Skip to main content

Αναστολή πλειστηριασμών λόγω κορωνοϊού ζητούν οι καταναλωτές 

Nα αντιμετωπιστεί άμεσα το μείζον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεδομένου ότι παύει κάθε προστασία στο τέλος Απριλίου 2020, ζητούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, 15 Μαρτίου, καταναλωτικές οργανώσεις, εφιστώντας την προσοχή στην αδυναμία ομάδων του πληθυσμού να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι στην εκτέλεση εις βάρος της κύριας κατοικίας τους και λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών -ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”, ο νόμος 4605/2019 (η πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης) για την “προστασία της κύριας κατοικίας”, απεδείχθη αναποτελεσματικός, σύμφωνα με τις οργανώσεις, καθώς απέτυχε να δώσει ανάσα σε όσους οφειλέτες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. 

Ειδικότερα βάσει των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, από 1/7/2019 έως 10/3/2020, απευθύνθηκαν 4.800 υπερχρεωμένοι καταναλωτές στην πλατφόρμα και από αυτούς εισήλθαν στο σύστημα 36 μέσω της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου. Πιο συγκεκριμένα, από τους 36, 14 κρίθηκαν μη επιλέξιμοι, 15 είναι σε εξέλιξη, σε 2 έγινε πρόταση από τον πιστωτή, αποδοχή από τον δανειολήπτη και επιδότηση από το κράτος και σε 5 δεν έγινε πρόταση (ενώ 3 από τους 5 πήγαν στο δικαστήριο).

Αλλά και με βάση τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ (Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), από τις 63.516 που έχουν εισέλθει στη πλατφόρμα μέχρι τις 28/02/2019, κρίθηκαν επιλέξιμοι 2.509 και έγιναν προτάσεις για 986, αποδέχθηκαν 481 και επιδοτήθηκαν 420. 

Σύμφωνα με τις καταναλωτικές οργανώσεις σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν. Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, προειδοποιούν τονίζοντας ότι ο Νόμος Κατσέλη που καθιέρωσε την προστασία της κύριας κατοικίας και μέσα στην κρίση αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της κατοικίας τους, εδώ και ένα έτος έχει καταργηθεί. 

«Οι τράπεζες και οι εταιρείες που αγοράζουν τα δάνεια, επισπεύδουν σωρηδόν πλειστηριασμούς αντί να αποδέχονται ρεαλιστικές ρυθμίσεις των οφειλών», σύμφωνα με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. που συνοψίζει τις προτάσεις των καταναλωτών προς την κυβέρνηση ως εξής: 

Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού πτώχευσης φυσικών προσώπων.

Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στο δρόμο.

Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.

Να αναστείλει προσωρινά όλους τους πλειστηριασμούς και να παρατείνει την ισχύ του Ν.4605/2019, έως ότου αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορωνοϊού. 

naftemporiki.gr