Στροφή στη λιτότητα κάνει το Κατάρ, στοχεύοντας όχι απλά σε ισοσκελισμένο, αλλά σε πλεονασματικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο εμπάργκο του Ριάντ, αλλά και να είναι θωρακισμένο τα επόμενα χρόνια, εάν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού ερίου παραμείνουν υπό πίεση.
Σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης για την περίοδο 2018-2022, που δόθηκσε σήμερα στη δημοσιότητα, το εμιράτο σχεδιάζει να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να μεταφέρει λιγότερα χρήματα στο κρατικό επενδυτικό ταμείο του. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη για τόνωση της τοπικής παραγωγής τροφίμων και ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς έρχεται αντιμέτωπο με κυρώσεις από τη Σαουδική Αραβία και ακόμη τρεις αραβικές χώρες.
Παρόλα αυτά οι επενδύσεις σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αυτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022, δεν θα σταματήσουν. Στόχος είναι οι τρέχουσες δαπάνες σε αγαθά και υπηρεσίες να μειωθούν στο 21,2% του ΑΕΠ από 32,6% το 2015, με την κυβέρνηση να αναμένει δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ 2,1% και 3%, ύστερα από μικρό δημοσιονομικό έλλειμα το 2016 και το 2017.
Οι προβλέψεις γίνονται στη βάση της διατήρησης της μέσης τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2017.
naftemporiki.gr