΗΠΑ διατήρησαν καθοδική τάση, με διψήφιες απώλειες. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν αρνητική μεταβολή και έναρξη πτωτική, που εξελίχτηκε γρήγορα σε καθοδική κίνηση. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο των θεσμικών επενδυτών στην ευρωζώνη. Σήμερα εμφανίστηκαν με μεγαλύτερων διαστάσεων  διάθεση για ρευστοποιήσεις παντού. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν συντονισμό απέναντι στην πτώση που είχε η παγκόσμια αγορά μετοχών. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου επιδείνωσε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς, με αποτέλεσμα να προκληθεί στο κλείσιμο με εγγραφή νέου κατώτερου έτους και τριετίας τουλάχιστον (538,37 μονάδες). Η αγορά δεν κατάφερε να κλείσει ψηλότερα από το κατώτερο μέρας. Έκλεισε τελικά 63,93 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Το Βlue chip που ώθησε ανοδικά, ήταν η ΤΙΤC +0,10%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά με απώλειες άνω του -11%, εκτός των Τραπεζών, ήταν ΒΙΟ -18,88%, ΕΕΕ-15,07%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -14,72%, ΔΕΗ -13,68%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -11,46%,  ΟΠΑΠ -11,24% και η ΑΔΜΗΕ -11,22%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 39,133 από 45,610 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε υψηλότερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 1,176 από 8,205 εκατ. ευρώ (για ΜΟΗ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, σίγουρα είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  56 μονάδες και με 49 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,57% διαμορφώθηκε στο 2,06%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-16,24%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -12,37% από -5,83%, την ΕΤΕ στο -20,95% από -8,23%, ΕΥΡΩΒ στο -17,36% από -4,40% και την ΠΕΙΡ στο -16,67% από -8,00%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -7,93% από -1,93% από +5,26.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 22) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -10,61% οδηγήθηκε στις 538,55 από 602,48 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1344,38 από 1529,10 με μεταβολή -12,08%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,865 από 86,093 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,176 από 8,205 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 88,106 από 73,863 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,285 από 2,003 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 8 από 29, των καθοδικών 105 από 75 και 16 από 18 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η πτώση αναγκάζει διαρκώς σε αλλαγές  στα short στοιχήματα

Στην προτελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Τον έκλεισαν έτσι, 184,72 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1529,08 μονάδες, εμφανίστηκε στις 10:30. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 17:16 και ήταν οι 1344,38 μονάδες. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1355,88. Το κλείσιμο στις 1344,38 από 1529,10 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -12,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 13,615 από 21,979 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1244 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1452,00 και κατώτερο τις 1335,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1335,00 από 1524,50 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 7237 από 7389 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 240 συμβόλαια με ανώτερο τις 1420,00 και κατώτερο τις 1330,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1335,00 από 1525,00 μονάδες για να εμφανιστούν 593 από 425 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον υποχώρησε. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν 51 συμβόλαια την προηγούμενη σύνοδο για τιμή εξάσκησης στις 1400 και τις 1575 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 1550 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 17 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 1400 και τις 1525 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 5 συμβόλαια για puts λήξης Απριλίου για τιμή εξάσκησης τις 1450 μονάδες.

Οι εγχώριοι αναλυτές υπογραμμίζουν την παγκόσμια τάση φυγής από το ρίσκο

Η  Eurobank Eq εκτιμά: “Με την επίσημη κήρυξη του κορωνοϊού από τον ΠΟΥ σε πανδημία και την αναστολή των πτήσεων από την Ευρώπη, που προχώρησαν οι ΗΠΑ, περιμένουμε ότι το ‘sell off’ σε όλες τις Αγορές θα συνεχιστεί, με την Ελληνική Αγορά να παραμένει υπό πίεση”.

Η  Merit Sec. επισημαίνει: “Η μακροπρόθεσμη τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική, ενώ η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απαγόρευσε τις πτήσεις από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Πρώτο σημείο στήριξης οι 500 μονάδες. Συνεδρίασε σήμερα η ΕΚΤ και η Eurobank ανακοίνωσε τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου και το επιχειρηματικό σχέδιο 2020 – 2022”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Επίσημα εισήλθε σε ‘bear market’ και η Αγορά των ΗΠΑ με συσσωρευτικές απώλειες μεγαλύτερες του 20%. Δεν διαφαίνεται η κορύφωση των κρουσμάτων προς το παρόν. Οι Αρμόδιοι Φορείς ζητούν δραστικά μέτρα από τις Κυβερνήσεις, ενώ με τις προσδοκίες από την Οικονομία να κινδυνεύουν αισθητά, η Επενδυτική Κοινότητα επιχειρεί να τιμολογήσει τις επιπτώσεις. Ωστόσο, το συναίσθημα φαίνεται να κυριαρχεί στις Αγορές. Σε αυτή την φάση επικεντρωνόμαστε σταθερά στην κατάλληλη επιλογή αμυντικών τίτλων, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ  σχολίασε αναλυτικά:

“Το συνεχιζόμενο ‘sell off’ στο Ελληνικό & τα Διεθνή Χρηματιστήρια, έχει βάλει το σύνολο των Επενδυτών, Θεσμικών & Ιδιωτών, σε μια κατάσταση άκρατου πανικού δικαιολογημένα.

Ο βασικός λόγος είναι οι εμφανείς παρενέργειες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα, που δημιουργεί η πανδημία του COΝvid -19 και δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν πίσω από μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η αναμενόμενη εδώ και καιρό ύφεση έφτασε πλέον με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, χωρίς πολλά όπλα στην φαρέτρα των Κεντρικών Τραπεζών. Έτσι τα εγγενή προβλήματα του Παγκοσμιοποιημένου Οικονομικού Συστήματος βγήκαν στην επιφάνεια, με εκκωφαντικό τρόπο.

Η επίδραση της πανδημίας, αναμφίβολα θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές των Πολιτών, στα Συστήματα Υγείας & στους προϋπολογισμούς των Κρατών. Επιπλέον θα αποδιοργανώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες (όπως είδαμε από την περίπτωση της Κίνας).

Η αναταραχή δεν αφορά μόνο τις Χρηματιστηριακές Αγορές, αλλά και τις Αγορές χρέους και κάθε μορφής Επενδυτικό Προϊόν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η C. Lagarde εμφανίστηκε σήμερα ιδιαίτερα αρνητική για την διαμορφούμενη κατάσταση & αναθεώρησε τους αναπτυξιακούς στόχους για τα επόμενα έτη προς “τα χείρω”. Επέμεινε δε ότι ήρθε η ώρα για γενναίες δημοσιονομικές αποφάσεις από μέρους των Κυβερνήσεων, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στον διαμορφούμενο Παγκόσμιο πανικό, η Ελλάδα εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και την συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα, σε όλα τα επίπεδα. Η επίδραση στην πραγματική Οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλη, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου.

Ελπίζοντας ότι οι απώλειες Ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, με την προϋπόθεση ότι ο Ελληνικός Λαός θα συμμορφωθεί απόλυτα & άνευ εξαιρέσεων στις οδηγίες των Ειδικών, ευελπιστούμε ότι οι παρενέργειες στην Οικονομία, αν και μεγάλες, ειδικά για συγκεκριμένες δραστηριότητες, θα είναι μεσοπρόθεσμες.

Ο Τραπεζικός κλάδος μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις, συνεχίζει να μας εκπλήσσει δυσάρεστα, αποτελώντας τον πιο “αδύναμο κρίκο” του συστήματος, καταγράφοντας χαμηλό ιστορικό κλείσιμο 20ετιας. Τα παλαιά προβλήματα του επανέρχονται δριμύτερα, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (Τουρισμός – Ναυτιλία – Μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες κ.α.)

Όμως και τα Ελληνικά ομόλογα Κρατικά και Εταιρικά μετά την “περίοδο του μέλιτος”, αρχίζουν να παρουσιάζουν αρνητικές παρενέργειες και αύξηση των αποδόσεων. Ειδικά τα εταιρικά ομόλογα για πρώτη φορά όλα, εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, με τη ανησυχία να διαχέεται και στην Αγορά εταιρικού χρέους. Αλλά και τα Κρατικά ομόλογα, λόγω των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύουν τις αποδόσεις τους την τελευταία περίοδο σε όλη την καμπύλη, με το 10ετες να προσεγγίζει το 1,716%. Σοβαρή ανησυχία για τα εταιρικά ομόλογα υπάρχει και στην Ευρωπαϊκή αλλά & στην Αμερικανική Αγορά, που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο τείχος χρέους την περίοδο 2020 – 2025 και μπορεί να εξελιχτεί σε νέα “γάγγραινα” για την Αμερικανική Αγορά.

Στο σύνολο των μετοχών ο πανικός είναι διάχυτος, κυρίως γιατί Αναλυτές & Επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των Εταιρειών το 2020. Ακόμα και ο Κινητός εκθετικός μέσος 25 ημερών, απέχει παρασάγγες από τις τρέχουσες τιμές, ενώ ο αντίστοιχος 200 ΚΜΟ αποτελεί “μακρινό όνειρο”.

Η τεχνική ανάλυση σε Αγορές ακραίου πανικού (όπως η τωρινή), δεν υποβοηθά ιδιαιτέρως τις επενδυτικές αποφάσεις, παρά μόνο ως ιστορικό στατιστικό στοιχείο πληροφόρησης. Επιπλέον η ταχύτητα & το εύρος της πτώσης έχει αυξήσει την μεταβλητότητα των τιμών, που επιταχύνεται & από τις ρευστοποιήσεις των μοχλευμένων χαρτοφυλακίων. Έτσι στηρίξεις & αντιστάσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, αυξάνοντας την δυσκολία της ανάλυσης.

Παρά ταύτα στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 518 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 500, 440 & 425 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 574, 595, & 660 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των 1340 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1260, 1200 & 1145 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1392, 1450 & 1555 μονάδων.

Συμπερασματικά η εικόνα της Αγοράς είναι καταστροφική, με την κεφαλαιοποίησή της να μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Χρόνος και υπομονή απαιτούνται για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές, όσο βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του CONvid-19 και το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Αγορές.

Θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι και αυτή η κρίση θα περάσει. Συνεπώς προτεραιότητά σας πρέπει να είναι η προστασία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο”.

Σήμερα

Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια  υπέστησαν συντριβή σήμερα Παρασκευή 13/3, τελειώνοντας μια μακρόχρονη ανοδική πορεία, με πωλήσεις πανικού από τον COVID που πλήττουν σχεδόν κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων. Αφήνοντας τους επενδυτές  χωρίς μέρος για να κρυφτούν, όπως σημειώνει το Reuters στο σχόλιό του για τις ασιατικές συναλλαγές.

Τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η υπόσχεση περισσότερων δεν ήταν αρκετά για να ηρεμήσει ο φόβος που έχει εξατμίσει περίπου 14 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές παγκόσμια μέσα σε ένα μήνα.

Οι μετοχές της Ιαπωνίας ήταν σε ελεύθερη πτώση και οι συναλλαγές στις αγορές από τη Σεούλ στη Τζακάρτα διακόπηκαν μέσω των φρένων που ισχύουν στο limit down. Ο  Nikkei υποχώρησε έως και 10% και βρίσκεται στην χειρότερη εβδομάδα από την οικονομική κρίση του 2008. Δεν υπάρχει μια μετοχή στον δείκτη με θετικό πρόσημο αλλά σταδιακά στο δεύτερο μέρος οι απώλειες μικραίνουν με μεταβολή στις 9:00 δική μας ώρα -6,08%.

Οι απώλειες ήταν εξίσου εντυπωσιακές εκτός της Ιαπωνίας, οδηγώντας στον ευρύ δείκτη Asia-Pacific του MSCI -1,34% χαμηλότερα πίσω στο επίπεδο όπου ήταν το 2017. Το χρυσό και το πετρέλαιο έπεσαν και τα ασφαλή κρατικά ομόλογα μειώθηκαν καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν ό, τι μπορούσαν για να καλύψουν τις ζημίες.

Ακόμη και μετά τη χειρότερη σύνοδο από τη μαύρη Δευτέρα του 1987 την Πέμπτη, τα συμβόλαια στα futures  των Dow και  S & P 500 μειώνονται περίπου κατά -3% στην Ασία. Στις 9:00 δική μας ώρα ωστόσο υπήρξε μια ανατροπή και πλέον η μεταβολή τους είναι της τάξης του +1,6%.

Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας έπεσε στο -8% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα εμφανίζει άνοδο +4,42% στο τέλος της χειρότερής του εβδομάδας. Στη Νότια Κορέα αν και ο Kospi αρχικά μειώθηκε κατά -7,7%, στις 9:00 δική μας ώρα χάνει -3,43%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ μειώθηκε αρχικά κατά 5% στις 9:00 δική μας ώρα χάνει -2,83%. Το σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη της Κίνας μειώθηκε κατά 3% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα χάνει -1,23%.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ήταν βασιλιάς και τα ασιατικά νομίσματα αιμορραγούσαν καθώς οι φόβοι έστρεψαν τη ζήτηση στο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.